Yeni yılda SUV’dan ‘Aslan’ payını alacak

Yeni yılda SUV’dan ‘Aslan’ payını alacak

Crossover pazarına pek de yabancı kalmayan Peugeot, 2016’da yenilenen modeller ile büyüdü. 2017’yi SUV yılı ilan eden marka, 2008, 3008 ve 5008 modelleriyle atağa geçecek. Peugeot Genel Müdürü Laurent Pernet ise, “Pazar daralırken biz büyüme kaydedeceğiz” dedi.

ALİ YILDIRIM / KARAR OTOMOBİL

Türkiye’de binek otomobil pazarı 2016’da rekor kırarken, artık yavaş yavaş sedan pazarından da SUV segmentine geçişler gerçekleşiyor. 2016 yılında sedan otomobil pazarı 2015’e göre ortalama %2’lik büyüme kaydederken, SUV segmenti yine aynı döneme göre %15’lik büyüme yaşadı. Bu pazara daha fazla Fransız kalamayan Peugeot ise 2017 yılını marka için SUV yılı ilan etti. Dünyada yaklaşık 2 milyon araç satan marka, bir önceki yıla göre yüzde 12,3 büyüdü. Üreticinin Avrupa satışları ise yine aynı yıl 1 milyonu aştı. Neredeyse tüm modellerine yüz nakli gerçekleştiren ve baştan aşağı yenileyen marka, SUV segmenti içinde sürekli spor yaptı. 2008 ve 3008 modelleriyle 2016’da ön plana çıkan Peugeot, son çeyrekte yenilediği 3008 ile toplamda 60 bin adet sipariş aldı. Türkiye’de ise model, son 3 ayda 2 binin üzerinde sattı. Peugeot Türkiye, 2016 yılında 25 bin 440 adedi binek, 10 bin 123 adedi hafif ticari olmak üzere toplam 35 bin 563 adet satış adetine ulaşarak yüzde 3,62 oranında pazar payı elde etti. Ayrıca Türkiye otomotiv pazarı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1,6 büyürken, marka satışları yüzde 3,3 oranında bir artış elde etti.

2008: Daha keskin bir tasarıma ve ödüllü Puretech motor EAT6 şanzıman kombinasyonuna kavuşan Yeni Peugeot 2008 satışları, B-SUV pazarının yüzde 1 arttığı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, yaklaşık yüzde 7 arttı ve sınıfının en çok satan dördüncü modeli olarak yüzde 11,1’lik pazar payına ulaştı.

3008: Markanın 3008 modeli Kasım-Aralık döneminde yüzde 9 pazar payı ile önemli bir başarıya imza attı. Toplamda 2 bin 9 adetlik bir satış gerçekleştiren model kendi segmentinde 2 ayda en çok satan beşinci model oldu. Tüketiciler tarafından büyük bir beğeni ile karşılanan model, segmentinde çok daha başarılı olacağının sinyallerini veriyor. Dakar rallisinde podyum basamaklarında 3’te 3’ü Peugeot 3008DKR ile elde edilen sonuçlar Peugeot Sport Mühendislerinin çıkardıkları işin kalitesini kanıtladı. Uluslararası sportif başarının yanı sıra Peugeot Türkiye desteğiyle Yağız Avcı ve Bahadır Gücenmez ikilisi 2016 Türkiye Ralli Şampiyonluklarını ilan ederek Peugeot Sport’un resmi olarak desteklediği takımlar arasında şampiyonluğu kazanan tek takım oldu. Peugeot Genel Müdürü Laurent Pernet, “Filo firmalarının tercihlerinden birisi olan 301 modelinin yenilenen versiyonu, yılın ilk çeyreğinde düzenlenecek olan lansmanı ile satış rakamlarında önemli bir etken olacak. Ayrıca Expert/Traveller ve Boxer Van 4.0 Ton lansmanlarıyla Hafif Ticari Araç ürün gamında atağa geçerek ve dinamik bir pazarda yeni müşterilere ulaşarak pazar payının artırılması hedefleniyor” dedi. ABD’de başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump ile ilgili “Meksika’da üretim yapanları hedef alıyor” diyen Pernet, “Bizim zaten Kuzey Amerika’da bir pazar arayışımız yok” diye konuştu.

AYNI ŞEYLERİ SÖYLEYİP REKOR KIRIYORUZ

2017’nin Peugeot için sıçrama yılı olacağını söyleyen Peugeot Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Akın, binek satışlarının yüzde 40’ını 2008, 3008 ve 5008 modellerinden gerçekleştireceğini ifade etti. Akın şöyle devam etti: “Yeni yılda kur ile fiyatları tekrar gözden geçireceğiz. Artışlara fevri olarak tepki vermemek lazım.” Ocak’ta showroom trafiğinin yüzde 30 arttığını da sözlerine ekleyen Akın, “Geçen yıla göre bu trafik 2017 için pekte umutsuz olduğumuzu göstermiyor. Son 3 yıldır aynı şeyleri söylüyoruz ama rekor kırıyoruz” dedi.

YENİ HEDEF 41 BİN ADET

Marka için 2017 yılını değerlendiren Peugeot Genel Müdürü Laurent Pernet, BlueHDi ve PureTech motorlar ve EAT6 tam otomatik şanzıman gibi yeni teknolojilerin ürün gamında (301 hariç) daha fazla yer vereceklerini söyledi. 2017’de toplam pazarın 916 bin adet olacağını ileten Pernet, markanın yüzde 4,5 pazar payı ve 41 bin adetlik satış rakamına ulaşacağını belirtti. Pernet, “Bu satış adetlerini artırmaya devam etmek ve üst gam stratejisini hızlandırmak gibi iddialı hedeflerine ulaşmak için yeni ürün lansmanları 2017’de önemli bir rol üstlenecekler. SUV atağı, bu yılın da güçlü unsurlarından birisi olacak ve markamızın bu segmentteki varlığını ve imajımızı güçlendirecek. Yılın ikinci çeyreğinde pazara sunulacak olan Yeni 5008 ile SUV ailemiz tamamlanacak ve binek satışlarının yüzde 40’ını gerçekleştirecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN