Yerli savunma şirketini yabancılar fırsata çevirdi

Yerli savunma şirketini yabancılar fırsata çevirdi

14 Kasım’da hisseleri 47,26’ya yükselen Aselsan, borsanın en değerli şirketi oldu. Fakat yabancılar 15 Kasım’da 3,2 milyon lot satış gerçekleştirince şirketin hisseleri yüzde 11,3 düştü. Dün ise panikleyen yerli yatırımcı hisse satarak kayıpları derinleştirdi.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

2017’nin en çok getiri sağlayan yatırım aracı Borsa İstanbul’da son iki gündür yaşananlar aksiyon filmleri aratmıyor. Yabancının gelecek vadeden ve ucuz maliyetli şirketlere yaptığı yatırımların etkisiyle borsa 11 ayda 114 bine kadar çıktı. Burada en dikkat çeken şirketlerin başında ise Aselsan geldi. 2017’ye  12,68 liradan başlayan Aselsan’ın hisseleri 14 Kasım Salı günü 47,26 liraya yükselerek yüzde 280 değer kazandı ve şirket borsanın en değerlisi. Fakat bu tarihten sonra bir anda ortalık karıştı, Aselsan’da şok düşüşler yaşandı. 15 Kasım Çarşamba günü yüzde 11,36 değer kaybeden savunma sanayinin güçlü şirketinde yabancılar 3,2 milyon lot, yaklaşık 130 milyon liralık satış gerçekleştirdi. Elinde halen 60 milyon lot hisse bulunduran yabancılar satışa geçerken alış yapan yerli yatırımcılar ise bir anda şok yaşadı. Dün ise yabancılar sakin kalsa da Çarşamba gününün verdiği tedirginlik ile bu defa yerliler satışa geçti fakat alan olmadı. Dünkü gelişmelerle de Aselsan’ın hissesi yüzde 19,30 değer kaybederek 32,36 liraya geriledi. Burada en büyük zararı yerli ve küçük yatırımcı gördü. Hisselerin belli bir yükselişe gelmesi sonrasında alıma geçebilen küçük yatırımcı, yabancının kâr edip satışa geçmesi ile bir anda zarar etmeye başladı. Hissedeki sert dalgalanmaların ardından Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kararı uyarınca Eylül ayında devreye aldığı Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Aselsan’da açığa satış ve kredili işlemlerini 30 Kasım seans sonuna kadar geçerli olmak üzere yasakladı. VBTS uygulaması kapsamındaki karar 30 Kasım seans sonuna kadar geçerli olacak. Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ alınan bu tedbiri konusunda, “Hissede manipülasyon oluyor, tedbir kararları sonra geliyor denirdi. Biz kurulumuzla birlikte hangi durumlarda, Sermaye Piyasası Kurulu hangi tedbirleri uyguluyorsa onların ne kadarını otomatize edebileceğimiz konusu üzerine çalıştık. Belli hisselerde fiyat aralıkları belli yüzdeleri aşınca otomatik devre kesici devreye giriyor. Bu tedbirleri herhangi idari karara gerek kalmadan devreye girecek şekilde dizayn ettik, bunu da kurulla birlikte geliştirmeye devam ediyoruz ki proaktif olalım” yorumunu yaptı.

HALKBANK YÜKSELİŞE GEÇTİ

Bu yılın Ağustos ayında 15 liranın üzerinde bulunana Halkbank’ın Borsa İstanbul’da işlem gören hisseleri, düşüşe geçmişti. 13 Kasım’da 8,77’yi görmesinin ardından yükselişe geçen bankanın hisseleri 14 Kasım’da 9,83’e, 15 Kasım’da ise 10,05’e yükseldi. Dün kazançlarını yüzde 10,64’e kadar yükselterek en fazla değerlenenler arasına giren Halkbank, gün sonunda yüzde 5,87’lik artışla 10,64 liraya ulaştı. Hisselerde yaşanan ani değişimler nedeniyle Halkbank’ta da Aselsan’da olduğu gibi devre kesici uygulamasına gidildi.  Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, Halkbank hisselerindeki hareketlilik ile ilgili, “Bu konuyu yakından izliyoruz. Bilgi geldiğinde paylaşacağım” ifadelerini kullandı.

KÂR SATIŞLARI ETKİLİ OLDU

Aselsan’daki bu dalgalanmaları değerlendiren Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı, ay başından bu yana yabancı yatırımcıdaki çıkışın dikkat çektiğini son iki günde ise sert satışlar olduğunu söyledi. “Borsa İstanbul’un en değerli şirketi manşetlerinden sonra böyle bir satış gelmesi kâr realizasyonu olarak yorumlanmalı. Aslında bu kadar sert yükseliş sonrası teknik göstergelerde yorulma belirtileri vardı. Bir düzeltme olması normal. Ancak bu kadar sert olması algoritmaların olmasından kaynaklanıyor olabilir” dedi.

SULARIN DURULMASI BEKLENMELİ

KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Aselsan hisselerindeki sert dalgalanmaların, tavan yaptıran yabancının  satışa başlamasıyla yaşandığını söyledi. Küçük yatırımcılara da tavsiyelerde bulunan Erkan, şunları söyledi: “Ciddi zararlara uğramamak için bu gibi zamanlarda bireysel yatırımcı kendini bu gibi hareketler yapan hisse senetlerinden geri çekmeli ve suların durulmasını beklemelidir. Bazen haber akışı o kadar sıkı ve hızlı oluyor ki, küçük yatırımcı tarafından haberin duyulması ve idrak edilmesi çok geç oluyor ve o zamana kadar iş işten geçmiş oluyor.”

EK TEDBİRLER ALINABİLİR

Aselsan’ın hisselerinde yaşanan haraketliliğin ardından Borsa İstanbul’da alınan tedbirleri değerlendiren İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, “Şimdi burada sadece açığa satış değil, kredili işlem de yasaklandı ve geçici olarak işleme konuldu. Yani ‘hisse varsa satabilirsin, para varsa alabilirsin’ denildi ve kararın ardından borsa volatilitenin nasıl etkilendiğini 30 Kasım tarihine kadar izleyecek. Gerekli görürse ilave tedbirlerde açıklayabilir. Yasak kalktıktan sonra hisse hareketi hakkında net bir yorum yapmak zor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN