Yerli Sedanların kapışmasında ilk raunt Megane'ın

Yerli Sedanların kapışmasında ilk raunt Megane'ın

Türkiye’de 2017’nin ilk ayında stoklarla büyüyen otomotiv pazarı, yerli modelleri harekete geçirdi. Artık bütün eksikliklerini tamamlayan yerli sedan modeller, yılın ilk ayından itibaren kıyasıya mücadeleye girdi. Ocak ayında ise en çok talep gören yerli sedan model ise Megane oldu.

ALİ YILDIRIM / İSTANBUL

Geçen yıl Türkiye’de otomotiv pazarı 1 milyon adetlik satışa imza atarak rekor kırdı. Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,62 artarak 983 bin 720 adet olarak gerçekleşti. 2017 yılının ilk ayında ise toplam pazar (otomobil ve hafif ticari), 35 bin 323 adete ulaştı. 2016 yılının Ocak ayını 32 bin 713 adetle kapatan pazar yeni yılda yüzde 7,98 oranında arttı. 2017 yılında Otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,98 artarak 25 bin 689 adet oldu. Yılın ilk ayında otomobil pazarı kasa tiplerine göre değerlendirildiğinde, en çok tercih edilen gövde tipi yine sedan modeller öne çıktı.

Pazardan yüzde 46,99 pay alan modeller, 12 bin 72 adetlik satış kaydetti. Geçen yılın aynı dönemine göre, sedan pazarı oransal olarak kayıp verse de, rakamsal değer yeni yılda artış gösterdi. Bununla birlikte gözler hemen Türkiye’de üretilen sedan modellere döndü. Geçen yıl yollarda boy göstermeye başlayan yerli sedan modeller, yılın ilk döneminde başarılı bir satış grafiğine imza attı. Markalar geçen sene hazırlıklarını tamamlayarak arenaya çıkardığı yerli sedan modellerle adeta kılıçlarını çekti. Öte yandan yaklaşık 3.5 milyar liralık yatırımla ortaya çıkan yerli modeller, ithal modellere karşı atağa geçmeye başladı.

Türkiye’de üretilen ve tüm dünyaya ihraç edilen Fiat Egea Sedan, Honda Civic Sedan, Toyota Corolla ve Renault Megane Sedan eksiksiz olarak yerli sedan rekabeti için adım attılar. Bursalı Megane Sedan yılın ilk ayında 1664 adetlik satış rakamına ulaşarak liderlik koltuğunda otururken onu, 1144 adetle Sakaryalı Toyota Corolla takip ediyor. 1111 adetle Şekerpınar’dan yola çıkan Honda Civic Sedan’ı ise Bursa’dan tüm dünyaya ihraç olan Fiat Egea Sedan 713 adetle rakiplerinin peşinden geliyor.17-02/06/screen-shot-2017-02-06-at-054137.png

Renault Megane Sedan Türkiye’de ikisi benzinli, ikisi dizel olmak üzere 4 farklı motor seçeneğiyle pazara sunuluyor. Ayrıca model, joy, touch ve icon olmak üzere 3 donanım seçeneği de tüketicinin karşısına çıkarıyor. Aynı zamanda modelin dizel otomatik seçeneği de mevcut. Aracın 2017 model başlangıç fiyatı 65 bin 900 lira iken, dizel için 89 bin 250 lira ödemek gerekiyor.

Toyota Corolla’da ise ikisi benzinli biri dizel olmak üzere 3 farklı motor seçeneği var. Model sadece 1.6 litrelik benzinli ünitede otomatik şanzıman sunuyor. Araç aynı zamanda life, touch, active, advance ve premium olmak üzere 5 faklı donanıma sahip. Modelin başlangıç fiyatı şu an 66 bin 950 lira (baz donanım), dizel için ise 92 bin 450 liralık etiket belirlenmiş.

Honda Civic Sedan, sadece 1.6 litrelik benzinli motor seçeneğiyle sunuluyor. Bu motor seçeneğinin otomatik versiyonu da mevcut. Dizel motora sahip olmayan model bu açığı eco adını verdiği fabrika çıkışlı LPG ile kapatıyor. Modelin premium, elegance ve execuvite olmak üzere 3 farklı donanımı bulunuyor. Aracın başlangıç fiyatı ise 78 bin 350 lira.

Fiat Egea Sedan, pazarda iki benzinli iki dizel olmak üzere 4 farklı motor seçeneği sunuyor. Aynı zamanda modelin dizel otomatik seçeneği de tercih konusunda ön plana çıkıyor. Aynı zamanda model, easy, comfort, urban ve lounge olarak 4 farklı donanıma sahip. Modelin başlangıç fiyatı 57 bin 900 lira iken, dizel seçenek için 71 bin 900 lira ödemek gerekiyor.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN OTOMOBİL MODELLERİ

Türkiye’de 5 tane otomobil fabrikası yer alıyor.  Bursa’da Tofaş, Egea, Egea HB, Egea SW ve Linea modellerini üretiyor.  Yine Bursa’dan yollara çıkan Oyak-Renault, Megane Sedan, Clio HB, Clio Sport Tourer modellerini banttan indiriyor.  İzmit’te Hyundai Assan fabrikasında i20, i20 Active, i20 Coupe ve i10 modellerini iç pazara sunuyor.  Honda Şekerpınar’daki üretim tesislerinden Civic Sedan için üretim yapıyor.  Sakarya’da ise Toyota Corolla Sedan, Verso ve ilk yerli SUV olan CH-R modelleriyle ön plana çıkıyor.

PAZARDAKİ PAYI ARTIYOR

2017’nin ilk ayında toplam pazar 35 bin 323 adet olarak gerçekleşirken, bunda yerlilerin payı büyük oldu. Pazardan yüzde 39’luk pay alan yerli modellerin ocak ayında satış rakamı 13 bin 783 adete ulaştı. Bu rakamın 4 bin 990 adetini ise hafif ticari araçlar oluşturdu. Geçen senenin aynı döneminde ise toplam pazarın yerlilik oranı yüzde 37 idi. Aynı dönemde ithal satışı ise 4 bin 815 olarak kayıtlara geçmiş.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN