‘Yolumuzu gerilim değil barış ve istikrar belirlemeli’

‘Yolumuzu gerilim değil barış ve istikrar belirlemeli’

İSO Başkanı Bahçıvan, Türkye’de rotanın gerilimle değil, demokrasi ve istikrar ile belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bahçıvan, “2019’a kadar seçim olmaması, yapısal reformların hayata geçmesi için önemli bir fırsat” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin aylık olağan toplantısı, “Anayasa Değişikliklerinden Sonra Türkiye’nin Yeni Vizyonunun Ekonomimiz ve Sanayimiz Açısından Önemi” ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli konuk olarak katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan konuşmasında, üretim çarklarının hızlandığı sanayi sektörünün ekonominin umudu ve ışığı olmayı sürdüreceğine, büyümenin itici gücü sanayiye özel önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ekonomi ve iş dünyasının huzur, istikrar ve öngörüden beslendiğini, 2019’a kadar seçimin olmamasının büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Bahçıvan, “Bu dönem, yapısal reformları hayata geçirmek için önemli bir fırsat. Büyük bir hızla, daha istikrarlı ve güçlü bir ekonomi ortamının oluşturulmasına ihtiyacımız var. Ekonomimiz, sanayimiz ve toplumsal refahımız adına kaybedecek vaktimiz yok. Küresel piyasalarda Türkiye algısını güçlendirmenin, yatırımlar için daha da cazip bir ülke olmanın tam zamanıdır. Birbirinden farklı alanlarda gerçekleştirilecek yapısal reformların, etkin ve verimli olması için bütün reformlar uyum ve eşgüdüm içinde hayata geçirilmelidir” dedi. “Yeni dönemde ekonomide çok başlılıktan sakınılması önemli. Bakanlıklar arası koordinasyona daha fazla dikkat edilmelidir. Önümüzdeki reform döneminde koordinasyonun sağlanabilmesinin anahtarı, tüm paydaşlar arasında sinerji ve iş birliğidir” diyen Bahçıvan, “Bu süreçte reel sektörle daha yakın bir iş birliği ve diyaloğun sağlanması gereklidir.

İSO olarak her türlü iş birliğine açığız” ifadelerini kullandı. Türkiye’de 16 Nisan referandumunun demokratik toplumlara örnek teşkil edecek bir yüksek katılımla ve huzur ortamında gerçekleştiğini de dile getiren Bahçıvan şunları söyledi: “Milletimizce kabul edilen yeni sistemin adı ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir’. Bu sistemin vizyonu ise ‘etkin yönetimdir’. Yeni sistem ve vizyonun ekonomi hayatımıza nasıl yansıyacağı, doğal olarak bütün taraflarda bir merak uyandırıyor. Önümüzde bir geçiş dönemi var. Bu süreçte yeni sisteme dair farklı kesimlerin empati yapması son derece önemli. Yolumuzu çatışma, kamplaşma, gerilim değil; demokrasi, barış, istikrar ve ülke bütünlüğüne duyduğumuz inanç belirlemelidir. Önümüzdeki süreçte ilk olarak yeni yönetim biçimine yönelik düzenlemeler yapılacaktır. Bu aşamada atılacak adımların, uzun vadede ekonomimiz için en faydalı olacak şekilde planlanması hepimizin ortak arzusudur.”

BELİRSİZLİKLER ORTADAN KALKIYOR

Hükümet tarafından son dönemde yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik alınan önlemleri de memnuniyetle karşıladıklarının altını çizen Erdal Bahçıvan, “Yalnızca yerli yatırımların değil, aynı zamanda büyük bir ihtiyaç duyduğumuz doğrudan yabancı yatırımların da yeniden canlandırılması gerekli. Avrupa Birliği gerek doğrudan yabancı yatırımlar gerekse dış ticaretimiz bakımından en büyük iş ortağımız konumundadır. Bu nedenle AB ile artık sürdürülebilir, takvim ve kesin sonuçları olan samimi bir ilişkiyi yeniden tarif etmeli ve belirsizlikleri ortadan kaldırmalıyız. Gümrük Birliği’nin revize edilmesi ve kapsamının değişen ticari koşullara uygun olarak genişletilmesi talebimiz güncelliğini korumaktadır. Risklerin azaldığı, güvenli ülke algısının daha da güçlendiği bir yatırım ortamında sanayicimizin ve üreticimizin yatırım iştahının da canlanacak” dedi.

FARKLI SEKTÖRLER YATIRIMI HIZLANDIRIR

Farklı sektörlere de değinen Erdal Bahçıvan şöyle devam etti: “Yine ‘Terzi işi teşvik’ olarak adlandırılan yeni teşvik sisteminin geliştirilerek, farklı sektörlerde yaygınlaştırmanın yatırımlara ivme kazandıracağına inanıyoruz. Ayrıca İSO olarak ciddi katkı yaptığımız Üretim Reform Paketinde Sanayi Odaları ile OSB’lerin bağının güçlü tutulmasına önem verilmelidir. Bu yaklaşım nitelikli bir gelişmeyi sağlarken kaynak israfını da engelleyecektir.”

MEVCUT KDV SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

Mevcut KDV sistemi üzerinede açıklamalarda bulunan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, “Sanayinin temel ihtiyaçlarından biri, ucuz, güvenli ve sürdürülebilir enerji kaynağıdır. Bu konuda milli enerji politikası doğrultusunda sanayimize rekabet gücü kazandıracak uygulamanın hayata geçmesini bekliyoruz. KDV, uygulanış esası olarak sanayinin kıt kaynaklarından kamuya adeta bir işletme sermayesi transfer yükü getirmektedir. Mevcut KDV sisteminin değiştirilmesi çalışmalarının sonuçlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

OLUMSUZ BİR GELİŞME

TÜSİAD, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Türkiye’nin “2004’te çıktığı denetim sürecine yeniden alınmasıyla ilgili karar tasarısı”nı onaylanmasının ardından konuyla ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi: “AKPM kararı olumsuz bir gelişmedir. Avrupa standartlarında bir demokrasi, özgürlükler toplumu ve hukuk devleti olmak Türkiye’nin en önemli küresel rekabet gücü kaynağıdır. Milli menfaatlerimiz açısından temel alanlar olarak gördüğümüz demokratik reformlar ve AB sürecimiz için TBMM ve hükümetimizin atacağı adımları bu anlayış çerçevesinde destekliyoruz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN