Yüksekten bakmayı sevdik

Yüksekten bakmayı sevdik

Otomobil pazarı yılın ilk 8 ayında yüzde 3,38 daralırken, SUV segmenti yüzde 4,45’lik büyüme kaydetti. Yerden yüksek modellerin artık daha ulaşabilir olması tercihleri bu yöne kaydırırken, lüks sınıf yine bu segmentten pay alamadı. B-SUV sınıfında Suzuki Vitara segment liderliği ile dikkat çekerken, Nissan Qashqai de zirveyi bırakmadı.

ALİ YILDIRIM / EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç pazarı daralırken, SUV segmenti yükselişini sürdürüyor. Bu yılın ilk 8 ayında, otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,27 azalarak, 555 bin 991 adete indi. Otomobil satışları aynı dönemde geçen yıla göre yüzde 3,38 daraldı ve 423 bin 198 adet olarak gerçekleşti. Hafif ticari tarafı ise yükselen pazarlardan oldu. Yüzde 1,46 artış gösteren pazar ocak-ağustos döneminde 132 bin 793 adete ulaştı. Bir diğer dikkat çeken segment ise tüm dünyada ve özellikle Türkiye’de yükseliş trendini sürdüren SUV segmentide oldu. Yerden yüksek olmayı artık daha ulaşabilir hale getiren markalar, sundukları birbirinden farklı modellerle otomobilseverlerin dikkatini çekiyor. Otomobil tarafının 2017’de iç pazarda yüzde 3,38 daralmasına karşın SUV segmenti aynı dönemde yüzde 4,45’lik artış kaydetti. Geçen yılın aynı döneminde 68 bin 544 olan pazar bu yıl 71 bin 599 adete çıktı. Tabi bu segmentte en fazla artış gösteren sınıf yeni modellerin de etkisiyle C-SUV pazarı oldu. B-SUV segmenti bu dönemde yüzde 10, D sınıfı ise yüzde 14 daralış kaydetti. Özel tüketim vergisinden etkilenen premium araçları SUV sınıfı bile kurtaramadı. E-SUV yüzde 19 gerileme kaydederken, en üst segment olan F sınıfında ise satışlar yüzde 20 düştü. B-SUV’da Ocak-Ağustos 2017 döneminde dikkatlerden kaçmayan model ise Suzuki Vitara oldu. Bu dönemde segment lideri olan yerden yüksek model, yüzde 65 oranında gaza basarak başarılı bir büyüme trendi gösterdi. Sadece 1,6 litrelik benzinli motor seçeneğiyle sunulan araç, 100 km’de ortalama 5,5 litre yakıt tüketiyor. Manuel ve otomatik şanzıman seçeneği de sahip olan model, 86 bin 900 liralık fiyat etiketiyle dikkat çekiyor.

MARKADA RENAULT MODELDE FİAT EGEA

2017'nin 8 ayında otomobil ve hafif ticari araç toplamında en çok satılan marka 76 bin 493 adetle Renault oldu. Marka, satışlarını geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 yükseltti. Otomobil satışları da yüzde 4 artışla 67 bin 451'e çıkan ve zirvedeki yerini koruyan Renault, yüzde 14 yükselişle 9 bin 42 hafif ticari araç sattı. Bu dönemde toplam pazarda yüzde 15 artışla 69 bin 92 otomobil ve hafif ticari araç satışı yapan Fiat ise ikinci oldu. Fiat'ın satışlarının 37 bin 381'ini otomobil, 31 bin 711'ini hafif ticari araçlar oluşturdu. Volkswagen ise 67 bin 530 adetle üçüncülüğe geriledi. Markanın satışları Ocak-Ağustos 2017'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 azaldı. Türkiye'de üretimi bulunmayan ve satışlarının tamamı ithal araçlardan oluşan Volkswagen'in pazar birinciliğini kaptırmasında döviz kurundaki yükselişin ithal araç fiyatlarını artırması etkili oldu. Bu dönemde en çok satılan otomobil modeli 25 bin 759 adetle Fiat Egea olurken, hafif ticari araç pazarında en fazla 16 bin 833 adetle Ford Courier satıldı.

YENİ CAPTUR İDDİALI

Fransız üretici Renault yenilediği Captur modeliyle segmentte şu an üçüncü model olarak karşımıza çıkıyor. 1777 adetlik satışa ulaşan modelin zengin bir donanım ve motor listesi var. Aracın başlangıç fiyatı ise 84 bin 600 lira. Hemen akabinde Captur’u 1511 adetle Nissan Juke takip ediyor. Zengin bir donanımla sunulan modelin başlangıç fiyatı 72 bin 675 lira olarak hesaplanmış. Peugeot 2008 de ilk 5’te yer alan markalardan olurken, Jeep en küçük SUV modeli olan Renegade ile satış rakamlarını arttıran modellerin başında geliyor. 

PAZAR PAYINI İKİYE BÖLDÜ

B-SUV segmentinde liderlik tahtını kaptıran Opel ise Mokka X modeliyle Japon üreticiyi takip ediyor. İlk 8 aylık dönemde geçen yıla göre Mokka satışlarında yüzde 20 kayıp yaşayarak 1790 adete gerileyen marka, pazara geçtiğimiz aylarda sunduğu Crossland X ile de 304 adetlik satışa ulaştı. Aslında Opel B-SUV segmentine sunduğu bu iki modelle pazar payını ikiye böldü. Rakamlara göre Corssland X, Mokka X satışlarından da kendine pay çıkartarak model satışlarının düşmesine neden oldu. Opel’in B-SUV segmentinde toplam ulaştığı rakam ise bu dönemde 2 bin 94 olarak gerçekleşti. Mokka X modelinde yer alan zengin motor gamı diğer araçta yer almıyor. Özellik dizel otomatik tercihinin yüksek olduğu bu dönemde Crossland X 1.2 benzinli motor seçeneğinde otomatik şanzımanı sunarken, 100 beygirlik dizel versiyonda sadece manuel vitese yer veriyor. Mokka X 92 bin liradan, Crosslan X ise 81 bin 900 liradan başlayan fiyat etiketine sahip. 

KIYASIYA MÜCADELE: QASHQAI VE DUSTER

SUV segmentinin en hızlı büyüyen sınıfı olarak ön plana çıkan, C-SUV modeller geniş iç hacimleri ve konforlarıyla ön plana çıkıyor. Bu sınıfın öncülerinden olan Nissan, Qashqai ile ilk 8 ayda pazar liderliğini koruyor. Fakat Dacia Duster serisine eklediği otomatik dizel motor seçeneğinin etkisiyle, Japon modelin peşini bırakmıyor. Qashqai bu dönemde 9 bin 530 adetlik satış rakamına ulaşırken, Duster 9 bin 371 adetleri gördü. Hatta iki modelin geçen yıla göre kayıp ve kazançları da minimum düzeyde. Qashqai’nin başlangıç fiyatı 89 bin 900 lira iken, Duster 60 bin 800 liralık etiketle satışa sunuluyor. Duster otomatik seçeneğini sadece dizel motorla gelirken, Qashqai hem benzinli hem de dizelde bu seçime imkân veriyor. Listenin 3’üncü sırasında ise Hyundai Tucson, yer alıyor. Benzinli motor seçeneğiyle oldukça başarılı bir satış grafiğine ulaşan modelin bir de 2 litrelik dizel seçeneği var.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN