Zehirli yumurtada iddia çok belge yok

Zehirli yumurtada iddia çok belge yok

Türkiye’nin de adının karıştırıldığı zehirli yumurta krizi için YUM-BİR Genel Sekreteri Sungur, Tarım Bakanlığının açıklama yapması gerektiğini söyledi. Bakanlık ise böyle bir kanıya nerden varıldığını anlamadıklarını belirtti. Uzmanlar da ellerinde bir veri olmadığını, var ya da yok demenin doğru olmayacağının altını çizdi.

ALİ YILDIRIM / İSTANBUL

Neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan zehirli yumurta krizinde iddialar bitmiyor. Geçtiğimiz gün AB Komisyonu Sözcüsü Anca Paduraru, bugüne kadar 28 üyeli Avrupa Birliği’nin (AB) 24 üyesinde fipronil maddesi bulunan yumurta tespit ettiklerini açıkladı. Aynı zamanda Portekiz, Güney Kıbrıs, Litvanya ve Hırvatistan’ın bu yumurtalardan etkilenmediğini de söyledi. Fakat Paduraru’nun iddialarına göre AB üyesi olmayan ve aralarında Türkiye’nin de yer aldığı yaklaşık 20 ülkede fipronil maddesi bulunan yumurta olduğu öne sürülmüştü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konuyla ilgili en net açıklamayı geçtiğimiz günlerde yaptı ama hâlâ kamuoyuna geçerli bir analiz sunulmadı. Önceki gün Karar’a konuşan Bakanlık, zehirli yumurtalara Türkiye’de rastlanmadığını dile getirdi. Bakanlıkla dün yeniden iletişime geçtik. Bunun zaten yeni bir durum olmadığı belirtildi. Türkiye ile ilgili böyle bir kanıya nerden varıldığını bilmediklerini ekleyen Bakanlık, konunun yakın takibinde olduklarını bildirdi. Tartışmaların dışında bir olumsuzluk yaşanması halinde kamuoyu ile paylaşılacağını da Bakanlık yetkilileri Karar’a aktardı. Konuyla ilgili uzmanlar ise ilaçlı yumurtaların Türkiye’de de olmasının ya da olmamasının net veriler olmadığı için bir şey demenin mümkün olmadığını aktardılar. Yard. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, “İlaçlı yumurtaların bizde çıkmaması şaşırtıcı olurdu. Fipronili tavukta kullanırsanız bu sefer yumurtaya da bulaşıyor. Bizim üretim sistemimizde böyle bir ihtimal yok demek yanlış olur” dedi. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Arslan ise konuyu yakından takip ettiklerini bildirerek, “Bu konuda elimizde bir veri yok. Bu yüzden var ya da yok demek doğru olmaz. Avrupa’da bu sorunu hala çözemediler. Kasıtlı yapıldığına dair söylentiler var ama bilemezsiniz. Var mı? Yok mu? demek için öncelikle denetim yapmaları gerekiyor. Denetim sonucunda da elimizde bir veri olması gerekiyor” diye konuştu.

'ACİL AÇIKLAMA GEREKİYOR'

Zehirli yumurta konusunun AB Tarım Bakanlığı toplantısında gündeme geldiğini söyleyen Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, Almanya, Hollanda ve Belçika’yı hızlı alarm vermeme konusunda suçluyor. Tabi bu konu sadece Avrupa ile sınırlı kalmıyor AB üyesi olmayan 16 ülkede daha bu zehirli yumurtaların olduğu söyleniyor. Herhangi bir analize dayalı sonuçları yok. Bundan bizim haberimizde yok. Almanya buraya gelip analizde yapmadı. Bizim o bölge ile bir ticaretimizde yok. Dayanaksız bir iddia olduğuna inanıyoruz.” dedi. Tarım Bakanlığının acil bir açıklama yapması gerektiğini ileten Sungur, “Bu ürünler zaten piyasa denetimi dışında özel olarak incelenen bir ürün. Dolayısıyla kendimiz analiz yapmıyoruz ama hiçbir üreticimizde bir sıkıntı olamaz” diye konuştu.

AB'NİN ELİNDE HİÇBİR DAYANAK YOK

 Hüseyin Sungur sözlerine şöyle devam etti: “Açıkçası ben şöyle düşünüyorum. AB, ellerinde hiçbir dayanak olmadan bu açıklamayı yaptı. Türkiye yumurta ihracatında dünyada çok önemli ülke. Herkesi suçluyorlar ABD birinci ülke üretimde Türkiye üçüncü. Suçlamalar ABD’ye kadar ulaşmış durumda. Gündeme birçok kez Türkiye’nin Avrupa birliğine yumurta ihracatı yapma konusu geldi. Bunun üzerine yapılan bir suçlama. Açıkçası suyu bulandırıyorlar. 2-3 günlük bir iddia ama bizim ihracatımızda hâlâ bir gerileme yok iptaller yok. Üretimde yüzde 30 fazlalık var. Bu yılda geçen seneye göre ihracatımız yüzde 50 artış gösterdi. Yumurta konusunda hiçbir problemimiz yok. Bakanlığın acil olarak çıkıp bu söylemlere son noktayı koyması gerekiyor.”

KAYIT DIŞI ÜRETİM DE VAR

Türkiye’de kayıt dışı bir üretim olduğunu da ekleyen Hüseyin Sungur, “Onlarda da olduğunu sanmıyorum ama kesinde bir şey söyleyemiyorum. Bakanlığın yakın takibinde olması gerekiyor. Tavuk bitlerine karşı organik ürünler var. Çoğu üretici bunları kullanıyor. Zaten bunlarda da bir problem yok. Ama neticede gıda otoritesi Bakanlık, bizde onlardan net bir açıklama bekliyoruz” şeklinde konuştu.

'ÜLKEMİZDEKİ ÜRÜNLERDE EN UFAK BİR SORUN YOK'

Vatandaşların yetkililer tarafından yapılan açıklamalara itibar etmesini isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandökten, “AB ülkeleri kendi yumurtalarındaki riskleri ülkemizde üretilen yumurtalara da atmak istiyorlar. Bu tamamen bir siyasi oyundan başka bir şey değil. Çünkü yapılan tüm laboratuvar tetkiklerinde ülkemizde üretilen yumurtalarda en küçük bir sorun bulunmamıştır. Bu konuda tüm halkımız yetkililer tarafından yapılan açıklamalara itibar edip güvenle yumurtalarını yiyebilirler. Hiç kimse AB ülkelerinin siyasi oyununa gelmesin” diye konuştu. Yumurta fiyatlarına değinen Balıkesir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, yumurtanın tanesinin toptan olarak 25 kuruşun altında satılamayacağını aksi halde bu fiyatlarla üreticinin ayakta kalmasının zor olacağını dile getirdi. Kula, “Serinleyen havalar ve vatandaşların evlerine dönmeye başlamasıyla fiyatlar yukarı doğru seyreder” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN