Veteriner Hekimliği Öğretiminin 175’inci yılı

Veteriner Hekimliği Öğretiminin 175’inci yılı

Türk Veteriner Hekimliği Öğretiminin 175’inci yılı Fırat Üniversitesi (FÜ) Veterinerlik Fakültesinde düzenlenen törenle kulandı

Mustafa Temizer Konferans Salonunda düzenlenen kutlama töreninde Türkiye’nin ikinci veterinerlik fakültesi olan FÜ Veterinerlik Fakültesi hakkında bilgilendirilmeler de bulunuldu.Türkiye’de modern anlamda 175 yıl önce veterinerlik eğitiminin başlatıldığını belirten FÜ Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, “Eğitimi geçmişle kıyasladığımızda oldukça güncel ve gelişmiş olduğunu biliyoruz. Fakültemiz Türkiye’nin ikinci veteriner fakültesi, bundan övünüyoruz, övünmeye de devam edeceğiz. Mazimizle övünmek güzel bir şey fakat konumumuzu daha iyi yerlere getirmemiz için herkesin kendi üzerine düşen görevi yapması lazım” dedi.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının veteriner hekimlik mesleğine büyük istihdam sağladığını vurgulayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan ise, “ Bakanlığın bir temsilcisi olarak, bakanlığın 60 bin civarında çalışanının 9 bin civarındaki kısmını veteriner hekim grubu oluşturuyor. Dolayısıyla bizler bakanlık olarak bu mesleği önemsiyor, değer veriyor ve mesleğin kaliteli olabilmesi bakımından elimizden gelen bütün gayretleri sarf ediyoruz” diye konuştu.Veteriner hekimliğin 1711’de ortaya çıkan sığır vebasıyla önem kazandığını dile getiren FÜ Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Yılmaz, “ Ülkemizde ilk veteriner okulu 1842 yılında askeri amaçla açılmıştır. 1889’da da ilk sivil veteriner okulu açılmıştır. Bu iki mektep 1920 yılında aynı çatı altında toplanarak, iki alanda da veteriner hekim yetiştirmeye devam etmişlerdir. 1933 yılında Ankara’da Yüksek Ziraat Enstitüsü kurulana kadar böyle devam etmiştir. 1933 yılında İstanbul’daki veteriner fakültesi, baytar fakültesi adıyla Ankara’ya taşınmıştır. 1946’da Ankara Üniversitesinin kurulmasına kadar bu süreç böyle devam etmiştir. 1948’de veteriner fakültesi Yüksek Ziraat Enstitüsü bünyesinden alınarak Ankara Üniversitesine bağlanmıştır. Ankara üniversitesi veteriner fakültesi, 1970 yılına kadar ülkemizin tek veteriner hekimi yetiştiren fakültesi olmuştur. 1970 yılında ikinci bir veteriner fakültesi kurulma kararı alınmıştır. Bu Ankara Üniversitesi Elazığ Veteriner Fakültesi olmuştur. Fakültemiz bu manada Cumhuriyet döneminde kurulan ilk fakültedir. Ülkemizin de ikinci veteriner fakültesi olması anlamında bizim kıvanç kaynağımızdır” diye bilgi verdi.Düzenlenen Programa FÜ Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ’ın yanı sıra, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Masar Ayaz, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, Elazığ Veteriner Hekimler Oda Başkanı Cazim Bulut,Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Yılmaz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

ELAZIĞ/İHA



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN