Sürekli ağrı, yorgunluk ve mutsuzluğun nedeni fibromiyalji olabilir!

Sırtınız, boynunuz, beliniz, kolunuz, bacağınızda bir yerler ya da tüm bedeniniz ağrıyorsa, kaslarınıza çürümüş gibi dokunamıyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz. Yumuşak kas romatizması da denilen bu hastalık yüzde iki görülme oranıyla pek yaygın olmasa da hastaların yaşamını oldukça kötü etkiler.

Fibromiyalji; nedeni bir türlü belirlenemeyen yaygın ağrılar, sürekli yorgunluk, mutsuzluk, uyku bozuklukları, vücutta ağrılı hassas noktalar, eklemlerde sabah sertliği, ellerde ve kollarda ağrı, uyuşma, şişlik hissi, bağırsak çalışmasında bozukluğun yanı sıra hormonal bozuklukların (sancılı ve düzensiz adet, tiroit hastalıkları) eşlik edebildiği tüm bedeni etkileyen yumuşak doku romatizmasıdır.

Ağrı

Fibromiyalji ağrısı tüm bedendedir. Belli bir yerde kalmasa da sırt ve boyun ağrıları süreklidir. Daha çok kas ağrısı gibidir. Kulunç ağrısı, acıma, yanma, burkulma, bası ve hafif dokunmaya bile tahammülsüzlük, ağırlık, sıkışma gibi çok değişik ağrılar olabilir.

Fibromiyalji ağrısı tüm gün içinde olsa bile sabah kalkınca, biraz iş yapınca artar. Özellikle gece ayaklarda huzursuzluk, yanmalar, kramplar çoğunluğunda vardır. Bacak ve ayaklardaki yanma, acıma gün içinde de devam edebilir. Kapalı ayakkabı, çizme sıkıntı verebilir.

Kronik Yorgunluk

Fibromiyaljide ikinci önemli belirleyici sorun yorgunluktur. Sürekli yorgun, halsiz, bitkin, kolunu kaldıracak hali olmayan kadınlar düşünün. Çok basit ev işi bile yorgun düşmesine, taşıdığı ağır olmayan market torbası kollarının kırılacak kadar ağrımasına sebep olur.

Bu kadınlar dışarıdan sağlıklı görünürler. Hatta yaşlarını bile göstermezler ama hissettikleri bedenleri yaşlıdır. “Kendimi yüz yaşında gibi hissediyorum” diyebilirler. Yaşam enerjileri yerlerde sürünüyordur.

Mutsuzluk

Sürekli mutsuz, memnuniyetsiz, isteksiz halleri vardır. Sürekli ağrı çekmek bu duruma sebep olabilir. Bazılarının (bazen hekimler de dahil) psikolojik olarak bunların yaratıldığını söylemesi pek doğru değildir. Bu hastalık çok ağır yaşanır. Kendisi ve çözümsüzlüğü psikolojiyi bozar.

Hangisi doğru?

* Bu kadar ağrı mutsuzluk getirebilir.

* Fibromiyalji hassas yapılı insanlarda olur. Onlar da her şeyi kafaya takar, duygusal olurlar. Bu yapıyı görenler hemen psikolojik olduğu yaftasını yapıştırıverirler.

* Sürekli yorgun, mutsuz, isteksiz, kendini bırakmış halleriyle depresyon tanısını da çok kolay alabilirler... Bu tablo sadece depresyonla açıklanamaz. Öyle olsaydı hastalar depresyon ilaçlarıyla tedavi olabilirdi.

Uyku sorunları ve dinlenememe

Sabahları yataktan nerdeyse sürünerek kalkıyorsanız, saatlerce uyumaya rağmen halen dinlenmiş hissetmiyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz.

Çok uyuma ama dinlenememe fibromiyalji için tipiktir. Uykudan gece boyunca sanki ağır bir iş yapmış gibi kalkılır. Uykuda yapılan beyin EEG incelemelerinde, beynin derin uyku durumuna geçemediği görülmektedir.

Ayrıca fibromiyaljide kabızlık, ishal, gaz gibi bağırsak sorunları da vardır.

Sancılı âdet, düzensiz kanamalara sebep olan hormonal düzensizlikler olabilir. Ayrıca tiroit, glikoz toleransında bozukluk gibi hormonal bozukluklar da tabloya eklenebilir.

Fibromiyaljiyi kötü etkileyenler

Fibromiyalji hastaları çok hassas oldukları için her şeyden etkilenebilir. Nemli, yağmurlu romatizma havalarını hiç sevmezler. Havaların soğuması, kapalı ve kasvetli havalar, soğuk; şikayetleri açığa çıkarır ya da kötüleştirir.

Stres, sıkıntılar, moral bozuklukları hepimizin hayatında olur ama fibromiyalji hastasını daha fazla etkiler. Spor herkese iyi gelir diye düşünülse de fiziksel zorlama fibromiyalji hastalarını kötüleştirir.

Ağır, yağlı yiyecekler, alkol tahammülleri azalmıştır. Seyahat benzeri değişiklikleri pek sevmezler.

Fibromiyalji tedavisi

Fibromiyalji ya da tükenmişlik sendromu, yumuşak kas/doku romatizması, depresyon, psikolojik sorunları var gibi tanılar almış olabilirsiniz. Bu liste uzayabilir. Muayene, film ve tahlilleriniz tamamen normal olabilir. Belki biraz hormonlarınızda bozukluklar (tiroit testleri, glukoz intolernası vb.) olabilir. Siz ne yaşıyorsunuz?

Son dönemde kullanılır olan bu hastalık tanımlamalarında temelde bedeninizin yaşadığı yük ve dış hayatın size getirdiği stres vardır. Bu tanıların tümü bir hastalık gibi alınabilir ama biraz farklılıkları da vardır.

Tükenmişlik sendromunda yaşanılan iş ve ortamın etkisi daha fazladır. Fibromiyaljide bedenin olumsuzlukları daha fazladır. Fibromiyaljide beden ağrıları mutsuzluğun önüne geçer. Fibromiyaljide içinden yapmak ister ama bedeni onu taşıyamaz. Tükenmişlik sendromunda içinden de hiçbir şey yapmak gelmez.

Ne yaşarsak yaşayalım. Adı ne olursa olsun. Bu duruma düştüysek bu yazıyı bile okumak içimizden gelmeyebilir. Yaşadığımız her sorunun neden ya da nedenleri vardır. Nedenleri bulup çözersek sağlımıza kavuşabiliriz. Film ve tahlillerle bu işin içinden çıkamıyorsak integratif tıbba yönelebiliriz. Bu alanda akupunkturundan nöral terapiye, homeopatiden, biorezonansa, barsak düzenlemelerine birçok yöntem ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Bu yöntemleri araştırıp sorgulayabilirsiniz. En iyisi nedenini ve çözüm algoritmasını size açıklayabilen yöntemdir. Unutmayınız!

[email protected]

www.emelgokmen.com

www.facebook.com/dremelgokmen

twitter.com/dremelgokmen

YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
20 Yorum