Eğitim İş Sendikası’dan termik santrale tepki

Eğitim İş Sendikası’dan termik santrale tepki

Eğitim İş Sendikası Genel Sekreteri Ebru Sungar, ‘Alpu Ovası’na kömürle çalışan bir termik santral kurulması projesine karşı olduklarını belirtti

Sungar, basın toplantısında , çevre katliamlarından birisi için Eskişehir’in hedef alındığını öne sürdü. Eskişehir’in en verimli topraklarının bulunduğu ‘Alpu Ovası’na kömürle çalışan devasa bir termik santral projesi ile kentin ölüm fermanı gibi masa üstüne konulduğunu kaydeden Eğitim İş Sendikası Genel Sekreteri Ebru Sungar, “Türkiye’de yaşanabilir iller arasında ikinci sıradaki Eskişehir, tarım arazilerinin de bulunduğu bu yeşil cennetini, temiz havasını, son akciğerlerini; bazı yöneticilerin doğa sevgisi bilmez ve ranta doymaz tavrı nedeniyle kaybetmekle karşı karşıyadır. Şehir merkezine çok yakın olan bu cennet ovada kurulacak olan termik santral, araştırmalara göre kentin havasını 1 milyonu aşkın evin kömürle ısınması kadar kirletecektir” dedi.Dünyanın uzaklaştığı kömür enerjisini, bu yüzyılda insanlara reva görmenin insan sevmemek olduğunu kaydeden Sungar şunları söyledi:“Kurulacak santralin bacalarından çıkan duman, küller ve partiküller, kilometrelerce uzağa uçuşabilecek, kanser başta olmak üzere bölgedeki insanlarımızda bir çok hastalığa sebebiyet verecektir. Küllerin karıştığı sular, Eskişehir’in verimli topraklarına, canım meyve ağaçlarına, hayvanların içme sularına sızacak, doğal hayatın üstüne bir kabul gibi çökecektir. Kömürle çalışan bu santralın vereceği zararı görmek için projeyi incelemek bile yeterlidir. Projede santralin atıkları için devasa bir alan ayrılmıştır. Buna göre 422 futbol sahası büyüklüğünde tepeleme atıklar, Eskişehir’in en verimli tarım arazisini katledecektir. İşlenmek için hazırlıkların hızlandırıldığı bu cinayetin ne kadar hukuksuz olduğunu ise bizzat bakanlıkların tutarsızlıkları ortaya koymaktadır. Bakanlar Kurulu’nun ovalara dair aldığı kararda; ülke tarımını kalkındırmak adına verimli tarım ve hayvancılık arazilerinin başka bir yatırıma açılması yasaklanmıştır. Bu net karara rağmen, Enerji Bakanlığı Eskişehir’in en verimli tarım arazisinde bu cellat santrali kurma gayretine girişmiştir. Güneş, rüzgar gibi alternatif ve doğayla barışık bir çok enerji sisteminin kullanabileceği bir vatanda, dünyanın vazgeçtiği enerji kaynağı olan kömürü sanayi için, haneler için, oy için kullanmanın doğa ile de vatan ile de barışık bir tablo olmadığı açıktır. Eğitim İş olarak Bakanlığa bu çelişkiler ortadan kaldırması, doğa katili bu projeyi iptal etmesi, Eskişehir’e yeni adet getirmemesi çağrısı yapıyoruz. Biz öğretmenler, geleceği düşünerek çocukları yoğuran, şekillendiren insanlarız; elbette ki onların solduğu havanın, gezecekleri ovaların, geleceklerinin kömür karasına bulanmasına sessiz kalmayacağız”

ESKİŞEHİR/İHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN