Görüşler

Prof. Dr. Bekir Karlığa yazdı: Terör bir insanlık suçudur

Prof. Dr. Bekir Karlığa yazdı: Terör bir insanlık suçudur

IŞİD terörünün Türkiye’deki en büyük yansıması olarak kabul edilen İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısının yarattığı şok sürüyor. Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, terör ve İslamiyet bağlamındaki tartışmalara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunuyor.

[Karar]
PROF. DR. BEKİR KARLIĞA

Terör, aslında çözümsüzlüğün ve çaresizliğin sonucudur. Çözümsüzlük, bilgisizlikten; çaresizlik ise imkansızlıktan kaynaklanır. Yeterli akli ve zihni donanıma sahip bulunmayan bireyler, aynı şekilde toplumlar, çözüm yerine sorun üretirler. Sahip bulundukları imkanları da yeterince kullanamadıklarından üst üste gelen sorunlar çaresizlik doğurur, çaresizlik de saldırganlık.

“Bilgisizlik”, ya da yetersiz ve yanlış bilgi, “taassub”u beslemekte; taassup “fanatizm”e zemin hazırlamakta; fanatizm de “terör”e kapı aralamaktadır.

Bilgisizlik alanı özellikle din olduğunda, bu durum daha da içinden çıkılmaz bir hal alır. Kendi inançları konusunda doğru bilgilere sahip bulunamayan insanlar, inandıkları değerlerle yaşadıkları hayat arasında sağlıklı bağlantılar kuramazlar. Bu durumda ya hayattan uzaklaşıp akıl dışı davranışlar içine girerler; ya da sahip bulundukları değerleri tümden küçümseyerek aşağılık kompleksine kapılırlar. Her ikisi de bir sapmadan başka bir şey değildir.

NEREDEN GELİRSE GELSİN...

Terör, affedilmesi mümkün olmayan bir insanlık suçudur. Bütün insanların ve özellikle de Müslümanların, nereden gelirse gelsin, nasıl ve hangi amaçla yapılırsa yapılsın, teröre karşı çıkmaları gerekir.

“Din” ve “terör”, asla bir araya gelmesi mümkün olmayan iki kavramdır. Çünkü bütün dinler terörü reddeder ve lanetlerler, ya da tabiatları gereği böyle olmak zorundadırlar.

“İslam” ise, adı üstünde “sulh, selamet ve barış” dini olduğundan, amacı bunları ortadan kaldırmak olan “terör” ile asla uzlaşmaz.

Hayat hakkı kulun kendisine değil, Allah’a ait bir hak olarak kabul edilir. Allah’ın hakları kişiler arasındaki bir hak gibi af ve sulh konusu yapılamaz, kişiler ve kurullar tarafından ortadan kaldırılamaz ve değiştirilemez.

Terör, kendi başına bir suç olmakla kalmaz, aynı zamanda beş ayrı suçu da içinde barındırır: Terörist, hem Allah’a, hem tür olarak insanlığa, hem fert olarak insana, hem kendisine, hem de mensubu bulunduğu camiaya karşı suç işlemektedir. 

İslam’a göre: “Bütün yaratıkların en değerlisi” (Eşref-i Mahlûkât) olan (el-İsra, 70) insan, Allah tarafından “en güzel biçimde” (Ahsen-i Takvîm) (et-Tin, 4) yaratılmıştır. Ve “Yaratan da, öldüren de Allah”tır. (Al-i İmran, 156) Dolayısıyla “hak ile olması müstesna, Allah’ın haram kıldığı canı öldürmek” haramdır. (el-En’am, 151) Çünkü Allah’ın verdiği canı, Allah’tan başka kimse alamaz.  Netice itibariyle “kim bir insanı öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur.” (el-Maide, 32)

Aynı şekilde Allah Teala’nın “kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız” (el-Bakara, 195) buyruğu gereğince, kişinin kendini tehlikeye atmaya hakkı bulunmadığı  gibi, kendi kendisini öldürmeye de hakkı yoktur: “Kendi kendinizi de öldürmeyiniz. Çünkü Allah, sizin için merhametli olandır.” (en-Nisa, 29) Dolayısıyla hangi gerekçeye dayanırsa dayansın, İslam’da “kendine de, başkasına da zarar vermek yoktur” genel bir kural olduğundan, masum insanları öldürmek, affedilmesi mümkün olmayan bir insanlık suçudur.

İslam’da haklar; “Allah hakkı”, “kul hakkı” ve bu ikisinin birlikte yer aldığı “karma haklar” olmak üzere üçe ayrılır.

HAYAT HAKKI ALLAH’A AİTTİR

Genel olarak Allah’ın hakkı (Hukukullah), Allah’a inanmak ve ona ibadet etmek şeklinde değerlendirildiği gibi, belirli bir kişi ve zümreyi değil de kamu yarar ve düzenini ilgilendiren haklar da Allah hakkı olarak değerlendirilir. Hatta bunun da ötesine geçilerek canlı-cansız bütün var olanlarla ilgili konular, Allah’ın hakları arasında mütalaa edilir.

Hayat hakkı da kulun kendisine değil, Allah’a ait bir hak olarak kabul edilir. Bu nedenle Allah’ın hakları kişiler arasındaki her hangi bir hak gibi af ve sulh konusu yapılamaz, kişiler ve kurullar tarafından ortadan kaldırılamaz ve değiştirilemez. Allah’ın hakkını, ancak Allah affedebilir. 

Terör, beş ayrı suçu da içinde barındırır: Terörist, hem Allah’a, hem insanlığa, hem insana, hem kendisine, hem de mensubu bulunduğu camiaya karşı suç işlemektedir.

Bütün bu açık hükümlere rağmen İslam adına terör eylemlerini yapanlar, en büyük zararı İslam’a ve Müslümanlara vermektedirler. İslam medeniyetinin duraklamasının nedenleri araştırıldığında, en başta gelen üç nedenin Moğol istilası, Haçlı Seferleri; İsmaili, Batıni ve Haşşaşi terörü olduğu görülür.

Bir Müslüman’ın, Müslüman bir devlet tarafından Müslüman olmayanlara karşı ilan edilmiş savaş hali ve hukuki makamlar tarafından kararlaştırılmış cezalar dışında, ne kendisini ne de başkasını öldürme hakkı yoktur. Hele hele bir Müslüman’ı asla öldüremez.

Bir Ramazan akşamı, insanların oruçlarını açtıkları anda, hiçbir şeyden haberi olmayan masum insanların üzerine ateş yağdıran ve üzerlerine bağladıkları bombaları patlatarak 50 civarında insanın ölümüne ve 200’ü aşkın insanı yaralanmasına neden olan Atatürk Hava Alanındaki eylemleri gerçekleştiren teröristleri, değil Müslüman, insan bile saymak mümkün değildir.

CİHAD ÇARPITILIYOR

Bu tür eylemleri “Cihad” olarak tanımlamak ve yorumlamak, nasıl İslam’ın önemli ilkelerinden birisi olan cihadı çarpıtmak anlamına geliyorsa, “Şehidlik” ülküsünün eseri olduğunu düşünmek ve savunmak ta -eğer bir art niyetin eseri değilse- İslam’ı ve İslam’ın ruhunu hiç kavrayamamış olmaktan öte bir anlama gelmez.

Bu nedenle Ankara, İstanbul, Paris başta olmak üzere dünyanın her yerinde gerçekleştirilen terör ve katliamları şiddetle telin ediyor ve Atatürk Hava Limanını kana bulayan terör eylemini nefretle kınıyoruz.  Bunu gerçekleştiren teröristler, inanmış birer Müslüman olmak şöyle dursun, sadece ne idüğü belirsiz birer gafil veya beyni yıkanmış birer haindirler.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir