AFAD ekiplerinden Zigana’da nefes kesen tatbikat

AFAD ekiplerinden Zigana’da nefes kesen tatbikat

Türkiye’nin dört bir yanından gelen Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) görevlisi 85 arama kurtarma personeli, Zigana Dağı’nda yaklaşık 6 saat süren nefes kesen bir kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi

AFAD Eğitim Merkezi tarafından Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarındaki 2 bin 100 metre rakımlı Zigana Dağı’nda düzenlenen “Doğada Arama Kurtarma Kış Eğitimi” kapsamında tatbikat gerçekleştirildi.Doğada yürüyüşe çıkan 5 dağcıdan birisinin bacağının kırılması senaryosu üzerine harekete geçen ekipler, Zigana dağından Limni Gölü Tabiat Parkı yolu üzerinden başladıkları tatbikatta 10 dakika içerisinde ulaştıkları yaralıyı 6 saat süren çalışma sonucunda sağlık ekiplerine teslim etti.15’i eğitmen 85 kişinin katıldığı ve başta planlanan 7 kurtarma istasyonunun zor coğrafi şartlar nedeniyle 11’e çıkarıldığı tatbikatta arama kurtarma personelleri eğitmenler gözetiminde temsili yaralı olan arkadaşlarını metrelerce kar üzerinde sürükleyerek halatlı geçiş yapabilecekleri dere kenarlarına getirdi.Yoldan yaklaşık 900 metre aşağıya kadar inen ekipler toplamda 3 kilometreyi bulan kurtarma parkuru boyunca çeşitli teknikleri denerken, en heyecanlı kısımlar ise dere yataklarında kurulan havai hatlarla yaralının taşınması kısmı oldu.Dereler üzerinde karşılıklı bağlanan halatlar üzerinde 2 ayrı havai istasyon kuran AFAD ekipleri sedye geçişlerinin ardından görevli eğitmenin Türk bayrağı eşliğindeki geçişini de bol bol fotoğrafladı.Dik bir iniş, havai geçişler ve ardından dik bir çıkış gerçekleştiren ekipler 6 saat sonunda tatbikatı başarıyla tamamlarken, tatbikat boyunca sürekli telsiz aracılığıyla birbirleriyle haberleşerek koordine bir çalışma gerçekleştirdiler.Tatbikata katılan Gümüşhane İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Osman Taşdelen, tatbikatta ve eğitim sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, tatbikatı herhangi bir kaza olmadan tamamladıklarını söyledi.Bu eğitimlerin Zigana dağında her yıl düzenli olarak devam edeceğini kaydeden Taşdelen, “Toplam 35 ilden 85 katılımcı vardı. 15’i eğitimci, geri kalan 70’i kursiyerdi. Bu eğitimlerimiz her yıl aynı dönemlerde yine gerçekleşecek. Bundan 1 ay önce de eğitimci eğitmenlerimize burada eğitim verilmişti” dedi.Tatbikatın belirlenen senaryo üzerine yapıldığını, tatbikat öncesinde 2 gün boyunca eğitmenlerin alanda olası çığ ve diğer faciaların önüne geçmek için tespitler yaptığını belirten Taşdelen, “Buradaki personelimiz 6 gündür eğitimdeydi. Bu eğitimin sonucu bu tatbikatın değerlendirmesiydi. Çok başarılı bir tatbikat oldu” diye konuştu.Taşdelen, tatbikattaki senaryoyu şöyle açıkladı:“5 dağcıdan birisinin bir kaza geçirmesi ve bacağının kırılması senaryosu üzerine operasyon başladı. Gümüşhane AFAD İl Müdürlüğümüze gelen ihbar üzerine ekibimiz olay yerine intikal etti ve kar üzerinde çeşitli kurtarma teknikleri kullanılarak kurulan kurtarma istasyonlarında tatbikat gerçekleştirildi. Yaklaşık 6 saatlik zaman dilimi içerisinde toplamda 11 kurtarma istasyonuyla operasyon sonlandırıldı. Operasyonun başladığı ve bittiği nokta 3 kilometre civarında. Sedye hem kar üzerinden çekilerek hem de havai hatlarla tahliye edildi.”

GÜMÜŞHANE/İHA

(FOTOĞRAF)



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN