10 gün sonra çifte istifa

10 gün sonra çifte istifa

Cumhurbaşkanı’nın 2019 seçimlerini vurgulayarak ‘metal yorgunluğu’ uyarısı yapmasının ardından AK Parti’deki istifa sürecinde iki ayrılık daha yaşandı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe istifa etti. Melih Gökçek, cumartesi günü istifasını açıklayacağını duyurdu. Balıkesir’den ise istifa sorusuna cevap gelmedi.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın 2019 seçimleri öncesi parti teşkilatı ile yönetim kadrolarına ilişkin yaptığı ‘metal yorgunluğu’ uyarısının ardından başlayan istifa sürecinde iki isim daha görevini bıraktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın 22 Eylül, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in 2 Ekim, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın da 18 Ekim’de ayrılık kararını duyurmasının ardından dün önce Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe görevinden istifa etti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Erdoğan ile Külliye’de yaptığı görüşmenin ardından cumartesi günü istifasını açıklayacağını duyurdu.

Üç gün önce istifa sorularına “Yok öyle bir şey. Görevimizin başındayız” yanıtını veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, dün görevinden ayrıldığını duyurdu. Köprü açılışı programının ardından konuşan Altepe “Partimiz ve liderimizle ters düşmeyeceğiz. Çatışmayacağız, hasar da vermeyeceğiz. Bize yakışanı yapacağız. Kriz ortamı oluşturmaya hiç yanaşmayacağız. Bu şartlarda Bursa’mıza, hemşerilerimize, ülkeme hizmet imkanının kalmadığı da ortadadır. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevimden istifa ediyorum. Hiçbir konuda verilmeyecek hesabımız yok. Alnımız ak, başımız dik. Bursa’mıza ve hemşerilerimize, ülkeme ve AK Parti’mize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. ‘Kavga değil, hizmet’ ilkesinin sonuna kadar sürdüreceğini bildiren Altepe, Bursa halkının kararını anlayışla karşılayacağını temenni ettiğini söyledi. “Dedikodu ve şüphe oluşturacak işlerden ve tüm eylemlerden kaçındık” diyen Altepe, şöyle devam etti: “Kimseye menfaat ve haksız kazanç temin ettirmedik. Bunlara her zaman için dikkat ettik. Aynı amaçla bizlerde herhangi bir dedikoduya vesile olmaması için belediye başkanlığı görevime başlayınca tüm iş yerlerimi kapattım. Sadece Bursa’nın belediye başkanı olarak hizmet ettim. Her girdiğimiz seçimlerden de zaferle ve oyumuzu artırarak çıktık. En son 16 Nisan referandumunda da yüz 53.2 oy ile 6 büyükşehirde tek büyükşehir olarak yüzde 50’nin üzerinde oy alma başarısını gösterdik.” Yolsuzluk, tembellik ve istismarla suçlanmadığını kaydeden Altepe “Son günlerde, AK Parti’mizin yönetimi tarafından ülke genelinde başlatılan yeniden yapılanma, reform ve değişim ile dönüşüm projesi adı altında bir eylem başlatıldı. Bursa da bu uygulamının içerisinde yer alıyor” ifadelerini kullandı. 

Altepe’nin ardından ikinci istifa açıklaması Melih Gökçek’ten geldi. Erdoğan’la Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 5 gün önce 1.5 saat boyunca görüşen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dün yine Beştepe’deydi. Erdogan ile bir saat 50 dakika süren görüşmenin ardından istifa açıklaması sosyal medyadan geldi. Gökçek, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, cumartesi günü istifasını açıklayacağını şu ifadelerle duyurdu: Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızla bir görüşme yaptık. İnşallah Cumartesi günü Ankara Büyükşehir Belediye Meclisini olağanüstü toplayacak ve Meclis üyesi arkadaşlara veda edip, istifamı vereceğim.

Erdoğan’ın “İstifalarını en kısa zamanda vereceklerine inanıyorum” ve “İstifa etmezlerse neticesi ağır olur” dediği başkanlardan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise “İstifa ile ilgili bir açıklama yapacak mısınız?” sorusuna “Hayır” diyerek yanıt verdi. 

17-10/24/ekran-alintisi-1508802024.JPG

AK PARTİ: BAŞKANLAR FETÖ NEDENİYLE ZORLANMADI

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, MYK sonrası partideki istifa sürecini şu sözlerle değerlendirdi: “Demokratik kurallara aykırı bir durum yok. İstifa istenmesi cezai durumlardan dolayı değil. FETÖ nedeniyle istifaya zorlanmadılar. İstifa eden başkanlar hala partimizin birer üyesi. Halktan gelen anketler genel başkanımızın talepleri geneline baktığımızda bir talep söz konusudur. İstifa talebimizde CHP’nin bahsettiği gibi Ceza Kanunu konusu değildir.”

MUHALEFET: HALKA GEREKÇELERİNİ AÇIKLAYIN

Muhalefetten istifa sürecine ilişkin peş peşe açıklamalar geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök “Hangi uygulamaları, yolsuzlukları ‘bunlar sergilenmeden istifa edin’ demek suretiyle onları aklamaya iten bir süreci yaşayamayız. İstifalarıyla onların aklanacağı şeklinde bir algı yaratılıyor. İstifalar yargıyla da hesaplaşmak suretiyle devam ettirilmelidir” dedi. Halka açıklanmadan sürecin geçiştirilemeyeceğini dile getiren Gök “Bunların FETÖ bağlantıları mı vardır, belediyelerde ciddi zararlar mı yaşanmıştır? Bunlar metal yorgunluğu çerçevesinde izah edilemez” ifadelerini kullandı. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da seçimle iş başına gelen birinin seçimle gitmesi gerektiğini belirtti.

‘CHP VE MHP’Lİ BELEDİYELERE DE SIRA GELECEK’

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi Manisa Milletvekili Murat Baybatur, partisindeki istifa süreciyle ilgili şunları söyledi: “Zannetmeyin bunlar sadece AK Parti içinde kalacak. CHP’li, MHP’li belediyeler için de olacak. Bu seçmene saygısızlık değildir. Biz partinin oyunun altına kendini düşürmüş, kamuoyunda ilgili desteği kaybetmiş olan belediyelerimizle alakalı ilgili çalışmaları yapıyoruz.”

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN