103 yıldır aynı ruhla

103 yıldır aynı ruhla

Çanakkale Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümünde bir millet büyük destanı hatırlayacak, kahraman şehitlerini dualarla anacak. Edirne’den Kars’a tüm Türkiye Ay-Yıldızlı bayrakla donatılacak.

Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Zaferi’nin 103’ncü yıl dönümünde destansı zafere ait Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı ve Foto Film Merkezi Komutanlığı arşivlerindeki az bilinen fotoğraflarla belgeleri paylaştı. Fotoğraflarda, dönemin en büyük savaş gücü karşısında galip gelen kahraman Mehmetçik’in siperde düşmanı beklerken nöbet tutarken top bataryalarıyla atış yaparken görüntüleri yer alıyor. Arşivde, itilaf donanmasına ait Bouvet zırhlısını batıran top ve topçular ile Yaralı Hastanesi’ne kaldırılan bir askere yapılan müdahalenin yanı sıra siperdeki İngiliz ve Anzak birliklerinin fotoğrafları da bulunuyor. Belgeler arasında ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 19. Tümen Komutanı olarak görev yaptığı sıradaki “tümen emri” de yer alıyor. Tümen emrinde Yarbay Mustafa Kemal, 10 günden beri yapılan muharebelerle düşmanın ancak kendi donanması korumasında sahilde dar bir mevkide taaruz etmeye mecbur bırakıldığını belirtiyor. Askerlerin gösterdiği yiğitliği “şanlı bir namus örneği” olarak nitelendiren Mustafa Kemal, hatların tahkimatının artırılması, düşman cephesindeki önemli noktalara karşı yaklaşma hatlarının inşa edilerek yaklaşılması emrini veriyor. Atatürk “Bütün arkadaşlarımın benimle aynı düşüncede olduklarına, düşmanı tamamen denize dökmedikçe yorgunluk belirtisi göstermeyeceklerine şüphe yoktur” ifadelerini kullanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN