15 CHP'li vekil katıldı, İYİ Parti seçime giriyor: İlk hamle

15 CHP'li vekil katıldı, İYİ Parti seçime giriyor: İlk hamle

24 Haziran erken seçimlerine iki ay kala muhalefetin ‘Cumhur İttifakı’na karşı ne yapacağı merak edilirken, CHP ve İYİ Parti arasında işbirliğine gidildi. Liderler arasındaki sürpiz görüşmeden sonra 15 CHP’li vekil istifa edip, İYİ Parti’ye geçti. Partisinin grup kurmasıyla Akşener’in adaylığı önünde engel kalmadı. YSK da İYİ Parti’yi seçime katılabilecek partiler listesine ekledi.

Siyaset, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin çıkışıyla alınan erken seçim kararı sonrası 24 Haziran’da ‘Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına kimlerin aday olarak çıkacağını tartışırken gözlerin çevrildiği CHP ve İYİ Parti’den kritik bir adım geldi.  15 CHP’li vekil, partilerinden istifa ederek seçimlere katılamaması gündemde olan İYİ Parti’ye geçti. Böylece Ekim 2017’de kurulan İYİ Parti’nin Genel Başkanı Meral Akşener’in seçimlere katılamama ihtimali ortadan kalktı, Akşener’in 100 bin imza toplamasına da gerek kalmadı. Bu kararın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Akşener’in İstanbul’da gerçekleştirdiği ve ‘planlı olmadığı’ açıklanan görüşmenin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti. İki parti arasındaki anlaşmaya ‘milli irade formülü’ adı verildiği de ileri sürüldü. 

Toplam milletvekili sayısı 5 olan İYİ Parti, 15 milletvekilinin katılımıyla TBMM’de grup oluşturabilecek sayıya ulaştı ve seçimlere girmeye hak kazandı. Bu hamle resmi olarak CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Özkoç ve partisinden istifa eden 15 milletvekili ile Meclis’te basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Altay “Siyasi değil ama demokratik bir tasarrufla CHP’ye mensup 15 milletvekili partimizden bugün istifa ettiler ve İYİ Parti’ye katıldılar” dedi. Altay, partisinden istifa ederek İYİ Parti’ye geçenlerin ‘demokrasiye yönelik gasp ve kumpasa zırh olduklarını’ söyledi. Altay, İYİ Parti’yle ilgili durumun hukuki değil siyasi olduğunu savunup “Demokrasi ayıbına karşı, demokrasi arayışımızı sürdüreceğiz” değerlendirmesini yaptı. Tezcan da “15 milletvekilimiz Genel Başkanımızın talimatı ile bir parti görevini yerine getirmek üzere CHP’den istifa edip İYİ Parti’ye geçmiştir. Bu, tarihi bir sorumluluk ve görevdir. Tarih onları partilerinden ayrılan milletvekilleri olarak yazmayacak, partilerinin verdiği görev doğrultusunda demokrasiyi ve demokratik yarışı kurtaran kahramanlar olarak yazacak” görüşünü paylaştı. Tüm bu gelişmelerin ardından Yüksek Seçim Kurulu 24 Haziran’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçime katılabilecek partileri açıkladı. YSK, seçime AK Parti, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi’nin girebileceğine karar verdi. Öte yandan Salı günü yapılacak olağanüstü PM Toplantısı’nda Kılıçdaroğlu’na ittifak konusunda yetki verilebileceği de belirtiliyor. CHP’nin adayının salı günü kamuoyuna duyurulacaği ifade ediliyor. Diğer taraftan MHP’li beş vekilin de İYİ Parti’ye geçebileceği iddia ediliyor. 

Akşener’den teşekkür: Her türlü takdirin üzerinde

24 Haziran’da erken seçimlere gidileceğinin açıklanmasının ardından muhalefetteki trafik hız kazandı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener arasında bir görüşme gerçekleşti. İstanbul’daki zirve kamuoyuna duyurulmadı. CHP, temasın ‘planlı olmadığını’ açıkladı. Dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığındaki heyet ise İYİ Parti’yi ziyaret etti. CHP’lileri alkışlarla karşılayan İYİ Partililer ‘helal olsun’ dedi. Akşener, CHP’nin 15 vekil adımı için “Kılıçdaroğlu’nun tavrı her türlü takdirin üzerindedir. Tarihi bir demokratik tavırdır. Demokrasi tarihinde övgü ile yerini alacaktır. Ortak tuzak kurdular, boşa çıkarıldı” dedi. İYİ Parti’nin Twitter adresinden ise AK Parti’ye yönelik “Ne oldu, çalıştığınız yerden gelmedi mi?” şeklinde mesajı atıldı. Kılıçdaroğlu, bugün ise SP lideri Temel Karamollaoğlu ile biraraya gelecek. Karamollaoğlu da aynı gün Akşener’i de ziyaret edecek.

Üç isim Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanıydı 

İYİ Parti’ye geçenler arasında Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanları Mehmet Göker, Ahmet Akın ve Okan Gaytancıoğlu da bulunuyor. CHP’den istifa edip İYİ Parti’ye geçenler şöyle; Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Erkan Aydın, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Kayseri Çetin Arık, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş.” İYİ Parti’nin transfer hamlesinden önce Meclis’te 5 vekili bulunuyordu. Bu isimler Balıkesir Milletveki İsmail Ok, Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Isparta Milletvekili Nuri Okutan, İzmir Milletvekili Aytun Çıray ve Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’ydu. İYİ Parti yetkilileri CHP’li vekillerin partilerine katılımıyla yeni vekil listelerini YSK’ya sundu ve İYİ Parti’nin seçime girmek için Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesindeki şartların hepsini yerine getirdiğini belirtti.

‘AK Parti ve MHP’den de geçişler olacak’

İYİ Parti yetkilileri KARAR’a yaptığı değerlendirmede Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın YSK’ya verdiği listede seçime girebilecek partiler arasında İYİ Parti’nin de yer alması sonrası, Bahçeli’nin ‘Her koyun kendi bacağından asılır’ ifadesiyle AK Parti’ye mesaj verdiğini, AK Partili Elitaş’ın da buna karşılık “Artık bir sonraki seçime hazırlansınlar” açıklaması yaptığını hatırlattı. Akşener ve Kılıçdaroğlu’nun görüşmesinin planlı olmadığı, zirvenin bu tablo ortaya çıktıktan sonra gerçekleştiği belirtildi. MHP ve AK Parti’den daha önce İYİ Parti’ye geçişler olacağını ancak, Akşener’in bu aşamada karşı çıktığı da vurgulandı. 

Vekillerin haberi yoktu, yeniden CHP’den aday olabilirler

15 milletvekilinin İYİ Parti’ye geçmesi konusundan, parti yönetimi dışında, çoğu milletvekili ve PM üyesinin haberdar olmadığı ortaya çıktı. Ayrıca CHP’nin 19. Olağanüstü Kurultayı’nda kabul edilerek yürürlüğe giren yeni tüzüğe göre, bir kişinin milletvekili adayı olabilmesi için üye olma şartı gerekmiyor. Bu durumda istifa eden isimlerin yeniden CHP’den aday gösterilmesi durumu da söz konusu olabilir. Tüzüğün TBMM üyeliğiyle ilgili 53. maddesinde, “Partiye üye olmadan aday olabilme Parti Meclisi’nin kararına bağlıdır” ifadeleri yer alıyor.  

CHP: Tabanımızın tepkisi olumlu

KARAR’a konuşan CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye geçerek Meclis’te grup kurmalarının sağlanmasını satranç hamlesine benzeterek “AK Parti’nin Yüksek Seçim Kurulu üzerinden planları olduğunu fark edince daha önce hazırladığımız seçeneklerden birini uygulama kararı aldık. Bu ortak bir karardı. Yargıtay Başsavcılığı’nın bildirimine rağmen YSK’nın kararını pazartesi gününe bırakması bizim bu hamleyi yapmamıza neden oldu. Tabanımızdan çok olumlu tepkiler geliyor. Oyunlarını bozdunuz diyorlar ve çok güçlü destek mesajları geliyor” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN