19 Mayıs törenleri Anıtkabir'de başladı

19 Mayıs törenleri Anıtkabir'de başladı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 98’inci yılında Türkiye genelinde düzenlenecek etkinlikler, Ankara’da, Anıtkabir’e çelenk konulmasıyla başladı. Tören kapsamında, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç tarafından Cumhuriyet Anıtına çelenk bırakıldı. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlatmak için 18 silah arkadaşıyla birlikte Bandırma vapuruyla 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaşmasının 98’inci yıldönümü, bütün yurtta etkinliklerle kutlanıyor. Büyükşehirlerde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle festivaller düzenlenecek. Samsun ve İzmir’de 3 gün boyunca çok sayıda sanatçı konser verecek.

17-05/19/c.jpg

TÖRENLER ANITKABİR’E ÇELENK KONULMASI İLE BAŞLADI

Ankara’daki resmi tören, Anıtkabir’e çelenk konulmasıyla başladı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Kılıç, 81 ilden ve Kıbrıs'tan gelen temsilci gençlerle birlikte oluşturulan kortej eşliğinde Aslanlı Yol'da yürüyerek, Atatürk'ün manevi huzuruna geldi.

17-05/19/c1.jpg

Bakan Kılıç'ın mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bakan Kılıç, beraberindeki gençlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defterini imzaladı. Kılıç, Anıtkabir Özel Defterine şu ifadeleri yazdı:

"Aziz Atatürk; zat-ı alinizin 98 yıl önce Samsun'dan başlattığı tarihi yolculuk, sizlerin önderliğindeki inançlı yürüyüş, ile Ankara'da Cumhuriyetimizin kurulmasıyla hedefe ulaşmıştır. Aziz milletimiz, 15 Temmuz'da Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın çağrıları ile meydanları doldurmuş, kutlu emanetinize can pahasına sahip çıkmıştır. Gençlerimiz bu direnişin en ön tarafında yer alarak geleceğimizin teminatı olduklarını bir kez daha ispat etmişlerdir. Gençlere olan güvenimiz, 16 Nisan'da onları TBMM'ye götüren yasa teklifi ile sembolleşmiş ve Gazi Meclisimizin kapıları 18 yaşını dolduran her gencimize sonuna kadar açılmıştır. Başta zat-ı aliniz olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı, şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor; 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Genlik ve Spor Bayramınızın kutlu olmasını diliyorum."

Misak-ı Milli Kulesi'nden çıkan Bakan Kılıç'a gençlerin ilgisi büyük oldu. Gençlerin isteklerini geri çevirmeyen Kılıç, onlarla beraber selfie çektirdi. Törenin arından Anıtkabir vatandaşların ziyaretine açıldı.

İSTANBUL'DA KUTLAMALAR TAKSİM MEYDANI'NDAKİ TÖRENLE BAŞLADI

Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı önünde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle tören düzenlendi.

Törende İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç anıta çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla tören son buldu. 

17-05/19/c2.jpg

Törene CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve 19 Mayıs için Azerbaycandan gelen gazi askerler katıldı.

Tören, Cumhuriyet Anıtı önünde fotoğraf çekimi ardından sona erdi.

ANTALYA'DA KUTLAMA

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 98’nci yıldönümü Antalya’nın Alanya ilçesinde törenle kutlandı.
19 Mayıs kutlamaları Atatürk Anıtı önünde yapılan çelenk sunma töreni ile başladı. Törene, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Erdal Tamrak, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle öğrenciler katıldı. Müdür Tamrak’ın anıta çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Anıt önündeki törenlerden sonra kutlamalar Rıhtım Şelale önünde devam etti. Rıhtımda yapılan törende, kortej yürüyüşü ve çeşitli okulların müzik ve spor gösterilerinin yanı sıra halk oyunları ve müzik dinletisi de sunuldu.

17-05/19/c4.jpg

SAMSUN'DAKİ TÖRENLER

Samsun’daki program ise sabah 08.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk konulması töreni ile başladı. Kentte Gençlik Festivali kapsamında 3 günde 7 sanatçının sahne alacağı bir müzik şöleni gerçekleşecek. Türk Yıldızları ve Solotürk, saat 16.00’da Samsun’da gösteri yapacak.

17-05/19/tor.jpg

İstanbul’da ise resmi programın yanı sıra ilçe belediyeleri yürüyüşler ve konserler düzenleyecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ataşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet Meydanı’nda düzenleyeceği etkinliğe katılacak ve Zübeyde Hanım Eğitim ve Kültür Evi’nin açılışını yapacak. Kılıçdaroğlu, daha sonra Hayko Cepkin konserinde Ataşehirlilerle birlikte olacak. Kadıköy Belediyesi’nin etkinliğinde Manga, Maltepe Belediyesi’nin etkinliğinde ise Atiye konser verecek. İstanbul’da Beşiktaş Belediyesi’nin bu yıl 3’üncüsünü düzenlemeyi planladığı Beşiktaş Gençlik Festivali, güvenlik gerekçesiyle valilik tarafından iptal edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN