2- 4 kıta Çanakkale Zaferi şiirleri | 18 Mart Çanakkale Zaferi sözleri ve kısa 18 Mart şiirleri

2- 4 kıta Çanakkale Zaferi şiirleri | 18 Mart Çanakkale Zaferi sözleri ve kısa 18 Mart şiirleri

2- 4 kıta Çanakkale Zaferi şiirleri son günlerde en çok aranan başlık oldu. Çanakkale Zaferine bir kaç gün kala en güzel Çanakkale Zaferi şiirleri ve 18 Mart Çanakkale Zaferi sözleri Google'da aranmaya devam ediyor. 18 Mart 1915'te Türk milleti Çanakkale'de düşman karşısında büyük bir destan yazdı. Türk ordusu büyük bir inançla İngiliz, Fransız ve diğer İtilaf Devletleri'nden oluşan kalabalık orduyu Çanakkale'de tarihe gömdü. İşte 18 Mart Çanakkale Zaferi sözleri, kısa 18 Mart şiirleri ve en uzun Çanakkale zaferi şiirleri...

Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyoruz. Çanakkale Zaferi şiirleri öğrenciler ve öğretmenler tarafından aranıyor. 18 Mart zaferi tüm yurtta çoşkuyla kutlanacak. Öğrenciler kutlamaya hazırlanırken 2- 4 kıta Çanakkale Zaferi şiirlerini arıyor. 

Türk tarihinin dönüm noktası olan Çanakkale Zaferi'yle İtilaf Devletleri'nin bozguna uğratıldı. Bu zafer sonrasında Kurtuluş Savaşı'nında kazanılabileceğinin güvenini Türk milletine verdi. Zaferi kutlamaya hazırlanan öğrenciler ve öğretmenler için en güzel 18 Mart Çanakkale Zaferi sözlerini,  kısa 18 Mart şiirleri  ve  Çanakkale Zaferi şiirlerini derledik.

Tüm yurtta öğrenciler ve öğretmenler 18 MartÇanakkale Zaferi'ni kutlamak için hazırlanıyor. Google'da 2018 En güzel Çanakkale Zaferi şiirleri,  kısa 18 Mart şiirleri ve 18 Mart Çanakkale Zaferi sözleri en çok aranan oldu. Bizde en güzel şiirleri ve sözleri sizler için derledik.  Çanakkale şehitlerinin yazdığı destanla büyük bir zafere imza atıldı. Çanakkale aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nında ruhudur. Çanakkale'de tüm imkansızlıklara rağmen kazanabileceğimiz anlaşıldı. Çanakkale aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün ulusal bir hider olarak görüldüğü yerdir. Metrekareye 6 bin merminin düştüğü ve 6 milyonda bir ihtimal olan mermilerin havada çarpıştığı bu destan unutulmayacak. 2019 En güzel Çanakkale Zaferi şiirlerini ve 18 Mart Çanakkale Zaferi sözlerini haberimizden bulabilirsiniz. 

18-03/12/anakkale-zaferi-siirleri-1.jpg

Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya savaşı esnasında 1915-1916 yılları arasında Çanakkale/Gelibolu Yarımadası'nda İtilaf Devletleri ve Osmanlı İmparatorluğu arasında geçmiştir.

Çanakkale üzerinden İstanbul'u ele geçirmek isteyen İtilaf Devletleri, boğazların kontrolünü de elde tutmak istemiştir. Aynı zamanda 1 Ağustos 1914'ün ertesi günü Almanya ile ittifak anlaşması imzalayan Osmanlı İmparatorluğu, fiilen savaşa katılmıştır.

Savaşta ağır kayıplar veren Osmanlı İmparatorluğu, işgal girişimlerini bastıramayınca toprakların büyük bir bölümü zapt edilmiştir. Ancak Gelibolu cephesindeki Çanakkale Savaşı, Atatürk önderliğindeki Türk milletinin ve ordusunun büyük bir mücadele ile kazanılmıştır.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı ve Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Selvi, geleceğe daha güvenli bakabilmek ve bu coğrafyada Türkiye Cumhuriyeti devletini ebed müddet yaşatabilmek için Çanakkale ruhunu her sene daha fazla kuvvetle genç kuşaklara anlatmak mecburiyetinde olduklarını belirtti.

18-03/12/anakkale-zaferi-siirleri-2.jpg

DÜNYA HARP TARİHİNDE İLK 3 SIRAYI ALABİLECEK BİR ZAFER

Dünya harp tarihinde Çanakkale muharebelerinin ayrı bir yeri olduğunu belirten Selvi, "Çanakkale Zaferi, insan kaybı açısından, savaşın süresi içerisinde cepheye sevk edilen asker sayısı açısından, şehitler ve karşı taraftan kayıplar açısından mukayese edildiğinde, dünya harp tarihi içerisinde ilk üç sırayı alabilecek bir zaferler bütünüdür." diye konuştu.

METREKAREYE 6 BİN MERMİ DÜŞTÜ MERMİLER HAVADA ÇARPIŞTI!

Çanakkale’de metrekareye 6 bin merminin düştüğünü, karşılaşma ihtimali 6 milyonda bir olan mermilerin onlarcasının birbiriyle çarpıştığını hatırlatan Selvi, şunları kaydetti:

"Bu kadar yoğun bir muharebe içerisindeydi ama Osmanlı askeri orada da askerliğin nasıl yapılması gerektiğini, savaşın ne olduğunu dünyaya büyük bir ibretle göstermişlerdir. Çanakkale üzerine saatlerce konuşsanız bitmez, arkası gelmez ama savaştaki Türk-İslam ruhunu bize aktaran yüce hadise. Bu savaş, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin ayakta kalmasına sebep oldu. Hiçbir şey boşa gitmedi, hiç kimse hayatını boşa kaybetmedi. Bu yüzden geleceğe daha güvenli bakabilmek, bu coğrafyada devletimizi ebed müddet yaşatabilmek için Çanakkale ruhunu her sene daha fazla kuvvetle genç kuşaklara anlatmak mecburiyetindeyiz."

ÇANAKKALE SAVAŞI'NDA NELER OLDU?

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul′u zapt etmek suretiyle Almanya′nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

18-03/12/anakkale-zaferi-siirleri-3.jpg

RUSYA OSMANLI'YA SAVAŞ İLAN ETTİ

Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiğı 1 Ağustos 1914'ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma, imparatorluğun eninde sonunda Almanya'nın ana gücünü oluşturduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz'de Britanya donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle bir oldu bittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etmiştir.

EN BÜYÜK SALDIRI 18 MART 1915'TE 

Birleşik Krallık Savaş Konseyi sektereri Albay Hankey Winston Churchill 'in de desteğiyle, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı savaş konseyine sunmuştur.. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz'a geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. Özellikle 19 Şubat 1915 ve 25 Şubat 1915 bombardımanları sonucu Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Çobanlı giriş tabyalarının geri hatta çekilmesi emrini uygulatmıştır. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vazgeçmek zorunda kalındı.

Deniz harekatıyla İstanbul'a ulaşılamayacağı anlaşılınca bir kara harekatıyla Çanakkale Boğazı'ndaki Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek planı gündeme getirilmiştir. Bu plan çerçevesinde hazırlanan Britanya ve Fransa kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde beş noktada karaya çıkarılmıştır. Britanya ve Fransa çıkarma kuvvetleri her ne kadar Seddülbahir ve Arıburnu sahillerinde köprübaşları oluşturmayı başardılarsa da Osmanlı kuvvetlerinin inatçı savunmaları ve zaman zaman giriştikleri karşı taarruzlar sonucunda Gelibolu Yarımadası'nı işgalde başarılı olamadılar.

18-03/12/anakkale-zaferi-siirleri.jpg

ANAFARTALAR KAHRAMANI MUSTAFA KEMAL DEVREDE

Bunun üzerine sahildeki kuvvetler takviye edilmek için Arıburnu'nun kuzeyinde Suvla Koyu'na 6 Ağustos 1915 tarihinde yeni kuvvetlerle bir üçüncü çıkarma yapılmıştır. Ancak 9 Ağustos'ta Kurmay Albay Mustafa Kemal'in Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahilde tutunmayı ancak başarabilmiştir. Mustafa Kemal ertesi gün Kocaçimentepe – Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz gerçekleştirmişti, bu hattaki Anzak birliklerini de geri atmıştır. Britanya ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları ise Osmanlı savunmasını aşamamıştır. Tüm bu gelişmelerin sonrasında İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 yılı Aralık ayı içinde tahliye etmiştir.

Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümünde 2018 En güzel Çanakkale Zaferi şiirlerini ve 18 Mart Çanakkale Zaferi sözlerini sizler için derledik.

18-03/12/anakkale-zaferi-1520837794.jpg

ÇANAKKALE ZAFERİ ŞİİRLERİ

Çanakkale Geçilmez

Çanakkale dediğin manasızdır sanma sen 
Ordaki şehitlerdir tarihlere şan veren 
Vatan toprağı için can ile serden geçen 
Korkuyor bu kafirler tüyleri diken diken

Su üstü mayın dolu nusret toplar mayını 
Bir yandan Elizabeth düşünüyor canını 
Komayacağız yerde şehitlerin kanını 
Korku bilmez bu millet artıracak şanını

Mehmedoğlu Seyyid'in mermiyi kaldırışı 
Dünya durdu, dönmüyor seyreyliyor yarışı 
Anlayacak kafirler bucağı ve karışı 
Türküm başkaldırdı ki zaferdir haykırışı

Gaza, cihad nasib et Türk milletine ya Rab! 
Anzak, Hindu, İngiliz... Hepsi harab ve bitab 
Her renk, her dil, her kıta bilsin ki bu kutlu ab 
Çanakkale suyu bu ne Rum dinler ne Arab

Anafarta, Dardanos, Boğalı, Seddülbahir 
Türktedir bu topraklar dünyada evvel ahir 
Kayboldu İngilizler bilinmiyor nerdedir 
'Çanakkale Geçilmez' bu da açık gerçektir

Samet Mehmet Bora

18 Mart Çanakkale

Bulutlar sarmıştı her yanı, 
Kapkara bir geceydi, 
Yağmur,bardaktan boşalırcasına, 
Sağnak gibi yağıyordu, 
Yedi düvelin gemilerinden yükselen, 
Top,tüfek sesleri, 
Her yanı inletiyordu, 
Mustafa Kemalin askerleri, 
Aslanlar gibi dövüşüyordu, 
Ve Çanakkale kahramanca, 
Düşmana selam veriyordu,

Kükrüyordu tepeden, 
Mustafa Kemal, 
Vatanıma ayak basacaksa düşman, 
Yaşamanın ne gereği var, 
En son nefer ölünceye kadar, 
Dövüşeceksiniz aslanlar, 
Görecek bütün dünya, 
Ne aslanlar doğururmuş, 
Emineler,Hatçeler,Ayşeler,Fatmalar.

Ali Osman Yılmaz

18-03/12/anakkale-zaferi-siirleri-4.jpg

YİĞİDİM / ŞEHİDİM

Bakmakla bilinmez kıymetim/kadrim
Her karşı toprağım kutsaldır benim
Uğruma binlerce şehitler verdin
Al kanla yazıldı tarih defterim

Vurulup koynumda yatan yiğidim
Kıyamette elbet sana şahidim
Bu vatan uğruna gitti gençliğin
Göklerden verildi rütben şehidim

Vatan bir cehennem gibi yanıyor
Dünya bizi mağlup olmuş sanıyor
Suskun duran millet bir uyanıyor
İttifaklar Mehmetçiği tanıyor

Kahramanlar burda çoktur seçilmez
Şehitlik şerbeti kolay içilmez
Bir nefes anında umman geçilir
Bilinir ki Çanakkale geçilmez

Burası Türklerin ebedi yurdu
Her Mehmet bir tabur düşman vurdu
Böylece tüm dünya şanın duydu
Yedi Düvel mecbur selama durdu

Dinle beni dinle anla ey gencim
Yiğitler koynumda artar direncim
Atanın yazdı takvime göre
Seninle akranım ben de çok gencim

Huzurla şad olsun ruhu atanın
Pişman oldu soyu bana çatanın
Sonsuza dek sana kutsal vatanım
(Bu)Övünç binlerce kefensiz yatanın

Ey gencim ecdadın bedel ödedi
Uğratma namerdi yurduma dedi
Üzme sen Ata’nı incitme emi

Görevi ilahi bilincindendi
Şöhreti saygıyla söylenip geldi

Zeki İ. KIZILIŞIK

Çanakkale Şehitlerine


Şu boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi? En kesif orduların yükleniyor dördü beşi
Tepeden yol bularak geçmek için Marmara'ya Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya.
Ne hayasızca tehaşşüd ki ufuklar kapalı! Nerde gösterdiği vahşetle "bu: bir Avrupa'lı"
Dedirir, yırtıcı, his yoksulu, sırtlan kümesi, Varsa gelmiş, açılıp mahpesi, yahut kafesi!
Kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el, ayak Boşanır sırtlara vadilere sağnak sağnak.
Saçıyor zırha bürünmüş de namerd eller, Yıldırım yaylımı tufanlar, alevden seller.
Veriyor yangını, durmuş da açık sinelere, Sürü halinde gezerken sayısız teyyare.
Top tüfekten daha sık, gülle yağan mermiler, Kahraman orduyu seyret ki, bu tehdide güler!
Ne çelik tabyalar ister, ne siner hasmından; Alınır kal'a mı göğsündeki kat kat iman?
Hangi kuvvet onu, haşa edecek kahrına ram? Çünkü te'sis-i ilahi o metin istihkam
Şüheda gövdesi, bir baksana, dağlar taşlar... O, rüku olmasa, dünyada eğilmez başlar,
Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor; Bir hilal uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor!
Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker, Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi, Bedr'in aslanları ancak bu kadar şanlı idi.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? "Gömelim gel seni tarihe" desem sığmazsın.
Hercümerc ettiğin edvara da yetmez o kitap Seni ancak ebediyetler eder istiab.
"Bu taşındır" diyerek Kabe'yi diksem başına, Ruhumun vahyini duysam da geçirsem taşına,
Sonra gök kubbeyi alsam da rida namiyle Kanayan lahdine çeksem bütün ecramiyle
Mor bulutlarla açık türbene çatsam da tavan Yedi kandilli Süreyya'yı uzatsam oradan.
Sen bu avizenin altında bürünmüş kanına Uzanırken gece mehtabı getirsem yanına.
Türbedarın diye ta fecre kadar bekletsem, Gündüzün fecr ile avizeni lebriz etsem.
Tüllenen magribi akşamları sarsam yarana, Yine bir şey yapabildim diyemem hatırana...
Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber, Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber.

Mehmet Akif Ersoy

18-03/12/anakkale-zaferi-siirleri-1520837895.jpg

 

Çanakkale

Gün geçmiş,yıl geçmiş ne yazar.
Her karış torağında bin,şehit bir mezar.
Yeryüzünde yaşadıkça,tek dişi canavar.
Türk milleti aynı destanı yine yazar.

Sen rahat uyu ey şanlı şehit.
Gölgesinde gölgelen al bayrağın.
Hangi kem göz sana edebilir nazar.
Türk milleti aynı destanı yine yazar.

Yedi cihana yeter yazdığın destan.
Gök kubbe ay,yıldız sana verir selam.
Çanakkaleyi düşmana yaptınya mezar.
Türk milleti aynı destanı yine yazar.

Dünya döndükçe Çanakkale yine geçilmez.
Kanınla suladın toprağı hangi canlı seni bilmez.
Sen yazdın cihana şanlı tarihi artık kim bozar.
Türk milleti aynı destanı yine yazar.

Şefik Aydemir

 

Çanakkale Destanı (2)

Yıl 1915
18'indeyiz Martın.
Kendine gel biraz!
Pek tekin değildi Çanakkale'nin suyu,
Geçilmez bu boğaz...
Geçilmez bu boğaz...
Bizi
Ne topun yıldırır,
Ne kurşunun.
Çünkü artık
Başladı cengimiz.
Er meydanında bulunmaz dengimiz...
Sen misin Mustafa Kemal'im ileri diyen?
İşte fırladık siperden.
Sırtına yüklenmiş kahraman
Seyit 276 kiloluk mermiyi,
Koşuyor bataryasına ateşler içinden.
Bu mermi denizlere gömecek Elizabet'i Buvet'i...
Yanıyor bugün Anafartalar yanıyor,
Denizler yanıyor,
Dağlar yanıyor.
Zafer bizimdir artık
Düşman zırhlıları batıyor...
Türk'üm,
Muzaffer olarak doğmuşuz bir kere.
Bir karış toprak uğruna Kimimiz şehit oluruz.
Kimimiz gazi.
Hiç değişmez bu yazı.
Dünyada her yer geçilir belki
Lâkin geçilmez Çanakkale Boğazı...

Fahri ERSAVAŞ

18-03/12/anakkale-zaferi-siirleri-5.jpg

 

Çanakkale Kahramanları

Malım, mülküm
Eşim, dostum
Yarim demediniz
Hiç tereddütsüz
Gidip can verdiniz
Elimde bardağım
Çayımı rahat içebiliyorsam
Çünkü siz orda öldünüz
Daha onbeşinde, onaltısında
Kurşunlara yürüdünüz
Helal edin hakkınızı
Yapabildiğim tek şey bugün
Bir Elhamla, iki damla gözyaşı
Ruhunuz şadolsun
Çanakkale Kahramanları

Ayşe Adlım

Çanakkale Zaferi

Her şeyi hesaplayıp yurdumuzu böldüler
Bizi yok etmek için sürülerle geldiler
Türk’ü tanımadılar gafletlere daldılar
Mehmetçiği görünce kanı dondu kurudu
Mehmetçik şehit oldu vatanını korudu

Düşmanlar tekniğiyle işini kolay sandı
Her taraf cehennemdi ateş barut ve kandı
Çanakkale geçilmez; o ne müthiş destandı
Can verdi Mehmetçikler vatanını korudu
Ya ölüm Ya istiklâl; buydu şartı şurutu

Cephede her yer müthiş, kan barut kokuyordu
Mehmetçik mermisizdi süngüyü takıyordu
Ölüme emir almış dualar okuyordu
Taarruz için değil ölmek için yürüdü
Düşmana dehşet saldı vatanını korudu

İşte böyle ölümü ölümsüzlük bilmişler
Ne engin iman gücü, ölürkende gülmüşler
Anladı ki düşmanlar yanlış yere gelmişler
Onları aynı anda büyük korku bürüdü
Bizim şehitler ölmez onlar öldü çürüdü

Der Mikdatî askerin her biri bil ki zahit
Cengaverce savaştı vatan uğrunda şehit
Kazanmayı bildiler imanlarıydı ahit
Şadolsun ecdadımız vatanını korudu
Ölen düşmanları da Mehmetçikler kürüdü

Mikdat Bal

18-03/12/anakkale-zaferi-1520837923.jpg

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ SÖZLERİ 

18 Mart Çanakkale Zaferi'ni en güzel anlatan sözleri sizler için derledik.

* Ordunun yardımı olmaksızın Filo’nun başarı sağlayabileceği ümidine kapılmıştım; fakat şimdi bu işte müşterek bir harekatın zo­runlu olduğunu anlıyorum. (Churchill)

* Benimle beraber burada muharebe eden bütün askerler kesin olarak bilmelidir ki bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlen­meden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar mahrum kalmasına sebep olacağını hepinize hatırlatırım. (Mustafa Kemal Atatürk)

*Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muhare­belerini kazandıran bu yüksek ruhtur. (Mustafa Kemal Atatürk)

* Harpte iki meş’um (uğursuz) şey vardır. Bunlardan biri taş duva­ra körükörüne yüklenmek, diğeri kuvvetleri birtakım ayrı ve bağlan­tısız harekata dağıtıp körletmektir. Biz bu iki ahmaklığı yapmanın tehlikesiyle karşı karşıyayız. (İngiliz Başbakanı Asquith)

18-03/12/anakkale-zaferi-siirleri-6.jpg

* Türkler, Çanakkale’yi zorlayan çağının en ileri tekniğine sahip güçler karşısına adeta bir kale gibi dikilmişlerdir. (Churchill)

* Avrupa’da hiçbir asker yoktur ki, bu ifadenin altını çiziyorum, * Türklerle mukayese edilebilsin. Almanların müdafaada gayet iyi oldukları kabul olunabilir. Fakat siperlerde onlar dahi Türklerle kıyas edilemez. Misal olarak Gelibolu’yu zikretmek isterim. Orada bizim gemi ateşlerimizle büyük zayiata uğrayan kıtalar, Türk olmasalardı. Yerlerinde kalamaz ve derhal değiştirilirlerdi. Halbuki, Türkler, bütün muharebe müddetince yerlerinde kaldılar. (General Tawshend)

18-03/12/anakkale-zaferi-siirleri-2-1520838058.jpg

*Çanakkale müdafaası, üç mucizeler muharebesidir. Hali kurtar­dı; maziye hamaset ve azametini iade etti; vatanımızı bir vatanı ebedi yaptı. (Sami Paşazade Sezai)

* Bu Türk kıtaatının cesaret, metanet ve se’bat cihetiyle takdir ve senaya liyakati, her şüphenin fevkinde bulunmuştur. Donanmasının ateşiyle de, en müessir surette muavenet gören pek cesur bir düşman taarruzlarına karşı sayısız muharebelerde bu kıtaat mevkilerini muhafaza etmişlerdir. (Alman Generali Uman von Sanders)

* Çanakkale Boğazı’ndaki Türkler ve Almanlar da 18 Mart’ı aralık­sız takip eden sessiz günler, şaşkınlık ve sonra da, büyük bir sevinç uyandırdı. Moral, son derece yüksekti. Kaleler ve tabyalardaki ha­sar da kolaylıkla giderilmiş olmakla beraber, ağır bataryaların cep­hane durumu-ciddiyetini koruyordu. (Robert Rhodes James)

19-03/13/anakkale-savasi-1552456136.jpg

YAŞANMIŞ ÇANAKKALE HİKAYELERİ

Yitik Hazine Yayınları, şanlı tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşı’nın anısına “Yaşanmış Çanakkale Hikâyeleri” adı altında üç kitaplık bir seri yayınladı. Bu serinin içinde yer alan, Yahya Kürekçi tarafından kaleme alınan Ah Benim Öksüzlüğüm’de, Çanakkale’nin çocuklarının hikâyeleri anlatılıyor.

Sözlü tarih çalışmalarından da faydalanılarak hazırlanan Ah Benim Öksüzlüğüm, uzun süren araştırmaların sonunda ortaya çıkmış. Çanakkale Savaşı’na şahitlik edenler, onların çocukları, torunları, o zor ve unutulmaz günleri bütün detaylarıyla anlatmış. Savaşa katılanların kaldıkları yerler, yedikleri yemekler, kıyafetleri, silahları, geride bıraktıkları; tüm detaylar büyük bir gerçeklikle okurlara sunuluyor. Savaşın öksüz bıraktığı çocukların, evlatsız bıraktığı ana-babaların sessiz çığlıkları yürekleri sızlatıyor.

Her biri insanın içine dokunan, birbirinden hüzünlü ama bir o kadar da cesaret ve kararlılık kokan bu gerçek kahramanlık hikâyelerini okurken; vatan uğruna, şimdilerde pek kıymeti bilinmeyen bağımsızlığımız uğruna ne canların feda edildiğini, geride kalanların “Vatan sağ olsun!” diyerek nasıl da metanetle durduğunu görecek, kendinizi o günlerin içinde hissedeceksiniz.

“Çanakkale bir şehir adı değildir yalnızca. Bir milletin istikbaline açılan binlerce yıllık büyük bir kapıdır. Ve düşman, bu kapıyı açmak için elindeki bütün kanlı anahtarları bir bir denemiş, fakat ceplerinde yüzlerce kırık anahtarla bu kapının önünde kalıp geri dönmekten kurtulamamıştır.

Çanakkale bir şehir adı değildir yalnızca. Sımsıcak bir uykudan henüz uyanmış o masum çocukların öksüzlüğünün de adıdır. Ayrılığın vefasız bir çocuğu sayılan hasretin elinde deli divane olmuş kadınların bitmeyen yalnızlığının da adıdır. Ve anaların, yüreği sönmeyen bir kor gibi yanan anaların matemle sıvanmış çaresizliklerinin de adıdır Çanakkale.

Anadolu’nun bütün saflığını ve aydınlığını içinde taşımış hürriyet sevdalısı Mehmet Çavuş için de Çanakkale yalnızca bir şehir adı değildi. Bütün saatlerin sustuğu, dakikaların bir kekeme gibi konuştuğu, kısacası zaman kavramının anlamsızlaştığı bir yerdi orası Mehmet Çavuş’a göre. Çünkü zamanın boğazına sarılıp nefesini kesen, akmasın diye önüne duvarlar ören şeyler yaşanıyordu orada.”

2- 4 kıta Çanakkale Zaferi şiirleri son günlerde en çok aranan başlık oldu. En güzel Çanakkale Zaferi şiirleri ve 18 Mart Çanakkale Zaferi sözleri Google'da aranmaya devam ediyor. 18 Mart 1915'te Türk milleti Çanakkale'de düşman karşısında büyük bir destan yazdı. Türk ordusu büyük bir inançla İngiliz, Fransız ve diğer İtilaf Devletleri'nden oluşan kalabalık orduyu Çanakkale'de tarihe gömdü. Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde büyük zaferi kutlamaya hazırlanıyoruz. İşte 18 Mart Çanakkale Zaferi sözleri,  kısa 18 Mart şiirleri ve en uzun Çanakkale zaferi şiirleri...

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN