20 dakikada Türkçe sınavı

20 dakikada Türkçe sınavı

TEOG ortak sınavlarının ilk gün oturumu dün yapıldı. Adaylara Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yöneltildi. Türkçe sorularını kolay bulan öğrenciler sınav süresi dolmadan salondan çıktı.

Türkiye genelinde yüz binlerce ortaokul sekizinci sınıf öğrencisi iyi bir liseye gidebilmek için ter döktü. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) merkezi ortak sınav sistemi kapsamında, ikinci dönem merkezi ortak sınavların ilk gün oturumu dün gerçekleştirildi. 1 milyon 185 bin 328 öğrencinin katıldığı sınav, yurt içinde 970 merkezde, 16 bin 257 okulda ve 94 bin 225 salonda, yurt dışında ise 15 merkezde, 22 okulda yapıldı. Birinci gün oturumunda adaylara sırasıyla Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yöneltildi. Başbakan Binali Yıldırım Twitter hesabından öğrencilere başarılar dilerken ortak sınavlar, Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20’de aynı anda başladı ve saat 12.00’de sona erdi. Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru soruldu ve öğrencilere A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört kitapçık verildi. Adaylara her ders için 40 dakika süre tanındı. Ancak Türkçe oturumunda 20 soru ile karşı karşıya kalan pek çok öğrenci, soruların kolay olması nedeniyle kendilerine ayrılan süreden 20 dakika erken çıktı. Sınavın bitmesine 15 dakika kala çıktığını belirten Turhan Ateş isimli öğrenci, “Türkçe soruları çok kolaydı. Bu sınav, birinci dönem girdiğimiz sınavdan daha kolaydı. 40 dakika sürem vardı ama ben 15 dakika kala soruları bitirdim” diye konuştu. Ortak sınavın bugünkü ikinci oturumunda adaylara, Fen Bilimleri, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden sorular yöneltilecek. Merkezi ortak sınavların soru ve cevapları ile çözüm videoları ise bugün saat 14.00’ten itibaren ‘www.eba.gov.tr’ adresinde yayımlanacak. 

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, bu sınavın sınavsız geçiş için başlangıç olduğunu söyledi. Tekin, “Biz ‘TEOG sınavı’ diye bir kavram hiç kullanmadık, kullanmamayı tercih ediyoruz çünkü böyle bir sınav yok. Biz okul başarı puanını hesaplıyoruz şu anda. Bu, Türkiye’nin herhangi bir yerindeki yazılı sorularının kazanımlarının soruya dönüştürülmüş halidir. Ekstra bir gündemi, başka bir müfredatı yoktur. Bu sınav, sınavsız geçişin bir başlangıcıdır. Kademeler arası sınavsız geçiş ancak böyle hayata geçirilebilir” dedi. Tekin, gelecek yıllardan itibaren sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin yerleştirme puanlarına etki edebileceği sinyalini de verdi.

KIZI İÇİN İNŞAATI DURDURDU

Bütün yıl çocuklarıyla birlikte sınav stresi yaşayan veliler dün de onları yalnız bırakmadı. Veliler okul bahçelerinde sınavın sona ermesini beklerken çevrede gürültü yapılamasına da izin vermedi. Esenyurt’ta bir ortaokulda yapılan sınav boyunca, karşıdaki inşaatın çalışmalarını sürdürmesi velileri kızdırdı. Kızı sınava giren ve kendisi de inşaat işçisi olan bir baba “Her vurulan bir keser sesi çocukların sınıfının içinde çınlıyor. Onların çocukları yok mu? Onların çocukları bugün sınava girseydi burada çalışma yaparlar mıydı?” diyerek tepki gösterdi. İhbar üzerine devreye giren Esenyurt Belediyesi Zabıta ekipleri yaptığı uyarıyla inşaattaki çalışmayı durdurdu. 

SINAV SONRASI KORKUNÇ KAZA

  Elazığ’da sınavdan çıkan ve  karşıdan karşıya geçmeye çalışan öğrenci, 2 aracın çarpması sonucu ağır yaralandı. Kaza, Elazığ-Malatya Karayolu’nda meydana geldi. Tevfik Yaramanoğlu İlkokulunda TEOG sınavından çıkarak karşıdan karşıya geçmeye çalışan Aleyna Pekdemir’e sürücüsü öğrenilemeyen bir otomobil, çarptı. Çarpmanın etkisiyle yola savrulan Pekdemir, arkadan gelen M.S. idaresindeki 44 LN 741 plakalı otomobilin altında kaldı. Kazada ağır yaralanan Pekdemir, ambulansla Fırat Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN