2017 LYS ek yerleştirme ve tercih robotu ­­| Üniversite boş kontenjanlar ve taban puanları

2017 LYS ek yerleştirme ve tercih robotu ­­| Üniversite boş kontenjanlar ve taban puanları

Haberimizden merak ettiğiniz 2017 LYS ek tercihler ve yerleştirme işlemlerine ilişkin son dakika haberlerini bulabilirsiniz. Milyonlarca üniversite adayının merakla beklediği LYS tercih ve yerleştirme sonuçları açıklandı. Peki merak edilen ek yerleştirmeler ve tercih işlemleri ne zaman başlayacak? Üniversite boş kontenjanlarını ve tüm taban puanlarını haberimizde sizler için hazırladık. Üniversite kesin kayıtlarının 14 Ağustos tarihinde başlayacak olmasıyla birlikte adaylar ek yerleştirmelerin ne zaman başlayacağını heyecanla bekliyor. İşte 2017 LYS ek yerleştirme ve tercih robotu ve üniversite boş kontenjanlar ile taban puanları tam listesi...

LYS tercih sonuçlarının açıklanması ile birlikte adayların merak ettiği konuların başında 2017 LYS ek yerleştirme ve tercih robotu ve üniversite boş kontenjanlar ile taban puanları listesi geldi. Yerleşemeyen binlerce aday ek yerleştirmelerin ve tercih robotunun durumunu merak ediyor. Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan özel yetenek sınavıyla seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. İşte tüm ayrıntılarıyla 2017 LYS ek yerleştirme ve tercih robotu ve üÜniversite boş kontenjanlar ve taban puanları tam listesi haberi hakkında ayrıntılar...

Yaptıkları tercihler doğrultusunda istedikleri üniversitede eğitim alma hedefi olan adaylar sonuçlarını ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr/ resmi web sitesinden öğrenebilecek. LYS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşemeyen adaylar için de ek yerleştirme tercih sürecine girilecek. LYS tercih sonuçları açıklandıktan sonra üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından boş kontenjanlar listesi belli olacak.

LYS EK YERLEŞTİRMELERİ KİMLER YAPAMAYACAK?

Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puana sahip olan adaylar yerleştirilmemektedir. Aynı zamanda kesin kayıt sonunda da kontenjan açığı bulunan programlara ön kayıtla öğrenci alınmamaktadır.

LYS EK YERLEŞTİRME TARİHİ

Boş kontenjanlar listesi kayıt sürecinin ardından güncellenecek. Kayıt yaptırmayan ve yerleştirme için yeteri başvuru alınmayan bölümlerde kalan boş kontenjanlar doğrultusunda ek yerleştirme tercihleri alınacak. LYS ek yerleştirme tarihi ÖSYM sayfası üzerinden duyurulacak. Adaylar, 2017-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, Ağustos tarihleri arasında İnternet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacaklardır. 2017-ÖSYS Ek Yerleştirme için tercih bildirim işlemi, Ağustos tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Başvuru merkezlerinden/ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler işleme alınacaktır. Posta ile Merkezimize gönderilen veya elden verilmek istenen Tercih Formları işleme alınmayacaktır.

17-08/10/01krr04lys1.jpg

TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?

Ek yerleştirme için tercih ücreti 15,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih ücretinin, tercih işlemi yapıldıktan sonra Ağustos 2017 tarihleri arasında yatırılmış olması gerekmektedir. Bankadan ödeme işlemleri resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde yapılabilecektir. Ek yerleştirme tercih ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak adaylar için Ağustos tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak adaylar için Ağustos tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Bu süre tamamlandıktan sonra ek yerleştirme ücreti yatırılamayacaktır. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların ek yerleştirme için yapmış oldukları sistemde kayıtlı tercihleri geçersiz sayılacak, yerleştirme işlemine alınmayacaktır.

ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARI 2017

2017 Üniversite taban puanları ve başarı sıralaması son günlerde merak konusu oldu. Üniversiteye hazırlık yapanlar için hedeflediği 4 yıllık bölümlerin puanları ile başarı sıralamaları analizi hakkında merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda verdiğimiz linklerden takip edebilirsiniz. YGS-LYS boş kontenjanlar için tercihler ise 26-30 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Ek yerleştirmeye bir yükseköğretim kurumuna ilk merkezi yerleştirmede yerleşen adaylar katılamayacak. Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde İnternet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Türkiye’nin her tarafında bulunan tüm lisans yani 4 yıllık bölümlerin taban puanları ile bunlara ait başarı sıralaması yorumları ile birlikte sizler için hazırladık.

ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN...

2017 yılı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında tercih sonuçları açıklandı. LYS ve YGS puanlarına göre yapılan tercihlerin sonucunda oluşan taban puanlar da açıklandı. ÖSYM tarafından yayınlanan duyuruda sonuçların yanı sıra 2017 yerleştirme taban puanları da yer aldı. 2017 üniversite tercih taban puanları haberimizde yer alıyor.

LYS YERLEŞTİRME

Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan özel yetenek sınavıyla seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Merkezî yerleştirme yöntemi aşağıda açıklanmıştır. Özel yetenek sınavı ile seçme yöntemi ise 7. maddede anlatılmaktadır. Merkezî yerleştirmede adaylar yükseköğretim programlarına; ÖSYS puanları, varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir.

2017 yılında, ÖSYS sonuçlarına göre yapılacak merkezî yerleştirmede, 2017 yılı yerleştirme puanları ile 2017 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır. Tablo 3C, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve adayların ek puanla yerleştirilebilecekleri ön lisans programlarını göstermektedir. Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre YO Bilgisayar Operatörlüğü ile Yapı Ressamlığı programlarında puan türü bulunmamaktadır. Bu programlara yerleştirme yapılırken en yüksek YGS puanı kullanılacaktır. Ek puan, bu programı tercih edebilecek işitme engellilerin en yüksek YGS puanına uygulanacaktır (Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarının ilgili alanlarından mezun olmak kaydıyla).

17-08/10/kontenjan.jpg

TERCİH ROBOTU

Adaylar, 2017-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, Ağustos 2017 tarihleri arasında İnternet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacaklardır. 2017-ÖSYS Ek Yerleştirme için tercih bildirim işlemi, Ağustos tarihinde sona erecektir. Başvuru merkezlerinden/ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler işleme alınacaktır. Posta ile Merkezimize gönderilen veya elden verilmek istenen Tercih Formları işleme alınmayacaktır.

LYS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN...

Tablo 3A ve Tablo 3B.1, ortaöğretimdeki bazı alanlar ile aynı alanda olduğu kabul edilen ek puan uygulanacak lisans programlarını göstermektedir. Adayların hangi yükseköğretim programlarını tercih ettiklerinde ek puan alacaklarını öğrenebilmeleri için Tablo 3A’da, Tablo 3B.1’de ve Tablo 3C’de alanlarını bulmaları ve bu alanların altındaki yükseköğretim programlarını incelemeleri gereklidir. Yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için YGS ve LYS’lerde en az kaç puan almak gerektiği Tablo 1F ve Şekil 5’de gösterilmiştir. Hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, öğretmenlik programlarına başvurabilmek için en düşük başarı sırasının ne olması gerektiği ise Tablo 1G’de yer almaktadır. YGS ve LYS’lere giren adayların yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri birlikte yapılacaktır. Yerleştirme sonuçları YÖK’e elektronik ortamda iletilecektir. Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır.

ÖSYS KONTENJANLARI KILAVUZU

2017-ÖSYS sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına yapılacak yerleştirmede bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutulacaktır. Bu kontenjan ve koşullar “2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda yer alacaktır. Adaylar kılavuza 2017 Haziran ayının son haftası içinde ÖSYM’nin osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz basımı, dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

ADAYLARIN İNTERNET ORTAMINDA YAPABİLECEKLERİ İŞLEMLER

Adaylar; kılavuz bilgilerine, sınavlar ve başvurular ile ilgili duyurulara ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişeceklerdir. Ayrıca, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle https://ais.osym.gov.tr, https://sonuc.osym.gov.tr internet adresine giriş yapabileceklerdir. Adayların, ÖSYM’nin bu internet adreslerinde yapabileceği başlıca işlemler şunlardır:

a) Bireysel başvuru hakkı olan adaylar için internet aracılığıyla bireysel başvuru yapma

b) Başvuru işlemi sonrasında başvuru kayıt bilgilerini görme

c) ÖSYM’nin belirleyeceği tarihlerde, sınava ilişkin bilgiler ile kimlik ve iletişim bilgilerini değiştirme/güncelleme

d) Eğitim bilgilerini ve diploma notu/puanı bilgilerini öğrenme, varsa engel durumu bilgilerini görme/inceleme

e) Sınava giriş belgesi edinme

f) Sınav sonuç bilgilerini öğrenme

g) Yükseköğretim programları tercihlerini yapma

h) Yerleştirme sonuçlarını öğrenme

ı) Cevap kâğıdını görüntüleme

i) Evrak referans numarası alma ve şifresini değiştirme ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden aday tarafından yapılan bilgi değişiklikleri, ilgili sınavın güncelleme sayfasından yapıldığı takdirde ilgili sınav ile ilgili işlemlere yansıtılır. Profilim sayfasından yapılan değişiklikler ilgili sınava yansıtılmaz.

BOŞ KONTENJANLAR

Üniversitelerdeki örgün lisans programlarına 422 bin 950, ön lisans programlarına ise 273 bin 291 aday yerleşti. Lisans programlarında 50 bin 817, ön lisans programlarında ise 163 bin 613 olmak üzere 214 bin 430 kontenjanın boş kaldığı görüldü.

Örgün öğretimdeki devlet üniversitelerinin lisans programlarında 26 bin 967, ön lisans programlarında 127 bin 682, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 16 bin 40, ön lisans programlarında 33 bin 185, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 6 bin 836, ön lisans programlarında 2 bin 700, yurt dışındaki üniversitelerin lisans programlarında 974, ön lisans programlarında 46 kontenjan boş kaldı.

EK KONTENJAN NEDİR ?

Üniversitelerin kontenjanı dolmayan, kontenjanı dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan ya da yeni kurulan bölümlere alınacak öğrenci sayısı “ek kontenjan”dır. Yapılan ikinci bir tercih dönemine “Ek Kontenjan dönemi” denir.

17-08/10/vm8bs_1502354115_3858.Jpeg

Haberimizden merak ettiğiniz 2017 LYS ek tercihler ve yerleştirme işlemlerine ilişkin son dakika haberlerini bulabilirsiniz. Milyonlarca üniversite adayının merakla beklediği LYS tercşh ve yerleştirme sonuçları açıklandı. Peki merak edilen ek yerleştirmeler ve tercih işlemleri ne zaman başlayacak? Üniversite boş kontenjanlarını ve tüm taban puanlarını haberimizde sizler için hazıladık. Üniversite kesin kayıtlarının 14 Ağustos tarihinde başlayacak olmasıyla birlikte adaylar ek yerleştirmelerin ne zaman başlayacağını heyecanla bekliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN