2017 Üniversite kayıtları e-devlet sayfası | Kayıtlarda istenen belgeler neler? e-Kayıt dönemi

2017 Üniversite kayıtları e-devlet sayfası | Kayıtlarda istenen belgeler neler? e-Kayıt dönemi

Haberimizden merak ettiğiniz 2017 üniversite kayıtları e devlet ekranına ve detaylarına ulaşabilirsiniz. Milyonlarca adayın merak ettiği e kayıt dönemi başladı. Adaylar şimdi e devlet üzerinden kayıt işlemlerini yapacaklar? Peki üniversite kayıtlarında istenen belgeler neler? E-devlet üzerinden yapılan kayıtlarda nelere dikkat etmek gerekiyor? Siz de haberimizden merak ettiğiniz tüm detayları bulabilir kayıt dönemine ilişkin tüm merak detayları takip edebilirsiniz. Binlerce öğrenci, sonuçlarının açıklanmasıyla beraber gözlerini üniversite kayıtlarına çevirdi. 14-18 Ağustos tarihlerinde yapılacak üniversite kayıtları için son hazırlıklarını yapan öğrenciler, artık bu tarihleri bekliyor. İşte tüm detaylarıyla e kayıtlar ve istenen belgeler...

LYS tercih sonuçlarının açıklanması ile birlikte şimdi gözler 2017 üniversite kayıtlarında. adaylar E-devlet üzerinden üniversite kayıtlarını yapacaklar. ÖSYM geçtiğimiz yıllarda aldığı kararla bundan sonra üniversiteyi kazanan adayların kayıt işlemlerini e-devlet üzerinden yapacağını açıklamıştı. Siz de haberimizde yer alan bilgiler ışığında e-kayıt yaptırabilir üniversite kayıtlarında istenen belgeleri temin edebilirsiniz. LYS maratonu sonrası gözler üniversite kayıtlarına çevrildi. Üniversiteye girmek isteyen binlerce öğrenci üniversite kayıtları ne zaman başlıyor, üniversite kayıtları nasıl yapılır, e-kayıt nasıl yapılır, üniversite kayıt belgeleri nelerdir sorularının cevaplarını arıyor. İşte tüm merak ettikleriniz ve 2017 Üniversite kayıtları e-devlet sayfası hakkında detaylar...

E-DEVLET KAYIT YAPMA

LYS yerleştirme sonuçlarının netleşmesi sonrasında ise 11-16 Ağustos tarihlerinde adaylar kazandıkları üniversite ve bölüme elektronik kayıt yapacaklar. Elektronik kayda, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen programlar (sağlık raporu isteyen programlara gibi) ile açıköğretim programları dâhil edilmeyecektir. Öğrenciler E-Devlet platformundaki “turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit” sayfasına E-devlet şifreleri ile giriş yapıp üniversiteye e-kayıt yapabilecekler.

KAYITLAR NE ZAMAN?

14-18 Ağustos tarihlerinde yapılacak üniversite kayıtları için son hazırlıklarını yapan öğrenciler, artık bu tarihleri bekliyor. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 11-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

17-08/11/8410030.jpg

ÜNİVERSİTEYE KAYITLARI İÇİN GEREKLİ BELGELER

Adayın ÖSYS Sonuç Belgesi. Adayın mezun olduğu okuldan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi (başarı belgesi mezuniyet belgesi yerine kullanılamaz) Aday ek puandan yararlanarak yerleşmiş ve alan/kol/bölümü diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, ek puan esas olan okul ve alan/kol/bölümden mezun olduğunu gösterir resmi belge, Nüfus cüzdanının onaylı örneği, İkametgâhı ile ilgili beyanı, Askerlik çağına gelmiş veya daha yukarı yaştaki erkek adaylar için ilgili askerlik şubesinden alınacak “bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlikçe bir sakınca olmadığı”na dair belge 12 adet 4.5 x 6 (cm) ebadında fotoğraf (fotoğraflar son altı ay içinde, önden, başı ve boynu açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde olmalıdır.), Kayıttan önce belirlenip ilan edilecek diğer belgeler.

BUNLARA DİKKAT EDİN!

Kurul, yayımladığı kılavuz içerisinde “olası hatalar” bölümü önemli. Zira bu hatalar gerçekleştiğinde kayıt kabul edilmiyor. Olası hatalar nelerdir; Yerleştiğiniz üniversite e-kayıt sistemine dahil olan üniversiteler içerisinde yer almadığından, e-kayıt işleminiz yapılamamaktadır. Kayıt işlemleriniz için yerleşmiş olduğunuz üniversitenize başvurmanız gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi Sistemi’nden lise mezuniyetine dair bilgi alınmadığından, e-kayıt işleminiz yapılamamaktadır. Kayıt işlemleriniz için yerleşmiş olduğunuz üniversitenize başvurmanız gerekmektedir. Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlığı Bilgi Sisteminden “Askerlik işlemleri yönünden sakıncası yoktur” bilgisi alınamadığından e-kayıt işleminiz yapılamamaktadır. Kayıt işlemleriniz için yerleşmiş olduğunuz üniversitenize başvurmanız gerekmektedir. 2014-2015 ÖSYS’de yerleşen adaylar içerisinde kaydınız bulunmamaktadır. Bu tarz olası hatalar gerçekleştiğinde öğrenci, üniversite tercih merkezlerine giderek kayıtlarını yaptırabilir. Kurul, elektronik kayıt işlemlerine dair genel bir açıklama yaptı.

ÜNİVERSİTE E-KAYIT SAYFASI E-DEVLET EKRANI İÇİN TIKLAYIN... 

Yukarda yer alan linkten e devlet yani e-kayıt ekranına kolaylıkla ulaşabilir elektronik ortamdan kayıtlarınızı kolaylıkla yapabilirsiniz. Adaylar kayıtlarını T.C. Kimlik Numaraları ve E-Devlet şifreleri ile kolaylıkla yapabilecekler.

E DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

e-Devlet şifrenizi içeren zarfınızı PTT Merkez Müdürlüklerinden, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek temin edebilirsiniz. Bu uygulama, sizin yerinize başka bir kişinin şifre alıp adınıza işlem yapmasının önüne geçilmesi için gerekmektedir. e-Devlet Kapısı üzerinden verilen hizmetler yüksek güvenlik seviyesi gerektirdiğinden, şifreler başvuru sahipleri için özel olarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle ancak kimlik ibrazı ve şahsen başvuru ile şifreler verilmektedir.

e-Devlet Kapısı kayıtlı kullanıcısıysanız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra "Profilim" alanında bulunan iletişim bilgileri kısmına cep telefonunuzu kaydettiyseniz ya da cep telefonunuzu veya hem cep telefonunuzu hem de e-posta adresinizi e-Devlet Kapısında doğruladıysanız şifre yenileme hizmetinden yararlanarak yeniden şifre temin edebilirsiniz. Bununla birlikte, mobil imza, elektronik imza, yeni T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı kullanıyorsanız, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra da şifre oluşturabilirsiniz.

Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı olarak 2 TL tahsil edilmektedir. Şifrenin kaybedilmesi, unutulması vb. durumlarda PTT'den alınacak her şifre için ayrıca 4 TL ücret ödenmektedir. Bu işlem masrafı dışında herhangi bir yıllık ücret ödenmesi söz konusu değildir. e-Devlet şifresi yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan ücretsiz olarak temin edilebilmektedir.

17-08/11/598d6c7b61361f18f42f9e4e.jpg

SİSTEM ÖĞRENCİYLE OKULU BULUŞTURAMIYOR

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, boş kalan kontenjan sayısı Türkiye’nin yükseköğretim sistemini de tartışmaya açtı. 696 bin 241 aday üniversitelere kayıt hakkı kazanırken, boş kontenjan sayısı açıköğretim hariç 214 bin 430 oldu. Açıköğretimle birlikte rakam 279 bin 589. Ek yerleştirmelerden sonra bu rakamın 300 bini geçmesi bekleniyor. Geçen yıl açıköğretim hariç boş kalan kontenjan sayısı 60 bin 147 olmuştu. Üniversitelerin doluluk oranı ise yüzde 95.3 olarak gerçekleşmişti. Bir yıl öncesine göre yaklaşık 4 kat artan boş kontenjan sayısı öğrenci ve okulu buluşturamayan yükseköğretim sisteminin alarm verdiğini ortaya koydu.

BOŞLUK SAYISI 350 BİNİ BULABİLİR

Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, son yıllarda sistemin ‘hata’ vermeye başladığını söyledi. Bunun en önemli nedeninin, geometri ile matematiğin birleşmesinden dolayı TM ve MF’de puanı hesaplanan aday sayısındaki düşüşler olduğunu belirten Ünsal “4 yıllık bölümlerde tercih yapacak aday sayısı bir miktar azaldı. Esas boşluk ise 2 yıllık bölümlerde oldu. Meslek liselerinde sınavsız geçiş kaldırıldı” dedi. Ünsal öğrencilere kılavuzda geçen yılın yerleştirme verilerinin sunulmasının da tercihlere olumsuz yansıdığını belirterek “Şu anda toplam 279 bin boş kontenjan var. Üniversitelere kaydolmayacak adaylarla birlikte bu rakam yaklaşık olarak 350 binlere kadar çıkabilir. Ek yerleştirmede de bir miktar boşluklar azalabilir” diye konuştu.

LYS EK YERLEŞTİRME

Boş kontenjanlar listesi kayıt sürecinin ardından güncellenecek. Kayıt yaptırmayan ve yerleştirme için yeteri başvuru alınmayan bölümlerde kalan boş kontenjanlar doğrultusunda ek yerleştirme tercihleri alınacak. LYS ek yerleştirme tarihi ÖSYM sayfası üzerinden duyurulacak. Adaylar, 2017-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, Ağustos tarihleri arasında İnternet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacaklardır. 2017-ÖSYS Ek Yerleştirme için tercih bildirim işlemi, Ağustos tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Başvuru merkezlerinden/ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler işleme alınacaktır. Posta ile Merkezimize gönderilen veya elden verilmek istenen Tercih Formları işleme alınmayacaktır.

ADAYLAR KAÇINCI TERCİHTE YERLEŞİYOR?

Yaptığımız araştırmada, genelde adayların %72’sinin ilk 9 sıradaki tercihlerinden birine yerleştiğini görüyoruz. İlk 9 tercihinden yerleşen adayların %66 ile %75 bandında olduğu görülüyor.

1. Sıra %15

2. Sıra %12

3. Sıra %10

4. Sıra %8

5. Sıra %7

6. Sıra %6

7. Sıra %5

8. Sıra %4

9. Sıra %4

Türkiye'de bulunan üniversitelerden sadece 21 tanesine ilk 100’e girmiş adaylar yerleşti. Bu üniversitelerin 9'u devlet, 12'si ise vakıf üniversitesi. Devlet üniversitelerine ilk 100’den 114, vakıf üniversitelerine ise 73 öğrenci yerleşti. Üniversiteler arasında en yüksek paya Boğaziçi Üniversitesi sahip. Boğaziçi Üniversitesi'nin hukuk ve tıp programları olmamasına rağmen ilk 100 içerisinden 50 adayın tercihi olarak dikkati çekiyor.

Haberimizden merak ettiğinz 2017 üniversite kayıtları e devlet ekranına ve detaylarına ulaşabilirsiniz. Milyonlarca adayın merak ettiği e kayıt dönemi başladı. Adaylar şimdi e devlet üzerinden kayıt işlemlerini yapacaklar? Peki üniversite kayıtlarında istenen belgeler neler? E-devlet üzerinden yapılan kayıtlarda nelere dikkat etmek gerekiyor? Siz de haberimizden merak ettiğiniz tüm detayları bulabilir kayıt dönemine ilişkin tüm merak detayları takip edebilirsiniz. Binlerce öğrenci, sonuçlarının açıklanmasıyla beraber gözlerini üniversite kayıtlarına çevirdi. 14-18 Ağustos tarihlerinde yapılacak üniversite kayıtları için son hazırlıklarını yapan öğrenciler, artık bu tarihleri bekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN