2018 DGS soru ve cevapları | ais.osym.gov.tr DGS soruları ve cevapları

2018 DGS soru ve cevapları | ais.osym.gov.tr DGS soruları ve cevapları

2018 DGS soru ve cevapları merakla bekleniyordu. DGS soru ve cevap anahtarı yayımlandı. 2 yıllık ön lisans mezunları 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapmak için DGS sınavında ter döktü. Şimdi soru ve cevapların açıklanması ile puan hesaplaması yapmaya başladılar. Haberimizde ais.osym.gov.tr adresini ve DGS soruları ve cevaplarını bulabilir son dakika gelişmelerini takip edebilirsiniz.

21 Temmuz'da yapılan 2018 DGS soru ve cevapları nihayet açıklandı.  ais.osym.gov.tr adresinden açıklanması beklenen  DGS soruları ve cevaplarının açıklanması ile birlikte öğrenci adayları şimdi de puan hesaplaması yapmaya başladılar. Soru ve cevapların açıklanmasından sonra öğrenci adayları net sayısına göre DG puan hesaplaması yapıyor. Dikey Geçiş Sınavı hakkındaki tüm gelişmeleri sizler için derledik. 

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınavı sonrası 2018 DGS soru ve cevapları resmi internet sitesinden yayımlandı.  Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 21 Temmuz'da tek oturum olarak tüm yurt genelinde yapıldı.  Adaylar, sınava girdikleri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) temel soru kitapçığı ve sonuç bilgisini gösteren belgeye ÖSYM'nin 'https://ais.osym.gov.tr' internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ulaşabilecek.

2018 DGS SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN 

18-07/23/dgs-puan-hesaplama-robotu.jpg

DGS SONUÇLARI İLE İLGİLİ YAPILAN AÇIKLAMA 

İşte ÖSYM DGS soru cevap anahtarı açıklaması;

“21 Temmuz 2018 tarihinde uygulanan Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavının (2018-DGS) Temel Soru Kitapçığına, sınava başvuran adayların sınav sorularını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden 24 Temmuz 2018 tarihinde saat 10.00'dan itibaren erişilebilir. Sınava başvuran adaylar, 10 gün süreyle ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile soruların tamamına ulaşabilir.

2018-DGS Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarı (% 10) aşağıdaki bağlantıda sunulmuştur.

Merkezimiz tarafından yapılan sınavlarda okuyucu yardımı alan görme engelli adaylara; şekil, grafik,tablo, resim gibi görsel verilerin yer aldığı sorular ile karmaşık ifade içeren sorular sorulmamaktadır.

2018-Dikey Geçiş Sınavı (2018-DGS) sınavında, yardımcılı görme engelli adaylara sorulmayan sorular (% 10) testlere göre aşağıda verilmiştir.

Sayısal Bölüm: 19. ve 56. sorular

Sözel Bölüm: Bulunmamaktadır.

Sorular, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM’ye aittir. ÖSYM’nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

DGS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçları sınavdan 15 gün sonra erişime açılması bekleniyor.ÖSYM takvimine göre Sınav sonuçları 16 Ağustos'ta ilan edilecek. DGS sonuçların erişime açılması ile birlikte adaylar, sınav sonuçlarına, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ulaşabilecek.

18-07/23/dgs-sinavi.jpg

2018 DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) puan hesaplama işlemi için elbette başta sonuçların elde edilmesi gerekiyor. Çoktan seçmeli testler ile alınmış puanlar ile hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar, ön lisans başarı puanları harmanlanarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanıyor. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacak. İşte formül...

DGS Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

DGS Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

DGS Eşit Ağırlık: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

2018 DGS PUAN HESAPLAMASI İÇİN TIKLAYIN

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A’da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır. Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

DGS TERCİH İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

DGS tercih işlemleri için sabırsızlıkla bekleyen adaylar için henüz ÖSYM'den bir duyuru yapılmış değil. DGS tercih kılavuzunun bu hafta içinde yayımşanması bekleniyor.
Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.
Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

18-07/23/50-kpss-puaniyla-lise-mezunu-memur-alimi.jpg

2018 DGS NASILDI? DGS YORUMLARI

DGS sınavından çıkan adaylar, sosyal medya platformları aracılığıyla sınav hakkındaki görüşlerini bildirdiler. İşte o yorumlardan bazıları...

- DGS geçen seneye nazaran çok kolaydı. Hiç çalışmadan, liseden kalma matematik bilgimle 40 matematik yaptım, kalan 20'yi salladım. Geçen sene aynı şartlarda 25 tane yapmıştım.

- 3 senedir giriyom en kolayı buydu buna da hiç çalışmadım hayattaki şansım

- Dgs sayesinde ornitorenk denen hayvanın yaşam stili öğrendim, teşekkürler

- Dgs sözeli 1.5 saatte bitirdim diyen yalancıdır.

- Dgs zormuş kpss de geçsin o da zorsa ben çalışmaya başlıyayım, bir lys vakası daha yaşamak istemiyorum

- Ayrıca sözel bölüm diye açtık matematik soruları çıktı karşımıza. Matematik ne zaman sözel oldu

- Şeker vermezler diye şekerlerimi yanımda götürdüm içeri almadılar, şekersiz kaldım. Sonra da vay efendim niye sınav iyi geçmedi geçmez tabi

- Şimdi sana soruyorum . Sözelde olasılığın ne işi var ? Hani sözel netdi ve olasılık yoktu.

- Kardeşimin DGS’sine geldim sınavın zorluğu çöp konteynırındaki kalem kutularıyla doğru orantılı sanırım shsjs

- Teşekkürler DGS beynimi yaktın.

- Öyle bir uzun sorular vardi ki okurken içinde kayboluyor, uyku getiriyor, sıkılıyor daha bir çok şey #DGS

- Dgs 2018 de ben robot değilim kutucuğu getirin onu işaretleyelim #dgs2018

- Dgs günü gelir.Öğrnciler dgsye atlir.Dgs boynuzlarnı çıkartir,öğrencilere vurir.Öğrenciler havaya uçir,Dgs 1 senelerini daha çalir #dgs2017

- Neymiş efendim uçak modunda telefon arama yapıyormuş. Az önce denedim yapamıyor. #Ösym yanlış sormuş soru iptal olsun... #Dgs2018

- #DGS den tek kazancım yine kalem ile silgi oldu

- Matematikten tam 4 soru çözdüm ve sonuçlarını şıklardan buldum, çıkarken bi plaket bi madalyon bi bişey beklemedim de değil hani #DGS

- Ömrüm paragraf okumakla geçti #DGS

- Yine 1buçuk aya açıklarsınız #dgs

- ösym sağolsun uçak modundaki telefonla konuşulduğunu da öğrenmiş olduk #dgs

2018 DGS soru ve cevapları merakla bekleniyordu. DGS soru ve cevap anahtarı yayımlandı. 2 yıllık ön lisans mezunları 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapmak için DGS sınavında ter döktü. Şimdi soru ve cevapların açıklanması ile puan hesaplaması yapmaya başladılar.  Haberimizde ais.osym.gov.tr  adresini ve DGS soruları ve cevaplarını bulabilir son dakika gelişmelerini takip edebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN