2018 Kurban Bayramı ne zaman? Hangi güne denk geliyor? Arefe hangi gün?

2018 Kurban Bayramı ne zaman? Hangi güne denk geliyor? Arefe hangi gün?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Peki Kurban Bayramı 2018 ne zaman? Arefe hangi güne denk geliyor? Kurban bayramında 9 gün tatil olacak mı? Bayram hazırlıkları yapan vatandaşlar bu soruların cevaplarını merak ediyor. Kurban Bayramı'na kaç gün kaldığı tatil programı yapanları da yakından ilgilendiriyor. Tatilin 9 gün olma durumuna göre, uçak bileti ve rezervasyon yaptıranlar son dakika haberlerini takip ediyor. Tüm detaylar sayfamızda.

Kurban bayramı 2018 ne zaman? Arefe hangi gün? Kurban bayramı 9 gün tatil var mı? Kurban bayramına az bir zaman kala çalışan yüzbinlerce kişi tatil planlarını şimdiden yapmaya başladı. Kurban bayramında 9 günlük bir tatil durumu söz konusu olunca vatandaşlar da tatil için hazırlıklarını yapıyor. Peki Arefe bu yıl hangi güne denk geliyor? Kurban bayramı hangi tarihte başlayacak, hangi tarihte bitecek? İşte Kurban bayramı 2018'e dair merak edilen tüm detaylar.

KURBAN BAYRAMI 2018 NE ZAMAN?

2018'de de Kurban Bayramı'nda uzun bir tatil yapma şansına sahip olabilecek. Kurban Bayramı'nın arefesi 20 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor. Takip eden Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma ise resmi tatil. Dolayısıyla bu sene Kurban Bayramı'nda yine 9 günlük bir tatil gözüküyor.

- Arefe 20 Ağustos Pazartesi 2018,

- Kurban Bayramı 1. günü 21 Ağustos Salı 2018,

- Kurban Bayramı 2. günü 22 Ağustos Çarşamba 2018,

- Kurban Bayramı 3. günü 23 Ağustos Perşembe 2018,

- Kurban Bayramı 4. günü 24 Ağustos Cuma 2018 olarak belirlenmiştir.

18-07/23/kurban1.jpg

AREFE NEDİR? BU GÜNDE NELER YAPILMASI GEREKİR?

Arefe (Arife), Kurban Bayramı'nın bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır. Arefe günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır.

Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat'tan Müzdelife'ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va'z dinleme, Kur'ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.

Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.

DİYANET KURBANLIK FİYATLARINI AÇIKLADI

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü Mustafa Tutkun vekalet kurban bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 625 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Yaptığı açıklamada Türkiye'de 275 merkezde, yurt dışında 135 ülke ve 400 bölgede, yaklaşık 275 bin hisse kurban kesimini planladıklarını belirten Tutkun dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların kurban coşkusunu yaşanması için çalıştıklarını dile getirdi. Diyanet Vakfı’na vekâlet vermek isteyen vatandaşlar için, “Türkiye'den vekâlet vermek isteyen vatandaşlarımızın yurt içinde kurbanlarının kesilmesi için 850 lira, yurt dışında kurban vekâleti için ise 625 lira bedel belirlendi. Yurt dışından kurban vekâletlerini verecek vatandaşlarımız ise 150 avro üzerinden belirlenen rakamlarla, vekâletlerini TDV'ye ulaştırmış olacak.” Açıklamalarında bulundu.

DİŞİ DÜVE KESMEK BU YIL YASAK

Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in dişi düve kesimine yasak getirildiğine dair açıklamasına karşın Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu ise, dişi düve kesiminin zaten yasak olduğunu, ancak yeniden gündeme getirilmesinin caydırıcı olacağını belirterek, kararı olumlu bulduklarını belirtmişti. Ahmet Kıroğlu yaptığı açıklamada, "Böyle bir yasak zaten vardı, ama uygulanmıyordu. Bunun doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Hayvan sayısının çoğalmasını sağlamalıyız. Normalde de düve kesilmemesi lazım. Dişi olmazsa üretimi yapamayız. Biz bunu baştan beri savunuyoruz." İfadelerine yer verdi.

18-07/23/kurban2.jpg

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına (nisap) sahip ve yolcu olmayan Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 20 miskal (80.18 gr) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir, dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedâkarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLARAK KESİLEBİLİR?

Sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilebilmesi için, en az iki kameri yaşlarını bitirmeleri gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz. Yine kapak attığı halde iki yaşını doldurmamış olurlarsa kurban olarak kesilemezler. Ancak doğumu kesin olarak bilinmeyen büyükbaş hayvanlar için kapak atma, bir ölçü olarak kabul edilebilir.

KURBAN BAYRAMI İÇİN MARMARİS'E GELECEKLERE REZERVASYON UYARISI

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki turizmciler, yaklaşan Kurban Bayramı için 9 günlük tatil planlaması yaptı. Dönemin yoğun geçeceğine dikkat çeken turizmciler, vatandaşların açıkta kalmaması için bir an önce belgeli acentelerden rezervasyon yaptırmalarını gerektiğini vurguladı.

Marmaris'teki turizmciler, Kurban Bayramı'na bir ay kala tatilin 9 gün olacağını düşünerek konaklama tesisleri için planlama yapmaya başladı. Marmaris ve çevresindeki 3 yıldız ve üzeri nitelikli konaklama tesislerin yüzde 95'lik doluluk oranına sahip olduğunu belirten turizmciler, belgeli acentelerle erken rezervasyon yapılması konusunda bayram tatilcilerini uyardı.

'ACELE EDİN' ÇAĞRISI

Bayram tatili rezervasyonları için acele edilmesini öneren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ali Kırlı, "Marmaris'in 72 bin yatak kapasitesi mevcut. 3 yıldız ve üzeri her şey dahil sistemi çalışan nitelikli dediğimiz otellerin yatak kapasitesi 52 bin civarında. Haziran, temmuz ve ağustos ayları yüksek turizm sezonu denilen dönemler. Temmuz itibariyle oteller yüzde 95 dolu. Doluluk Avrupalı, Orta Doğulu, gurbetçi ve Rus turistlerden oluşmakta. Kurban Bayramı için vatandaşlarımızın kalan nitelikli yüzde 5 yatak kapasitesinde açıkta kalmaması için acele etmesi gerekiyor. Turizm Bakanlığı belgeli, daha rahat, ailesiyle istediği tatili yapabileceği otelleri tercih edecek olanlar erken ve belgeli acentelerle rezervasyon yaptırmalı. 20 Ağustos Arife ile 24 Ağustos arası Kurban Bayramı. Geçen yıllarda olduğu gibi 9 veya 10 günlük tatil bekliyoruz. Tesislerimizde tüm planlamalar 9 ve 10 günlük olarak yapıldı" dedi.

KURBAN TATİLİNDE DOLANDIRILMAYIN

Tatilcilerin dolandırılmaması için uyarıda bulunan Kırlı, "Fishing olarak adlandırılan oltalama denilen dolandırma yönetimi mevcut. Özellikle bayram tatilleri öncesi 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerin web sayfaları dolandırıcılar tarafından kopyalanıyor. Verilen hesaplara para yatırılıyor. Vatandaş, oteli arayıp rezervasyonunun onayını almayınca dolandırıldığını tatile geldiğinde anlıyor. Bu tür dolandırılmaların önüne geçmek için belgeli turizm acenteleri ile rezervasyon yaptırarak otel yetkililerinden teyit almalılar. Nitelikli ucuz otel reklamlarına kanmayın, mutlaka araştırmasını yapın" dedi.

KURBAN KESİM YERİ VE KESİM ÜCRETLERİ BELLİ OLDU

Zonguldak Kurban Hizmetleri Komisyonu, kurban kesim yeri ve kesim ücretlerini belirledi.
Kurban Hizmetleri Komisyonu, bu yıl ki Kurban Bayramı öncesinde kurban satış yerinin 69 ambarları mevkisi olarak belirledi. Kurban kesim yeri ise Zonguldak Belediyesi mezbahanesi olarak belirlendi. Ayrıca açıklamada, “Vatandaşlarımız 2018 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliğin 4. Bölümünde belirtilen 16. Maddesine istinaden etrafı kapatılmış özel mülk ve bahçesinde kurban keseceklerin uyması gereken kurallar çerçevesinde usulüne uygun olarak çevreye zarar vermeyecek şekilde kurbanlarını kesebilirler. Aksi takdirde cezai işlemler uygulanır” denildi.

Mezbahanelerde ve komisyonca belirlenen yerlerde yapılacak kesimlerde ise büyük baş hayvan kesim ücretinin 350 lira, küçükbaş hayvan kesim ücretinin 70 lira olarak belirlendiği ifade edildi. Kurban kesim tesisinden yararlanma ücretlerinin ise mezbahanelerde ve komisyonca belirlenen yerlerde kurbanlarını kendileri kesmek isteyenlerden büyükbaş hayvan için 50 lira, küçükbaş hayvan için 25 lira olarak tesisten yararlanma ücreti alınacağı belirtildi.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Peki Kurban Bayramı 2018 ne zaman? Arefe hangi güne denk geliyor? Kurban bayramında 9 gün tatil olacak mı? Bayram hazırlıkları yapan vatandaşlar bu soruların cevaplarını merak ediyor. Kurban Bayramı'na kaç gün kaldığı tatil programı yapanları da yakından ilgilendiriyor. Tatilin 9 gün olma durumuna göre, uçak bileti ve rezervasyon yaptıranlar son dakika haberlerini takip ediyor. Tüm detaylar sayfamızda. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN