2018 KYK öğrenim kredisi kimlere verilir ve nasıl başvurulur? KYK öğrenim kredisi şartları...

2018 KYK öğrenim kredisi kimlere verilir ve nasıl başvurulur? KYK öğrenim kredisi şartları...

KYK öğrenim kredisi şartları değişti. Haberimizde 2018 KYK öğrenim kredisi kimlere verilir ve nasıl başvurulur? sorularının yanıtını bulabilir KYK öğrenim kredisi ve KYK bursu arasındaki farkın ne olduğunu öğrenebilirsiniz. KYK burs ve kredi sonuçlarının 13 Kasım 2018'de açıklanmasından sonra öğrenim kredisi haberleri gündem oldu. İşte konuya ilişkin detaylar...

KYK öğrenim kredisi şartları nelerdir? KYK öğrenim kredisi ve KYK bursu arasındaki fark nedir? KYK öğrenim kredisi kimlere verilir ve nasıl başvurulur? Bu tür sorular 13 Kasım 2018'de KYK burs ve kredi başvuru sonuçlarının açıklanmasından sonra öğrencilerin gündeminde. 31 Ağustos tarihinde yayınlanan resmi gazetede KYK öğrenim kredisi şartlarının değiştirildiği duyuruldu. Öğrenin kredisi ve burs ile ilgili merak edilen ayrıntıları tüm öğrenciler için haberimizde derledik.  İşte yapılan değişikliğe dair detaylar ve öğrenim kredisi ve burs arasındaki fark...

KYK burs ve kredi başvuru sonuçları açıklandı.  Sonuçları öğrenen öğrenci adayları şimdiden YKY öğrenim kredisi ve KYK bursu hakkında arayışa girdiler. 31 Ağustos 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi yönetmeliğinde bazı şartlar değiştirildi. Haberimizde KYK öğrenim kredisi başvurularında yapılan değişiklikleri ve KYK bursları hakkında merak ettiğiniz tüm detayı bulabilirsiniz. 

KYK ÖĞRENİM KREDİSİ ŞARTLARINDA NELER DEĞİŞTİ?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğine göre; öğrenim kredisi şartlarında değişiklik yapıldığı açıklandı.

Yayımlanan yönetmelik metni içerisinde ise;

"MADDE 1 – 18/1/1997 tarihli ve 22881 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 16 – İlk defa kredi almak için müracaatta bulunan öğrencilerin durumları değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda kredi tahsis edilenlerin listeleri Kurum sisteminde ilan edilir. Öğrenci, listelerde miktarı belirtilen taahhütname ile istenen diğer belgeleri, süresi içerisinde Kuruma verdiği takdirde kredi almaya hak kazanır.
Kurumdan burs almakta iken, Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenen başarı kıstasına göre başarısızlığı tespit edilen ve bursu kesilen öğrencilere bursun kesildiği tarihten itibaren bu Yönetmelik hükümlerine göre öğrenim kredisi verilir. Ancak, öğrenci öğrenim kredisini almak istememesi halinde bu durumu bir dilekçe ile Kuruma bildirir.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik 1/10/2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü yürütür." ifadeleri yer aldı.

18-08/31/kyk-ogrenim-kredisi-basvurusu.jpg

KYK'DAN İLK DEFA BURS / ÖĞRENİM KREDİSİ ALMAK İÇİN MÜRACAATTA BULUNACAK ÖĞRENCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ? 

Burs/öğrenim kredisi müracaatları, Kurumun kyk.gsb.gov.tr web adresinden kabul edilmektedir.

Burs / öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi istenilmektedir. Diğer beyan edilen bilgilere ait kontroller ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından web ortamında veya manyetik ortamda alınarak, yapılmaktadır. İstenilen belgeler başvuru indeks sayfasında ve kyk.gsb.gov.tr adresinde ilan edilmektedir.

Öncelik Belgeleri

Şehit/Gazi çocuğu (Şehit bekar ise bekar kardeşi/gazi bekar ise kendisi) (İlgili Kurum ve Kuruluşlardan alınacak belge), 

Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğu belgelendirenler.(Tam teşekküllü Devlet Hastanesi) 

Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (Kurumumuz tarafından araştırılacaktır.) 

Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, (Kurumumuz tarafından araştırılacaktır.) 

Amatör milli sporcular (Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğünden, amatör futbolcular Futbol Federasyonundan teyit edilmektedir.)

Anne ve babası vefat edenler,(Kurumumuz tarafından Mernis'den alınmaktadır.)

Öğrencilerin; yukarıdaki söz konusu belgeleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alarak, belirlenen süre içerisinde Kurumun "Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya /ANKARA " adresindeki Kredi Dairesi Başkanlığına posta ile göndermeleri veya elden teslim etmeleri gerekmektedir.

Belgeleri ile beyanları arasında farklılık bulunan öğrencilerin burs/ kredi tahsis işlemleri vermiş oldukları belgeleri esas alınarak yapılacaktır. Tahsis yapılamayan öğrencilere ayrıca bilgi verilmeyecektir.

Öğrencilerin müracaat etmiş olmaları kendilerine mutlaka burs veya kredi tahsis edileceği anlamına gelmemektedir. Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler Kurumun kyk.gsb.gov.trinternet adresinde ilan edilmektedir. Kendilerine burs veya kredi tahsis edilen; 18 yaşından büyük öğrenciler taahhütnamelerini www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden Kurumumuz linkine ulaşarak kendi e-devlet şifreleri ile, 18 yaşından küçük öğrenciler, taahhütnamelerini www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden Kurumumuz linkine ulaşarak, anne veya babanın e-devlet şifresi ile veli onayı verildikten sonra kendi e-devlet şifreleri ile onaylayacaklardır. 

15 yaşından küçük öğrenciler anne veya babaları, şayet her ikisi de yoksa kanunu vasileri ile birlikte kendilerine en yakın Kredi ve Yurtlar Kurumumu İl Müdürlüğüne belgeleri (kimlik, vasi kararı vb.) ile birlikte giderek, taahhütnamelerini Kurum personeli huzurunda onaylayacaklar, süresi içinde Genel Müdürlüğümüze ulaştıracaktır. 

Burs-Kredi Taahhüt Senedini düzenlemeyenlere burs veya öğrenim kredi verilmeyecek olup, ayrıca bildirim yapılmayacaktır. 

Öğrenci kyk.gsb.gov.tr adresindeki Kredi/Burs Sonuç ekranından T.C. Ziraat Bankası linkine  ulaşarak  öğrenecekleri şubelerinden adına düzenlenmiş olan BANKKART'larını alarak burs yada öğrenim kredilerini T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden süre tahdidi olmaksızın istedikleri zaman, ATM'lerin bulunmadığı yerlerde ise herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubesinden masraf ödemeden tahsil edebileceklerdir. Öğrencilere TC Kimlik Numaralarının son rakamına göre her ayın 6.-10. günleri arasında ödeme yapılacaktır.

18-08/31/kyk-burslari-1535702167.jpg

KYK BURS NEDİR ?

Yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.

 KYK BURSLARI KİMLERE VERİLMEKTEDİR? 

Burstan yararlanacak öğrenciler,

Ön lisans öğrencileri, 

Lisans öğrencileri, 

İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.

Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez) 

ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler, 
Kurum Kuruluş Kanunu gereği, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler,  burstan yararlanabilmektedir.

Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz. 

KYK BURSLARINDAN KİMLER YARARLANAMAZ? 

Kurumdan burs ya da öğrenim kredisi alan öğrenciler,

 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler, 

Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler, 

Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler, 

Yabancı uyruklu öğrenciler, 

Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri, 

Normal öğrenim süresinden fazla ek süre öğrenim gören öğrenciler, 

Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler, 

Açık öğretim ve uzaktan  eğitim öğrencileri,

Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler, 

Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler , 

burstan yararlanamazlar.

18-08/31/2018-kyk-kredi.jpg

KYK ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır. 

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir. 

KYK ÖĞRENİM KREDİSİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR? 

Ön lisans öğrencileri, 

Lisans öğrencileri, 

İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile kayıt yaptıran öğrencilere (intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),

Yüksek lisans (Master ve Doktora) öğrencileri, öğrenim kredisinden yararlanabilirler.

KYK ÖĞRENİM KREDİSİNDEN KİMLER YARARLANAMAZ?  

Bir yükseköğretim kurumundan mezun olan öğrenciler,(dikey geçiş ve yüksek lisans-doktora hariç) 

Ek süre öğrenim gören öğrenciler, 

Sağlık sebebi dışında önlisans mezunlarından ara vermek suretiyle intibak programına başlayan öğrenciler, 
Önlisanstan lisans öğrenimine geçmek için intibak eğitimi yapan öğrenciler, (intibak programı süresince) 

Kredi isteğinde bulunduğu tarihte kayıtlı olduğu öğretim kurumunda bir öğretim yılından fazla başarısız olan veya bir yıldan fazla ara veren öğrenciler, 

Kurumdan daha önce burs ya da öğrenim kredisi almış olan öğrenciler, 

Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler, 

Yabancı uyruklu öğrenciler, 

Kurum yurtlarından yurttan süresiz çıkarma cezası alan öğrenciler, 

Kesin hükümle mahkum olan öğrenciler, 

Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri,

Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi almaya yeterli bulunmayan öğrenciler,

KYK öğrenim kredisi şartları değişti. Haberimizde  2018 KYK öğrenim kredisi kimlere verilir ve nasıl başvurulur? sorularının yanıtını bulabilir KYK öğrenim kredisi ve KYK bursu arasındaki farkın ne olduğunu öğrenebilirsiniz. KYK burs ve kredi sonuçlarının 13 Kasım 2018'de açıklanmasından sonra öğrenim kredisi haberleri gündem oldu. İşte konuya ilişkin detaylar...


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN