2018 YKS sonuçları erken açıklandı | ÖSYM YKS sonuç sorgulama ekranı

2018 YKS sonuçları erken açıklandı | ÖSYM YKS sonuç sorgulama ekranı

2018 YKS sonuçları dün gece açıklandı. ÖSYM tarafından 30 Haziran-1 Temmuz 2018 tarihlerinde düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları için bekleyenler erken açıklama sürprizi yaşadı. 2 milyon 381 bin öğrencinin katıldığı üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra şimdi gözler üniversite taban puanlarında. YSK sınav sonuç tarihini ve detaylı bilgileri karar.com'dan sizlere aktarıyoruz.

2018 YKS sonuçları ÖSYM üniversite sınavı sonuçlarını genelde öğlen saatlerinde açıklarken bu sene bir sürpriz yaptı ve YKS sonuçlarını günün ilk saatlerinde yayınladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) YKS sonuçlarını açıkladıktan sonra öğrenci adayları üniversitelerin taban puanlarını merak ediyor. 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde yapılan YKS, AYT, TYT ve YDT sınavlarının sonuçları yaklaşık iki buçuk milyon öğrenci tarafından merakla bekleniyordu. YKS sınav sonuçları hakkındaki bilgileri ve tarihleri haberimizden görebilirsiniz. 

2018 YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bu sene seçimlerin erken tarihe alınmasıyla YKS sınav tarihleri değişmişti. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasında önceden belirlenen tarihte değişiklik yapılmamasına karar verdi. Buna göre YKS sonuçları, planlandığı gibi 31 Temmuz 2018'de açıklanacakdı ama açıklama dün akşam geç saatlerde duyuruldu. 

2018 YKS SONUÇLARI İÇİN TIKLA 

18-07/31/sym-yks-sonuc-sorgulama-ekrani.jpg

SINAV SONUÇLARI NASIL DUYURULACAKTIR?

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.

Sonuçlarda şu bilgiler bulunacaktır:

Testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayısı

TYT puanı ve başarı sırası

varsa AYT ile YDT puanları ve başarı sıraları

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)

Yerleştirme puanları ve başarı sıraları

Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

YKS RESMİ VERİLERİ ÖSYM TARAFINDAN DÜN GECE YAYINLANDI

ÖSYM'nin yayımladığı verilere göre sınava 4 milyon 247 bin 434 kişi katıldı. Standar sapma Türkçede dikkat çekti. Ortalama standart sapma puanları: Türkçe 8,740, Sosyal Bilimler 4,051, Temel Matematik 7,936, Fen Bilimleri 4,095 olarak açıklandı. 

YKS TAM PUAN YAPAN BİR KİŞİ VAR

500 puan yapan bir kişi olurken, YDT sınavında 500 tam puan alan 5 kişi var. 480 ve üstü puan alanlar ise: TYT sınavından 178, sözel bölümden 11, sayısal bölümden 456, eşit ağırlık bölümünden 31 kişi var. YDT sınavından 480 ve üstü puan alan kişi sayısı 90.

121.139 ÖĞRENCİNİN SINAVI GEÇERSİZ 

ÖSYM tarafından yayımlanan 2018-YKS Sonuçları Ön Değerlendirme Raporu'na göre, TYT'ye başvuran 2 milyon 381 bin 412 adaydan, 2 milyon 260 bin 273'ünün sınavı geçerli sayıldı.

18-07/31/2018-yks.jpg

OBP NASIL HESAPLANACAKTIR?

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.

Son sınıftaki adayların 2018-YKS yerleştirme işlemlerinde kullanılacak Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanmasında kullanılacak olan diploma notu bilgisi, Merkezimiz tarafından MEB e-okul sisteminden (Haziran Ayı içerisinde) ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır. Bu sisteme KKTC okulları dâhil değildir. Adaylar, ÖSYM tarafından duyurulacak tarihlerde, okul ve diploma notu bilgilerini aday işlemleri sisteminden kontrol edebilecekler ve değişiklik taleplerini ÖSYM üzerinden değil okulları aracılığıyla e-okul üzerinden yapacaklardır.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN?

YKS yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağı henüz belli değil. Fakat, tercihlerine göre bir programa yerleşecek adayların üniversitelere kayıt takvimleri ÖSYM'nin bilgi amacıyla yayınladığı ön kılavuzda yer alıyor. Buna göre YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül arasında gerçekleştirilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN