38 bin feet'te üç dehşet senaryosu

38 bin feet'te üç dehşet senaryosu

İran’daki jet kazasının ardından KARAR’a değerlendirmelerde bulunan havacılık uzmanları, 3 farklı senaryonun üzerinde durdu: Mekanik arıza yaşanmış, ani hava değişimi sonucu pilot kontrolünü kaybetmiş ya da başka uçağın yarattığı türbülans faciaya neden olmuş olabilir.

KENAN BUTAKIN/İSTANBUL

Başaran Holding’e ait özel jetin Dubai’den İstanbul’a dönerken İran’da düşmesinin ardından kaza nedenine ilişkin çarpıcı iddialar ortaya  atıldı. İki pilot, bir hostes ile birlikte 11 kişinin yaşamını yitirdiği faciadan sonra havacılık uzmanları 3 farklı senaryo üzerinde durmaya başladı. Bu senaryolardan ilki uçakta yaşanan mekanik bir arıza ihtimali. Arızanın varlığına ilişkin jetin kaptan pilotu Melike Kuvvet’in ablası İlknur Kuvvet Çelik’in “Melike bir hafta önce Konya’ya geldiğinde bana ‘Abla bu uçak daha önce 3 kez havada arıza yaptı. Birincisi Paris’e giderken, iki kez de Trabzon’a giderken’ dedi” sözleri dikkat çekti. İkinci senaryoya göre ise bölgede var olan yağıştan dolayı ani bir hava kütlesinin uçağın önüne çıktığı ve bu sırada rotayı değiştirmek isteyen pilotun kontrolü kaybetmiş olabileceği ihtimali. Üçüncü senaryo da dikkat çeken türden. Körfez ülkelerindeki hava yollarında son derece fazla kullanılan ve azami kalkış ağırlığı 560 ton olan dünyanın en büyük yolcu uçakları olan A380’ler veya yine büyük bir uçağın kuyruk türbülansına giren jetin savrulduğu, ardından da kontrolü kaybedip düştüğü yönündeki şüphe. Bu arada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Başaran Holding’e ait özel iş jetinin İran’da düşmesiyle ilgili çalışmalarının devam ettiği bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada kazaya yönelik incelemenin, Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu ile Sivil Hav cılık Genel Müdürlüğü bünyesinden 4 personel ve İranlı yetkililer tarafından sürdürüldüğü belirtildi. Kaza nedeninin belirlenmesine ilişkin kara kutuların çözümlenmesi ve diğer verilerin değerlendirilmesi çalışmalarının devam ettiğine işaret edilen açıklamada “Söz konusu incelemenin ardından kazanın nedenleri ortaya çıkacak ve hazırlanan ön rapor yayımlanacak. Diğer taraftan kazazedelerin naaşlarının ivedilikle ülkemize getirilmesi için Dışişleri Bakanlığımız, İran tarafıyla çalışmalar yürütmektedir” ifadelerine yer verildi. Geçen pazar akşamı Başaran Holding’e ait özel jet düşmüş, kazada 3’ü mürettebat 11 kadın hayatını kaybetmişti.

BAHTİYARİ HALKINDAN ANIT TALEBİ

İran’daki jet faciasının ardından kazanın yaşandığı Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletinde yaşayanlar, Başaran ailesinin izin vermesi halinde bir anıt yaptırmak istediklerini bildirdi. Bahtiyari halkı temsilcileri dün Türk ailelerinin kaldığı otele giderek uçağın düştüğü alana bir anıt dikmek istediklerini söyledi. Ellerinde Farsça ve Türkçe pankartlarda taşıyan bölge temsicileri olaya ilişkin üzüntülerini şu sözlerle anlattı: “Sevgili Başaran ailesi ve sevgili Türk halkı, Mina ve onun arkadaşlarının ruhu Helen Ormanları ve Bahtiyari Dağlarında gökyüzüne uçtu. Dünya, Bahtiyari halkını dünyanın en misafirperver insanları olarak biliyor ama şimdi bu ev sahipliğinden dolayı üzgünüz ve tüm kalbimizle derdinize ortağız. Sizin de izninizi aldıktan sonra biz kızlarımızın hatırına sembolik bir heykel dostluk adına yapmaya karar verdik. Sizin için bir problem yoksa sizden haber bekliyoruz ve yapmaya başlamak istiyoruz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN