ABD, AB ve BM'den üst üste İdlib uyarısı: Yeni bir insani trajedi olur...

ABD, AB ve BM'den üst üste İdlib uyarısı: Yeni bir insani trajedi olur...

Son dakika haberi... ABD Büyükelçiliği, Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey'in Ankara'daki kritik ziyaretlerinin ardından açıklama yaptı. Açıklamada, "İdlib'e yapılacak bir saldırının Suriye'deki krizi tırmandıracağı ve bölgesel istikrarı tahrip edeceği" vurgulandı. Beyaz Saray'dan yapılan son dakika açıklamasında ise rejimin kimyasal silah kullanması durumunda müttefiklerin operasyona hazır olduğu belirtildi. Trump da Twitter'dan Rusya ve İran'a çağrı yaptı. AB ise Suriye ve Rusya'yı uyardı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey'in Türkiye ziyaretiyle ilgili açıklama yaptı. Büyükelçilik açıklamasında, İdlib'e yapılacak bir saldırının Suriye'deki krizi ve bölgesel istikrarı tahrip edeceği vurgulandı.

ÇÖZÜM İHTİMALİNİ RİSKE ATAR

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"ABD Dışişleri Bakanı tarafından kısa süre önce atanan Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey ve Suriye ve Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Özel Elçi Joel Rayburn, yeni görevlerini ele almak ve Suriye krizinin BMGK’nin 2254 sayılı kararı uyarınca çözülmesi konusunda ABD ile Türkiye arasında süregelen işbirliğinin önemini vurgulamak amacıyla Türk muhataplarıyla görüşmeler gerçekleştirmiştir. Büyükelçi Jeffrey, ABD’nin, Suriye rejiminin İdlib’e yönelik bir askeri saldırısının Suriye’deki krizi tırmandırarak insani yardım kuruluşu çalışanlarının ve Suriyeli sivillerin hayatlarını tehlikeye atacağı, sivil altyapıyı tahrip edeceği, Suriye’de siyasi çözüme ulaşılması ihtimalini riske atacağı, teröre desteği arttıracağı ve bölgesel istikrara zarar vereceği yönündeki görüşünü yinelemiştir. Jeffrey, Suriye krizinin mağdurlarına gösterdikleri şefkatli yaklaşımdan ötürü Türk hükümeti ve halkına takdirlerini sunmuştur."

BEYAZ SARAY: KİMYASAL KULLANIRSA VURURUZ

Beyaz Saray Basın Sözcülüğü ise ABD'nin İdlib'deki son gelişmelere ilişkin duruşuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

3 milyon sivilin yaşadığı İdlib'e yönelik saldırı hazırlığı yapan Esed rejimine uyarıda bulunan Beyaz Saray, "ABD, Rusya ve İran destekli Esed rejiminin yakın bir saldırısının tehdidi altında milyonlarca masum sivilin yaşadığı Suriye'nin İdlib bölgesindeki gelişmeleri yakından izliyor. Başkan Donald Trump, bu tür bir saldırının zaten trajik olan çatışmayı pervasızca daha da kötüleştireceği ve yüz binlerce insanın hayatını riske atacağı yönünde uyarıda bulunmuştur" ifadelerini kullandı.

TRUMP'DAN RUSYA VE İRAN'A ÇAĞRI

İdlib'e olası bir saldırı ile ilgili açıklama yapan ABD Başkanı Trump ise, Twitter hesabından paylaştığı mesajında "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad İdlib'e umursamaz bir biçimde saldırmamalı. Ruslar ve İranlılar insani trajediye dönüşme riski taşıyan bu olası operasyona katılmakla ölümcül bir insanlık hatası yapar. Yüzlerce, binlerce insan ölebilir. Buna izin vermeyin" dedi.

18-09/04/resimid_10379848.jpg

DURUŞUMUZ NETTİR

"Açık olalım, eğer Beşşar Esed yeniden kimyasal silah kullanmayı seçerse ABD ve müttefikleri hızlıca ve uygun şekilde karşılık verecektir, bu konudaki duruşumuz nettir." ifadesine yer verilen açıklamada, sorunların çözümü için diplomasi yoluna işaret edildi.

Açıklamada ayrıca "ABD, Suriye'deki düşmanlıkları aşabilmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 2254 sayılı kararı doğrultusunda kalıcı bir diplomatik çözüm bulmak amacıyla müttefikleriyle beraber çalışmaya yorulmadan devam edecektir." ifadesi kullanıldı.

18-09/04/resimid_10380195.jpg
Rusya ve rejim, bugün İdlib'e 38 saldırı düzenledi, 10 kişi hayatını kaybetti. 

ABD Başkanı Trump, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Beşşar Esed Suriye'nin İdlib şehrine düşünmeden saldırmamalı. Ruslar ve İranlılar bu muhtemel insanlık trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar. Yüz binlerce insan ölebilir." yorumunu yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de basın brifinglerinde "ABD'nin süreci yakından izlediğini" ve "özellikle kimyasal silah saldırısına karşı kararlı bir duruş göstereceklerini" ifade etmişti.

AB'DEN UYARI

Öte yandan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İdlib'e olası bir askeri saldırının milyonlarca sivilin hayatını riske atarak, yeni bir insani faciaya yol açacağı uyarısında bulundu.

ABD'nin BM Temsilcisi, "BM Güvenlik Konseyi İdlib konusunda cuma günü toplanacak" açıklaması yaptı. 

ERDOĞAN VE PUTİN'E ÇAĞRI

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise Türkiye, Rusya ve İran heyetleriyle Cenevre'de gerçekleştireceği görüşmelerin "kader anı" olacağını belirtti. Mistura, İdlib'deki duruma çözüm bulunması için Türkiye ve Rusya arasında görüşme yapılmasına zaman tanınması gerektiğini vurgulayarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "İkinizin yapacağı telefon görüşmesi, Tahran öncesinde dahi büyük fark yaratabilir" diye seslendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN