Adalet Bakanlığı'ndn Salih Müslim açıklaması: İade talepnamesi gönderilecek

Adalet Bakanlığı'ndn Salih Müslim açıklaması: İade talepnamesi gönderilecek

Adalet Bakanlığı, Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan ve Prag'da yakalanan terör örgütü PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim'in iadesi için talepname gönderileceğini açıkladı. Başbakan Yardımcısı Bozdağ ise iade süreciyle ilgili çalışmanın sürdüğünü belirtti, "Dileğimiz Türkiye'ye iade edilmesidir" dedi

KARAR.COM

Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan ve bugün Çekya'nın başkenti Prag'da yakalanan terör örgütü PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim'in yakalanmasıyla ilgili Adalet Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Bakanlığımızca Türkiye tarafından kırmızı bülten talebi ile aranan Çekya'nın başkenti Prag'da yakalanan terör örgütü PKK/KCK'nın Suiye uzantısı PYD silahlı terör örgütü elebaşı KCK yürütme konseyi üyesi Salih Müslim'in iadesine yönelik çalışma başlatılmıştır.

Söz konusu şahsın, Çekya'da bulunduğunun belirlenmesi üzerine harekete geçilmiş, gerekli temasların sağlanması üzerine şahsın ülkemize iadesi amacıyla yakalanması ve tutuklanması talep edilmişti.

Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alınan şahsın Türkiye'ye iadesine yönelik çalışmalar başlatışmıştır. Söz konusu şahsın geçici tutuklanmasının ardından Çekya'nın da taraf olduğu 'Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'nin hükümleri uyarınca Müclim hakkında iade talepnamesi gönderilecektik. 

BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Salih Müslim ile ilgili açıklama yaptı. İade süreciyle ilgili çalışmanın sürdüğünü belirtti. "Dileğimiz Türkiye'ye iade edilmesidir" dedi.

AB BAKANINDAN AÇIKLAMA

Öte yandan AB Bakanı Ömer Çelik terör örgütü PYD/PKK’nın kırmızı bültenle aranan eski eş başkanı Salih Müslim’in, Çekya’nın başkenti Prag’da yakalandığını da hatırlatan Bakan Çelik, “Bu Müslim’in yakalandığı haberi geldi ama daha teyit etmedik. Bu olayda da görüldüğü gibi ister Fetullahçı Terör Örgütü başı olsun, ister PYD, ister PKK, ister DEAŞ yöneticileri olsun, Türkiye Cumhuriyeti kendi topraklarına göz diken, kendi varlığına göz dikenlerle mücadele etmeye hazırdır. Düşmanlarımızla dünyanın her tarafında mücadele edebilecek güce sahibiz” ifadelerini kullandı.

SALİH MÜSLİM BU SABAH PRAG'DA YAKALANDI

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye tarafından kırmızı bülten talebi ile aranan, terör örgütü PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslim dün Çekya'nın başkenti Prag'da yakalandı.

Çekya İnterpol Birimi, Müslim'in 24 Şubat'ta Prag'da Türkiye'nin talebi ve ilettiği yakalama emirlerine istinaden gözaltına alındığını Türk makamlarına bildirdi. 

Çekya makamları, Müslim'in çıkarılacağı mahkeme tarafından tutuklanıp tutuklanmayacağına karar verileceğini, bu kararın da Türk tarafına ivedilikle iletileceğini kaydetti. Aynı makamlar Türkiye'den, Müslim'in iadesi için gerekli evrakın kendilerine ivedilikle iletilmesini istedi.

Emniyet yetkilileri, Müslim'in iadesine yönelik idari işlemlerin başlatılabilmesi için Adalet Bakanlığı ile de irtibata geçti.  PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslim'in ismi, İçişleri Bakanlığının Terörden Arananlar Listesinde 4 milyon liralık ödülle kırmızı kategoride yer alıyor.

Salih Müslim hakkında geçici tutuklama kararı olduğu bildiriliyor. Adalet Bakanlığı'nın, Müslim'in iadesi için belgeleri Çekya'ya göndereceği öğrenildi. 

KIRMIZI BÜLTEN TALEP EDİLDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Şubat 2016'da Merasim Sokak'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait personel servislerinin geçişi sırasında bomba yüklü araçla düzenlenen terör saldırısıyla ilgili olarak yürüttüğü soruşturma kapsamında terör örgütü üyesi Müslim hakkında yakalama kararı çıkartmıştı. Adalet Bakanlığı, Kasım 2016'da İnterpol'e başvurarak Müslim için kırmızı bülten çıkarılmasını talep etti.

BÜYÜKELÇİ: TALEP İLETİLDİ

Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim'in Türkiye’ye iade talebini Çekya Dışişleri Bakan Yardımcısına ilettiğini açıkladı. Büyükelçi Bigalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün gece Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alınan Müslim’in Prag Emniyet Müdürlüğü binasında tutulduğunu bildirdi. 

Bigalı, Çekya Dışişleri Bakan Yardımcısıyla telefon görüşmesi gerçekleştirerek Müslim’in Türkiye'ye iadesini talep ettiklerini, "Çekya Dışişleri Bakan Yardımcısının Türkiye’nin iade talebini Adalet Bakanı Birinci Yardımcısına ileteceğini söylediğini" ifade etti. 

Konuya ilişkin Türk makamlarının iade talebi için hazırlıklarını ivedilikle sürdürdüğünü kaydeden Bigalı, iade talebinin Çek makamlarına ulaşmasıyla hukuki sürecin başlayacağını, “Çekya’nın iş birliği içinde hareket ettiğini” vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN