Afrin Operasonu'nda 14 bölge ele geçirildi, düğüm Cinderes'te kopacak | 23 Ocak Zeytin Dalı raporu

Afrin Operasonu'nda 14 bölge ele geçirildi, düğüm Cinderes'te kopacak | 23 Ocak Zeytin Dalı raporu

Zeytin Dalı Harekatı'ndan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Üsteğmen Oğuz Kağan Usta'nın şehit düştüğü Ömer Uşağı Köyü ile çevresindeki 5 stratejik tepe TSK ve ÖSO tarafından teröristlerden alındı. Sıcak çatışmanın yaşandığı bölgede terör mevzilerine atılan Grad roketlerinin görüntüleri ortaya çıktı. Zeytin Dalı Harekatı'nın başından beri çatışmaların sürdüğü Cinderes bölgesinin batısındaki Hammam köyü teröristlerden kurtarıldı. Bölge Afrin'e inen hattın kilidi konumunda. Dün gece TSK, bölgeyi top ateşine tutmuştu. Yabancı ajanslar ise bugün tamamen ele geçirilen Burseya Dağı'ndan görüntüler servis etti. Harekatta şehit olan asker sayısı ise 3'e yükseldi. İşte 23 Ocak Afrin raporu...

KARAR.COM

Türkiye'nin Afrin'deki YPG varlığına son vermek için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı 4. gününde tüm hızıyla sürüyor. TSK ve ÖSO birlikleri kritik noktaları teröristlerden temizlerken, bugün ikinci şehit haberi geldi. Üsteğmen Oğuz Kağan Usta Ömer Uşağı Köyü'ndeki çatışmada şehit düştü. Batı cehpesinin en stratejik bölgesi olan Cinderes beldesinde çatışmalar yoğunlaştı. Bölge Afrin'e açılan düz bir vadinin kilidi konumunda. Afrin harekatında burasının tamamen ele geçirilmesi kritik önem arzediyor. 

Afrin Operasyonu'nda 23 Ocak'ta yaşanan gelişmeler şöyle: 

ZEYTİN DALI'NDA ÜÇÜNCÜ ŞEHİT

TSK'nın Afrin bölgesinde başlattığı 'Zeytin Dalı Harekatı'nda Piyade Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı şehit oldu. Evli olan 25 yaşındaki Uzman Çavuş Muratdağı'nın Kayseri'deki yakınları, acı haberi askeri yetkililerden alıp, gözyaşına boğuldu. Yetim büyüyen şehidin henüz 6 aylık evli olduğu öğrenildi. İlk dört günde şehit sayısı 3'e yükselmiş oldu. 

ŞEHİT VERDİĞİMİZ TEPE TEMİZLENDİ

Üsteğmen Oğuz Kağan Usta'nın şehit düştüğü Ömer Uşağı Köyü ile çevresindeki 5 stratejik tepe de teröristlerden alındı. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu, Raca'ya bağlı Ömer Uşağı Köyü'nü teröristlerden arındırdı. ÖSO, sosyal medyadan köyde kaydedilen görüntüleri de paylaştı. 

İŞTE İLK GÖRÜNTÜLER

Genel Kurmay Başkanlığı'ndan yapılan bilgilendirmede, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Ömer Uşağı Kuzeyi/Suriye bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü unsurlarıyla girilen çatışmada bir askerin şehit olduğu belirtildi. 

GRAD FÜZELERİNİN GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

18-01/23/karar-son-dakika.jpg

Raco bölgesindeki sıcak çatışmada terör mevzilerine atılan Grad roketlerinin görüntüleri ortaya çıktı. BM-21 adıyla bilinen roketlerin fırlatıldığı noktaları savaş uçakları da bombalıyor.

18-01/23/son-dakika-teror-cephesi-yarildi-hammam-koyu-de-alindi-10681362.jpg
ABD'nin terör örgütün everdiği Grad füzelerinin rampaları da imha edildi. 

AFRİN'İN KİLİDİ CİNDERES'TE YOĞUN ÇATIŞMA

Harekâtın başından beri çatışmaların sürdüğü Cinderes bölgesinin batısındaki Hammam köyü teröristlerden alındı. Böylece güneybatı cephesindeki Reyhanlı hattında terör cephesi yarıldı. Askeri birlikler, YPG'nin terör hedeflerine top atışı gerçekleştiriyor. Patlama sesleri bazı sınır köylerinden de duyuluyor.

Cinderes bölgesi, PYD/PKK’nın Hatay'ın Reyhanlı ilçesine saldırı düzenlediği stratejik bir bölge olmasının yanında, Afrin’e uzanan düz bir vadi konumunda.  Zeytin Dalı Harekatı'nın ilerleyen safhaları açısından Cinderes bölgesindeki gelişmeler önem arz ediyor. ÖSO ve TSK, Afrin'in batısı, kuzeyi ve kuzeybatısından başlatılan operasyonda, ilk 4 günde toplam 14 noktayı ele geçirdi.  

KARAR.COM, cinderes bölgesindeki yoğun çatışmayı dün gece ilk kez duyurmuştu. TSK'nın yoğun top atışlarının ardından Mehmetçik ve ÖSO güçleri bölgeye girmişti. 

18-01/23/01-5-1516722586.jpg

BURSEYA'DAN SONRA HAMMAM KÖYÜ

Afrin'de terör örgütü hedeflerine yönelik operasyon sürüyor. Afrin'in kritik önemdeki Burseya Dağı'nda operasyonlar devam ediyor. Anadolu Ajansı'nın geçtiği son habere göre ise ÖSO, TSK'nın desteğiyle Afrin'in batısındaki El Hammam köyünü ve çevre tepeleri teröristlerden arındırdı.

18-01/23/01-12-1516722596.jpg
Operasyonlar yoğun sise rağmen devam ediyor... Yabancı ajanslar bugün TSK tarafından tamamen ele geçirilen Burseya Dağı'ndan bu görüntüleri geçti. ÖSO mensupları operasyon sonrası zafer 'selfie'si çekti. 

BURSEYA DAĞI'NDAN GÖRÜNTÜLER

TSK destekli ÖSO, Afrin'in batısından sürdürdüğü operasyonda Cinderes beldesinin El Hammam köyünü ve çevre tepeleri terör örgütü PYD/PKK'dan aldı. Cinderes bölgesi, PYD/PKK’nın Hatay'ın Reyhanlı ilçesine saldırı düzenlediği stratejik bir bölge olmasının yanında Afrin’e uzanan düz bir vadi konumunda. Zeytin Dalı Harekatı'nın ilerleyen safhaları açısından Cinderes bölgesindeki gelişmeler önem arz ediyor.

TRUMP'TAN ERDOĞAN'A GÖRÜŞME TALEBİ

ABD Başkanı Donald Trump'tan Erdoğan'la görüşme talebi geldi. Görüşme yarın gerçekleşecek. Bu arada Pentagon yaptığı açıklamada Suriye'nin kuzeydoğusundaki PYD/YPG unsurlarının Afrin'e hareket etmesi durumunda ABD'nin desteğini kaybedeceğini açıkladı.

TÜRKİYE'YE BİR DESTEK DE HOLLANDA'DAN

Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesinde başlattığı "Zeytin Dalı Harekatı"na ilişkin, "Türkiye'ye karşı açıkça saldırılar oldu. Türkiye'nin kendini savunması için yeterli işaretler var. YPG masum değil" dedi.

LİDERLERDEN 'ZEYTİN DALI' TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’deki son gelişmeler ve Zeytin Dalı Harekatı çerçevesinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bu akşam telefonda görüştü.

Görüşmelerde Türkiye'nin Afrin'e başlattığı Zeytin Dalı Harekatı ele alındı.

TSK ÖLDÜRÜLEN TERÖRİST SAYISINI AÇIKLADI

Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesine yönelik Zeytin Dalı operasyonuyla ilgili açıklama yaptı. TSK en az 260 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

18-01/23/370-1516706097-1516713368.jpg

VASİYETİYLE HERKESİ AĞLATAN ŞEHİDE SON GÖREV

Dün Bürseya Dağı'ndaki çatışmada şehit düşen Astsubay Musa Özalkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile bakanların katılıdğı cenaze namazı ile son yolculuğuna uğurlandı. Erdoğan, ''Yavrumuz attığı tweetlerle de adeta geleceği okudu. Adeta şehadetten kendisine gelecek olan paranın bile nereye yatırılması gerekeceğini orada bildirdi. Bu millet güçlü. Biz evladımızın bu vasiyetini zaten Türk milleti olarak kendimiz hallederiz. Onu da yerine getiririz'' dedi.

18-01/23/1807641_c7ade63aff13d8e4ab5925a5dbf9500d-1516707203-1516713377.jpg
Şehidin, Arkadaşıyla paylaştığı
vasiyet tüm Türkiye'yi duygulandırdı. 

ZEYTİN DALI İÇİN GÜVENLİK ZİRVESİ

Zeytin Dalı Harekatı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplanan güvenlik zirvesinde masaya yatırıldı. 1 saat 15 dakika süren zirvenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Afrin Güvenlik zirvesi sonrası açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın Güvenlik Zirvesi sonrası yaptığı yazılı açıklamada Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili değerlendirmelere yer verdi. Açıklamada kararlılık vurgusu yapılırken, operasyonun belli bir etnik gruba yapılmadığının altı çizildi. 

18-01/23/35-1516713616.jpg

BURSEYA DAĞI YPG'DEN TEMİZLENDİ

Dün Azez'den 3. cepheli açan TSK ve ÖSO birlikleri, kritik öneme sahip Burseya Dağı'nı da terörden temizledi. Dün ele geçirilen bölgede çatışmalar sabaha kadar sürdü. Sabah saatlerinde tepe teröristlerden temizlendi. Çok sayıda YPG'li öldürüldü ve gözaltına alındı. Teröristlerin etkisiz hale getirilmesinden sonra TSK ve ÖSO bölgedeki güvenliği sağlamaya başladı.

KİLİS VE REYHANLI'YA ROKETLİ SALDIRI

Öte yandan öğleden sonra Afrin'deki terör örgütü YPG kontrolündeki bölgeden ateşlenen bir roket Hatay'ın Reyhanlı ilçesine düştü. Kilis kent merkezine de Afrin bölgesinden ateşlenen bir roket isabet etti.

SURİYELİLER AFRİN OPERASYONU İÇİN KUYRUĞA GİRDİ

18-01/23/5a673a3467b0aa24ec85a84f.jpg

Yaşları 18 ile 40 arasında değişen Suriyeli sığınmacılar, Ankara, Konya, Aydın, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, İstanbul, Mersin, Adana ve Hatay'da Zeytin Dalı Harekatı'na destek amacıyla gönüllü askerlik müracaatında bulunmak için askerlik şubeleri önünde bir araya geldi.

Ankara'da Cebeci Askerlik Şubesi önüne gelen bir grup Suriyeli, Zeytin Dalı Harekatı'na katılan askerlere destek olmak ve terör örgütü PYD/PKK ve YPG'li gruplara karşı koymak için harekata gönüllü katılmak istediklerini belirtti.

18-01/23/resimid_8769954.jpg

KOMANDOLAR ANT İÇEREK YOLA ÇIKTI

Bu arada Hatay'ın Suriye sınırında konuşlu komandolar, ant içtikten sonra tank ve zırhlı personel taşıyıcılarla Afrin bölgesine hareket etti. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Tatvan 10. Komando Tugayı'ndan Suriye sınırındaki birliklere gönderilen komandolar, konuşlu bulundukları birliklerde ant içerek harekat bölgesine gitti.

Afrin'deki operasyonda yer alan birliklere takviye olarak giden komandolar, zırhlı araçlara binerek sınırdan geçti. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gönderilen tankların da sınır birliklerinde hazır bekletildiği gözlendi.

AFRİN OPERASYONU NEDEN YAPILIYOR

Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında, harekatın Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler
sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada, yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiği vurgulanmıştı.

Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012'de çatışmaksızın PYD/PKK’ya devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu. Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis'in merkezi ve Hatay'ın önemli bölümü
Afrin'deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt uzun yıllardır Amanos Dağları'nı Suriye'den Türkiye'ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye'nin kuzeybatısından Akdeniz'e çıkmak için de Afrin'e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor.  Suriye topraklarının dörtte biri, Türkiye-Suriye sınırının da yüzde 65'i örgütün işgali altında bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN