Afrin operasyonunda son dakika gelişmesi | Afrin'de neler oluyor? | Afrin'den son dakika bilgileri

Afrin operasyonunda son dakika gelişmesi | Afrin'de neler oluyor? | Afrin'den son dakika bilgileri

Afrin operasyonunda son dakika gelişmesi yaşanmaya devam ediyor. Afrin'den gelen son dakika bilgilerine göre stratejik öneme sahip Burseya Dağı, terör örgütü PYD/PKK'dan temizlendi. Anadolu Ajansı saat 14:27'de dağın ele geçirildiğini duyurdu. TSK'da Afrin'deki son durumla ilgili açıklama yaptı Peki Afrin'de neler oluyor? İşte Afrin'den son dakika bilgileri...

Afrin operasyonunda son dakika gelişmesi... Zeytin Dalı harekâtında Afrin'den çok önemli bir son dakika bilgisi geldi. Afrin harekatının  9. gününde PKK/PYD/YPG'nin gizli tünellerinin, beton kulelerinin, koruganlarının bulunduğu Burseya Dağı ele geçirildi. Afrin'den son dakika bilgileri  gelmeye devam ediyor. Son gelen bilgilere göre 17.35 itibariyle  TSK ve ÖSO unsurları, Burseya Dağı'nın güneyindeki Kastel Cündo köyünü terörist PYD/PKK'lılardan temizledi. Peki Afrin'de neler oluyor? İşte Afrin operasyonunda son dakika gelişmesi ve tüm detaylar... 

18-01/28/5a6de2700f25442cb8955daf.png

Afrin'den son dakika bilgileri gelmeye devam ediyor. Günün en önemli son dakika gelişmesinde Afrin'in kuzeydoğusundaki stratejik Burseya Dağı, terör örgütü PYD/PKK'dan temizlendi. Sabah uçak, tank ve obüslerin bombardımanı sonrası komandolar ve ÖSO birlikleri ilerlemeye başladı, yoğun çatışma sesleri duyuldu. Anadolu Ajansı saat 14:27'de dağın ele geçirildiğini duyurdu. TSK'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise, "Halen bölgenin teröristlerden temizlenmesi faaliyetleri sürdürülmektedir" denildi. Terör örgütünün beton kuleleri, koruganları ele geçirildi. 

 AA'nın haberine göre yaklaşık yedi yıldır Afrin'i işgal eden terör örgütünün Burseya Dağı'nda yaptığı hendek ve geçişli tünel sistemlerine dayalı savunma hatları içinde, örgütün geri çekilme sırasında kurmuş olabileceği tuzakları tarama ve imha faaliyeti gerçekleştiriliyor. Burseya Dağı'nı güneyden kuzeye geçen hendek ve tünel sistemleri içinde kurulan El Yapımı Patlayıcı (EYP) ve mayınlı tuzaklara karşı başlatılan çalışmada TSK ve ÖSO'ya bağlı birlikler yer alıyor. 

18-01/28/5a6de2510f25442cb8955da9.png

BURSEYA DAĞI NEDEN ÖNEMLİ 

Suriye-Türkiye sınırında terör örgütü PYD/PKK’ya yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nda ele geçirilen stratejik noktalardan 848 rakımlı Burseya Dağı, yakın çevresine hakim konumuyla dikkati çekiyor. Burseya Dağı, bölgede, Kilis ve Suriye-Türkiye sınırındaki Azez ilçesi istikametlerine karşı elverişli gözetleme ve ateş sahalarına sahip bulunuyor.

Dağın önemi, Azez istikametinden gelen ana yolu ile Azez-Kilis'ten Afrin'e yönelik harekatta yaklaşma istikametlerini kontrol eden kritik konumundan ileri geliyor.


Terör örgütünün, bu özelliği dolayısıyla Burseya Dağı'nda beton sığınaklar inşa edip bunları betonarme irtibat hendekleri, yer yer kalıp betonla güçlendirilmiş tünellerle birbirine bağladığı ve savunma için direnç merkezi haline getirdiği tespit edildi. 90 cm beton kalınlığı bulunan mevziler tespit edildi.

Afrin'de yaşanan son dakika gelişmesinin ardından TSK'dan akşam saatlerinde bir son dakika açıklaması geldi.

18-01/28/5a6dedcc0f25442cb8955e17.jpg


TSK'nın yaptığı açıklamada şöyle denildi;

"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren “Zeytin Dalı Harekâtı” başlatılmıştır.
Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.


Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.


Hava Kuvvetleri tarafından gün içerisinde gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan toplam 20 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan 13 uçak emniyetle üslerine dönmüşlerdir.
Harekât kapsamında, 28 Ocak 2018 tarihinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü unsurları ile girilen çatışmalarda Türk Silahlı Kuvvetlerinden hayati tehlikesi olmayacak şekilde iki kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır.


Türk Silahlı Kuvvetlerince desteklenen bir Özgür Suriye Ordusu mensubu şehit olmuş, hayati tehlikesi olmayacak şekilde dört Özgür Suriye Ordusu mensubu yaralanmıştır.

 

18-01/19/afrin-operasyonu-son-dakika.jpg

“Zeytin Dalı Harekâtı” kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre gün içerisinde 73 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 557 olmuştur.


Hava harekâtı, taarruz helikopterleri, silahlı insansız hava araçları ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen Zeytin Dalı Harekâtı, planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

BATI CEPHESİNDE DE BOMBARDIMAN BAŞLADI

Afrin operasyonunda başka bir son dakika gelişmesi de Batıdaki cephede yaşandı.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'in batısındaki Cinderes beldesinde bulunan terör örgütü PYD/PKK noktalarını yoğun ateş altına aldı. TSK tarafından Darmık Dağı'nda belirlenen terör örgütü PYD/PKK'ya ait mevziler, savaş uçakları ve tanklar tarafından yoğun ateş altına alındı. Atış seslerinin duyulduğu Kilis sınır hattında belirlenen hedeflerin vurulmasının ardından dumanlar yükseldi.


Sahadaki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK, Afrin'in batısındaki operasyon çerçevesinde Cinderes beldesindeki örgüte ait noktaları savaş uçakları ve topçu atışlarıyla vuruyor. Cinderes beldesinde TSK uçaklarının nokta atışları sürerken bölgede konuşlanan ÖSO birlikleri de mevzilerini en uç noktalara taşıyarak "drone"larla keşif çalışmalarına devam ediyor.

Cinderes beldesi, PYD/PKK’nın Hatay'ın Reyhanlı ilçesine saldırı düzenlediği stratejik bölge olmasının yanı sıra Afrin’e uzanan düz vadi özelliği taşıyor. Zeytin Dalı Harekatı'nın ilerleyen safhaları açısından Cinderes bölgesindeki gelişmeler önem arz ediyor.


Gece saatlerinde hava ve topçu atışlarıyla vurulan Burseya Dağı'na yönelik operasyonla başlayan harekatın 9. gününde Burseya Dağı ile Afrin'in 5 beldesinde 13'ü köy, biri köy altı yerleşim ve 4'ü stratejik tepe olmak üzere 18 nokta örgütten kurtarıldı.TSK ve harekata destek veren ÖSO güçleri, Bülbül beldesine bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa köyleri ve Kürdo köy altı yerleşimi, Racu beldesinde Edamanli, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, 740.Tepe, Şeyh Hadid beldesinde Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak, Cinderes beldesinde de Hammam köyü ile Mersides Tepesi'ni ele geçirmişti.

18-01/28/rttt.jpg


REYHANLI'YA ROKET ATMIŞLARDI


Bugün örgütünün işgali altındaki Afrin'den ateşlenen roket, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bir evin bahçe duvarına isabet etti.


Türk Silahlı Kuvvetlerinin Zeytin Dalı Harekatı'nı yürüttüğü Afrin bölgesinden PYD/PKK mensuplarınca atılan roket, Fidanlık Mahallesi'ndeki bir evin bahçe duvarına düştü. Patlama nedeniyle çevredeki bazı evlerde hasar meydana geldi. İlk belirlemelere göre yaralananın olmadığı olay nedeniyle bölgeye çok sayıda güvenlik gücü ve itfaiye aracı sevk edildi.

18 NOKTA TERÖR ÖRGÜTÜNDEN ALINDI

Gece saatlerinde TSK savaş uçaklarının hava akınları ve topçu atışları ile vurulan Burseya Dağı'na yönelik operasyonla harekatın 9. gününde Afrin'in beş beldesinde 13'ü köy, biri köy altı yerleşim ve 4'ü stratejik tepe olmak üzere toplam 18 nokta örgütten kurtarılmış oldu. TSK ve harekata destek veren Özgür Suriye Ordusu güçleri, harekatın önceki günlerinde Bülbül beldesine bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa köyleri ve Kürdo köy altı yerleşimi, Racu beldesinde Edamanli, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, 740.Tepe, Şeyh Hadid beldesinde Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak, Cinderes beldesinde de Hammam köyü ile Mersides Tepesi'ni ele geçirmişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN