Akılla çözeriz

Akılla çözeriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı’nda adım adım zafere ilerlendiğini söyledi. İsim vermeden ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın ziyaretini de değerlendiren Erdoğan “ABD ile daha önce Irak’ta, İran mevzusunda görüş ayrılıklarımız olmuştu. Ne zaman bunları akılla konuşmayla çözdüysek hepimiz kazandık” diye konuştu.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin operasyonuna ilişkin “Mehmedimiz şu anda dağ, taş, tepe yürüyor. Şu an itibarıyla  300 kilometrekarelik alanı inşallah aşmış vaziyetteler” dedi. ABD ile ilişkilerin normaleşmesine ilişkin de “Dönem dönem ABD ile görüş ayrılıklarımız oldu. Ne zaman bunları akılla, konuşarak çözdüysek hepimiz kazandık” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, partisinin Afyon ve Eskişehir Olağan Kongrelerine katıldı. Erdoğan’ın gündeminde ABD ile ilişkiler ve Zeytin Dalı Harekatı vardı. Kongre salonu öncesinde kendisini bekleyen kalabalığa da kısa bir konuşma yapan Erdoğan ‘Afrin’ tezahüratları üzerine “Gençler inşallah Genelkurmay Başkanımız Afrin’e çağrıyı yaptığı zaman önce ben gideceğim, siz de beraber geleceksiniz” dedi. Türkiye’nin bu operasyonla hedefinin yurtlarından olan Suriyelileri bu bölgeye yerleştirmek olduğunu yineleyen Erdoğan “Her geçen gür zafere biraz daha yaklaşıyoruz. Men Sabera Zafera. Sabreden kimse zafere de ne yapacaktır, ulaşacaktır. Zafere daha yakınız. Şu anda gece gündüz demeden Mehmet’imiz dağ, taş, tepe yürüyor. Ve yine şu an itibarıyla 300 kilometrekarelik alanı inşallah aşmış vaziyetteler” diye konuştu. Erdoğan, Cerablus’ta, Rai’de, Bab’da nasıl neticeye ulaşıldıysa Afrin’de de İdlib’de de, Menbiç’te de ulaşılacağını vurguladı. Asıl hedeflerinin Türkiye’deki 3,5 milyon Suriyeliyi vatanlarına göndermek olduğunu söyleyen Erdoğan “Kardeşlerim öyle veya böyle bu iş inşallah en yakın zamanda kıtama erecek. Ama bunun süresi nedir, ne zamandır? Böyle bir takvim vermek benim kudretimde değil” dedi.      

Daha sonra kongre salonuna geçerek partililerine seslenen Erdoğan “Korkaklar zafer anıtı dikemez. Mehmet’im ne diyor? ‘Hedef, kızıl elma’ diyor. Kızıl elma, biten bir nokta değildir, sonsuzluktur. Son nokta Allah’ın izniyle şehadettir” diye konuştu. Zeytin Dalı Harekatı’na tüm diplomatik yöntemlerin denenmesinden sonra başlandığına dikkat çeken Erdoğan “Eskiler ‘Zor oyunu bozar’ derler. Hala önceliğimiz ve tercihimiz, meseleleri konuşarak, müzakere ederek, karşılıklı hassasiyetleri ve çıkarları dikkate alarak çözmekten yanadır. Bu yöntem tüm ülkelerle olan ilişkilerimiz için geçerlidir” diye konuştu.

ABD ile bir hafta boyunca gerçekleştirilen temaslar ve son olarak ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yapılan görüşmeye atıf yapan Erdoğan, şöyle devam etti: “Dost acı söyler prensibiyle doğru bildiklerimizi muhataplarımıza ifade ettik. Açık sözlü olduk, bize de açık sözlü olunmasını istedik. Geçmişte bazı konularda halen İran’la, Irak’la, Rusya’yla, ABD ile, Avrupa ülkeleriyle anlaşmazlıklarımız, çeşitli görüş ayrılıklarımız olmuştur. Allah’ın insanlara en büyük lütfu olan akılla, diyalogla, konuşmayla hepimiz kazandık. Ne zaman bu meseleler siyasi ve ekonomik ilişkilerimizde çatışmaya yol açtıysa hep birlikte bedel ödedik. Konu çok daha ciddi çatışma alanlarına taşındıysa bunun bedeli gelecek nesillere sâri şekilde ortaya çıkıyor. Lozan’daki kazanımları ve kayıplarımızı unutmadık. İkinci Dünya Savaşı sonrasında uluslararası toplumla bütünleşme adımlarımızı unutmadığımız gibi bizi önce oyalayan ve sonra dışlayan sinsilikleri de unutmadık. Bugün de yürüttüğümüz mücadelede bize verilen destekleri, yapılan gizli açık ihanetleri, söylenen yalanları, sergilenen riyakarlıkları da elbette unutmayacağız.”

Devletler arasındaki ilişkilerin mutlak dostluk veya mutlak düşmanlık değil, ortak çıkarlar üzerine bina edilmesi gerçeğinden hareket ettiklerini belirten Erdoğan “Bizimle ortak bir gelecekte yürümek isteyenlere ellerimiz daima açıktır. Geleceğimizi karartmak isteyenlere ise aynı ellerin yumruk ve tokat olması kaçınılmazdır. Herkes ettiğini bulacaktır. Bize tuzak kuranların da kendi tuzaklarına düşeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

18-02/18/ekran-alintisi.JPG

İTTİFAK İÇİN BİR ARAYA GELİYORLAR

AK Parti-MHP seçim ittifakı çalışmalarında sona gelindi. İki parti temsilcilerinden oluşan komisyon çalışmasını tamamladı. Komisyonların hazırladığı son raporları alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile bugün görüşecek. Seçim ittifakı çalışmasına son şekli verilecek. Yüzde 10 seçim barajının korunması, en az yüzde 3 oy alan olan siyasi partilere hazine yardımının sürmesi konularında mutabakat sağlandığı belirtiliyor. İttifakla seçime girecek partilerin kurumsal kimliklerinin korunması, oy pusulasında ittifak çatısı altında katılan partilerin amblemlerinin bulunması konusunda da görüş birliği var. İttifakın iki partiyle mi sınırlı olacağı, başka partilerin katılımının mümkün olup olmayacağı konusuna ise liderler karar verecek. Ayrıca yerel seçimde ise ittifak düşünülmüyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN