Alaçatı’da kalker ocağına izin isyanı

Alaçatı’da kalker ocağına izin isyanı

İzmir’in dünyaca ünlü sörf merkezi Alaçatı’ya yapılması istenen kalker ocağı başvurusuna Valilik onay verdi. ÇED raporu için süreç başlatılırken, çevreciler karara tepki gösterdi: “Doğal yapıyı negatif etkileyen bir proje bitmeden diğeri başlıyor.”

İzmir Çeşme’de yapılması planlanan Alaçatı Havalimanı arazisine 2 kilometre uzaklıktaki kalker ocağı için yapılan rehabilitasyon başvurusu, İzmir Valiliği tarafından uygun görüldü. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için süreç başlatılırken, çevreciler karara tepki gösterdi. İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 22 Şubat’ta yayınlanan duyuruda, Çeşme’nin Alaçatı Mahallesi Akçakaya Tepe Mevkii’nde Namık Kemal Aydoğdu tarafından yapılmak istenen kalker ocağı rehabilitasyonu projesi ile ilgili olarak İzmir Valiliği’ne sunulan proje tanıtım dosyasının (PTD) incelenip uygun bulunduğu ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başlatıldığı bildirildi.

Çeşme’nin doğal yapısını negatif etkileyecek bir proje bitmeden, bir diğerinin başladığını belirten çevreciler ise karara tepki gösterdi. Çeşme’de yaşayan Türk- Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Mütevelli Heyeti üyesi Ahmet Güler yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “Dünyaca ünlü Alaçatı sörf merkezinin hemen karşısında olan mermer, doğal taş, mıcır ve kalker ocağı alan büyütmek ve rehabilitasyon izni için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. İlanı da 22 Şubat tarihinde yayınlandı. İşin garip tarafı ise bu maden ocağı 20 Nisan 2018’de ihaleye çıkacak olan Göl Ovası Mevkii’ndeki Alaçatı Havalimanı’nın yapılacağı bölgeye sadece 2 kilometre mesafede. Dünya ve Türkiye Sivil Havacılık Yönetmeliği havaalanlarının yakınlarında maden ocağı olmasını engelliyor. Çeşme’de ne yapılmak istenildiği anlaşılır gibi değil. Bir taraftan Başbakan Binali Yıldırım ve birçok Çeşmeli tarafından desteklenen bir proje olan Alaçatı Havalimanı yapılacak, diğer taraftan havalimanının hemen yanındaki maden ocaklarının genişlemesine izin verilecek. Bu işe akıl sır ermiyor.”

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN