Alperen’i ölüm servislerin güvenirliğini tartışmaya açtı

Alperen’i ölüm servislerin güvenirliğini tartışmaya açtı

İzmir’de minik Alperen’in kreş servisinde feci ölümü, okul servis sistemi yeniden tartışmaya açtı. Korsan servisçilerin yasal açıktan yararlanmaları, okulların kendi araçlarıyla öğrenci taşımaları facialara davetiye çıkarıyor.

KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

İzmir Çiğli’de kreş servisinde unutulduğu için havasızlıktan yaşamını yitiren 3 yaşındaki Alperen Sakin’in ölümü yürekleri dağladı. Önceki gün yaşanan olayda, Serkan ve Buket Sakin çifti oğullarını Çiğli Özel Sevgi Yumağı Anaokulu’na gitmek üzere servise bırakırken, şoför 47 yaşındaki T.İ. ile rehber personel 18 yaşındaki D.K., minik Alperen’i araçta unuttu. Saatler sonra serviste bulunan minik Alperen, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtulamadı. Servis şoförü T.İ. tutuklanırken, kreş yetkililerinin ilk ifadelerinde yalan söyledikleri bir öğretmenin itirafıyla ortaya çıktı. İtiraf üzerine T.İ. de Alperen’in okulda olmadığını fark ettikleri andan itibaren aramaya başladıklarını ancak sonuç çıkmaması üzerine en son servis minibüsüne saat 16.30’da baktıklarını ve cansız bedenini bulduklarını söyledi. Okul servisinin korsan olduğu hiçbir kurumdan belgesi olmadığı da tespit edildi.

Minik Alperen’in ölümüne yol açan korsan servis aracının, Ulaştırma Bakanlığı’nın Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ne uymadığı da belirlendi. Yönetmelikte servis rehberinin 20 yaşından küçük olmaması gerektiği belirtilirken, hostes D.K.’nın 18 yaşında olması dikkat çekti. KARAR’a konuşan İstanbul Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, aracın servis vasfı taşımadığını belirterek “Servis aracında çocuk, kalıp kalmadığı mutlaka kontrol edilmeliydi. Ne yazık ki zaman zaman bazı aileler, ücreti daha uygun diye servis vasfı taşımayan araçları tercih edebiliyor. Denetimler yapılıyor ama bu tip araçlar merkezi yerlerde değil, daha çok kenar semt ve ara sokaklarda çalıştıkları için çoğu zaman kontrollerden kurtuluyor” dedi.

AYM’NİN KARARINA SIĞINIYOR

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı da Anayasa Mahkemesi’nin 2015’te verdiği bir kararı eleştirdi. Elmadağlı, korsan araçlara 60 gün trafikten men ve 2 bin 600 lira para cezası kesildiğini ifade ederek “Yüksek Mahkeme’nin kararıyla servis aracını sahibi kullanmadığı durumlarda yani illiyet bağının ispatlanmaması halinde men cezası uygulanmıyor. Korsan servis işletenler, sadece para cezasıyla kurtuluyor, bu yüzden başkalarının üzerine araçlarını kayıt ettiriyor” dedi. Bazı okulların servis işine girmesini de eleştiren Elmadağlı “Daha önce bazı okulların servis taşımacılığı yapmasına izin verilmişti. Bazı okullar dava açmış ve lehlerine sonuçlanmıştı. ‘Kendi servisimizi kendimiz yapacağız’ dediler. Ne yazık ki İzmir’de böyle bir tablo karşımıza çıktı. Görünen o ki kreş bir araç alıyor ve gayri ticari denen bu servis, hiçbir şart yerine getirilmeden bir denetime girene kadar bu işi yapıyor” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN