Anayasa değişikliği teklifinin 9'uncu ve 10'uncu maddeleri 343 oyla kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin 9'uncu ve 10'uncu maddeleri 343 oyla kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda anayasa değişikliği teklifinde Cumhurbaşkanının Yüce Divan'da yargılanma koşullarını belirleyen 9'uncu maddenin görüşmelerine başlandı. Görüşmelerin ardından oylamaya geçildi. önce 9 ardından da 10. madde 343 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifinin 1'inci turunda 9'uncu maddenin görüşmelerine başlandı. Görüşmelerin ardından 9. madde oylanmaya başlandı. Cumhurbaşkanın cezai sorumluluğunu düzenleyen madde 343 oyla kabul edildi. 

9. maddenin ardından önce görüşme ardından oylamaya geçilen Cumhurbaşkanının yardımcıları ve vekaletini düzenleyen 10. madde de kabul edildi. 10. madde 343 oy ile kabul edildi. 

9. MADDEYE 343 EVET

Anayasa değişikliği teklifinin 9. maddesine, 343 kabul, 137 ret oyu verildi. "Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğunu" düzenleyen 9. maddenin gizli oylamasına 485 milletvekili katıldı. 343 milletvekili kabul oyu kullanırken, 137 milletvekili ret oyu verdi. 3 oy boş çıkarken, 2 oy da geçersiz sayıldı.

SALT ÇOĞUNLUKLA SORUŞTURMA

Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğunu düzenleyen maddeye göre cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu 2 ay içinde Meclis Başkanlığına sunacak.

ÜYE TAM SAYISININ 3'TE İKİSİ

TBMM, üye tam sayısının 3'te 2'sinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilecek. Yüce Divan yargılaması 3 ay içinde tamamlanacak. Bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus olmak üzere 3 aylık ek süre verilecek, yargılama bu sürede kesin olarak sonlandırılacak.

SORUŞTURMA VARSA SEÇİM YOK

Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşkanı seçim kararı alamayacak. Yüce Divanda seçilmeye engel bir suçtan mahkum edilen cumhurbaşkanının görevi sona erecek. Cumhurbaşkanının görevde bulunduğu sürede işlediği iddia edilen suçlar için görevi bittikten sonra da bu madde hükmü uygulanacak.

ANAKARA/DHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN