Ardahan'da kazıda bulunan 'Rus General' o mu?

Ardahan'da kazıda bulunan 'Rus General' o mu?

Ardahan'da apartman inşaatı için temel kazısı yapılırken bulunan tabutun Rus generale ait olduğu ileri sürüldü. Tabutu bulunan Rus generalle ilgili ise çeşitli iddialar da var. Rus ajansı Sputnik'e göre tabut Rus General Vasiliy Geyman'a ait olabilir.

Sputnik’in Rus tarihi kaynaklardan yaptığı araştırmasına göre, Ardahan’da apartman inşaatı için temel kazısı yapılırken bulunan tabutun Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman’a (1823-1878) ait olabileceği düşünülüyor.

Tarihi bilgilere göre, Geyman'ın 13 Nisan'da 1878 yılında Kars'ta veba hastalığında dolayı hayatını kaybetti. O dönem Rus askeri tarihi bilgilerde Ardahan'ın Kars'a ait bir eyalet olarak görüldüğü biliniyor.

RUS TÜRK SAVAŞINA KATILDI

Tümgeneral Geyman, 1839 yılında orduda göreve başladı. Kafkasya'da askeri operasyonlara katıldı. 1877-1878 yılında Rus-Türk savaşına general olarak katıldı.

17-04/27/5901828f18c77327fc668595.jpg

Ardahan kalesinin alınmasından dolayı Çarlık yönetimi tarafından altın ve pırlanta kaplamalı kılıç ve çok sayıda madalyalarla ödüllendirildi.

Kars, Ardahan bölgesindeki çatışmalarda Muhtar Paşa ve İsmail Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerine karşı savaştı. Hastalandı ve 13 Nisan'da Kars'ta hayatını kaybetti.

Rus tarihi bilgilerde nerde toprağa verdiği konusunda bilgi yok. Sadece bir Rus sitesinde Geyman ailesi hakkında yazılan bilgilerde Tümgeneral Vasiliy Geyman'ın Kars'ta 1878 yılında toprağa verildiği yazılıyor.

Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesinde generalin adına bir köy ve bir dağ var: Geymanovskaya Kozak köyü (Kuban bölgesi) ve Geyman dağı (Tuapse bölgesinde).

Geyman'ın yeğeni Aleksandr Geyman'ın da Rus ordusunda tümgeneral rütbesiyle görev yaptığı biliniyor. Torunu Vasili Geyman da, Sovyet tarihçi akademisyen olarak tanınan bir isim.

 

17-04/27/5901846e18c77327fc6685a7.jpg

RUM KÖKENLİ BİR RUS SUBAYI OLABİLİR

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, bulunan tabutla ilgili "Bu konuda Türkiye'de konuşabilecek uzman bulunması zor. Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Rusya Askeri Tarih Arşivi'nden bilgi alınabilir" diye konuştu. Habertürk'ten Ümran Avcı'nın haberine göre 1914'te Osmanlı Rus Savaşı sırasında Sarıkamış'ta şehit olan Mehmetçikler anısına düzenlenen anma etkinliklerine sık sık katılan kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez ise mezarı bulunan kişinin Rum kökenli bir Rus subayı olabileceğini söyledi. Defin şeklinin Rumların defni gibi olduğunu ifade eden Sönmez, "Rumlar odacık gibi gömüyorlar çünkü" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN