Aşure günü yapılacak ibadetler okunacak dualar neler? Aşure gününüz kutlu olsun

Aşure günü yapılacak ibadetler okunacak dualar neler? Aşure gününüz kutlu olsun

Müslümanlar Aşure Günü yapılacak ibadetler ve okunacak duaları merek ediyor. Siz de haberimizde yer alan bilgilerden yararlanarak Aşure Günü ibadetler, okunacak dualar ve nasıl niyet edilmeli gibi soruların cevabını bulabilirsiniz. Aşure günü, Hz. Musa (a.s.) ve İsrailoğullarının Firavunun zulmünden kurtulduğu gündür. Bu nedenle Hz. Musa'nın (a.s) oruç tuttuğu gündür. İşte tüm ayrıntılarıyla Aşure günü yapılacak ibadetler ve okunacak dualar hakkında merak ettikleriniz.

Haberimizden merak ettiğiniz Aşure Günü yapılacak ibadetleri ve okunması gereken duaları bulabilir ayrıntıları öğrenebilirsiniz. Muharrem ayının 10. günü idrak edilen ve 365 günlük takvime göre her sene günü değişen Aşure günü yarın, yani 30 Eylül itibariyle başlıyor. Peki Aşure Günü'nün önemi nedir ve hangi ibadetler yerine getirilmelidir? Bir gelenek haline gelen ve bereketi simgeleyen aşure gününde okunması gereken dualar nelerdir? Aşure günü 10 defa şu duâ okunur: Sübhânallâhi mil’el mîzân. Ve müntehe’l-ilmi ve meblağa’r-rızâ ve zinete’l-Arş. Muharrem ayının onuncu günü Aşûre günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. İşte tüm ayrıtılarıyla Aşure günü yapılacak ibadetler ve Aşure Günü okunacak dualar hakkında merak ettikleriniz.

AŞURE GÜNÜ NAMAZI NASIL KILINIR?

Aşure günü, en az 10 Müslüman’a birer selâm veya bir Müslüman’a 10 selâm verilir. Fakir fukara sevindirilir. Yine Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde (yapabilenler için) 2 rek’at namaz kılınır. Her rekatta 1Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerif okunur. Namazdan sonra 100 defa Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve ala âli seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhın ve İbrâhîme ve Mûsâ ve Îsâ vemâ beynehüm mine’n-nebiyyîne ve’l-mürselîn. Salavâtü’l-lâhi ve selâmühû aleyhim ecmaîn. Öğle ile ikindi arasında 4 rek’at namaz kılabilir. Her rek’atta 1 Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerif okunur. Bu namazdan sonra: 70 istiğfâr-ı şerif, 70 salavât-ı şerife, 70 defa da: Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyil-azıym denir. Sonra da ümmet-i Muhammed’in hidâyeti, sıkıntılarının giderilmesi ve mutluluğu için duâ edilir.

17-09/29/10_d.jpg

AŞÛRE GÜNÜ

10 Muharrem Aşûre günü, Muharrem ayının onuncu günü olup o günde şu mühim hâdiseler husûle gelmiştir: 1. Arşu’l-a‘lâ, kürsî, levhu’l-mahfûz, yedi kat semâ ve dünyânın yaratılması, 2. Hz. Âdem (a.s.)’a hayat verilmesi, 3. Hz. İdrîs (a.s.)’ın semâya kaldırılması, 4. Hz. Nûh (a.s.)’ın tufândan kurtarılması, 5. Hz. İbrâhîm (a.s.) ve Hz. İsmâîl (a.s.)’a cennetten koç indirilmesi, 6. Hz. İbrâhîm (a.s.)’ın, Nemrût’un ateşinden selâmete erdirilmesi, 7. Hz. Eyyûb (a.s.)’ın belâlardan kurtarılması, 8. Hz. Mûsâ (a.s.)’ın, Fir‘avn’un denizde boğulması ile ondan kurtarılması, 9. Hz. Yûnus (a.s.)’ın balığın karnından çıkarılması, 10. Mahşer Muharrem ayının 10. günü (Aşûre günü) kurulacaktır. İnşâallâh.

AŞÛRE GÜNÜ YAPILACAKLAR

1. O gün, oruç tutulacak; fakat Muharrem’in sâdece 10’uncu günü oruç tutulmaz. (9.-10.), (10.-11.) veyâ (9.-10.-11.) günleri tutulur.

2. Muharrem’in birinci ilâ onuncu günü de dâhil her gün okunan duâ, sabahleyin üç def‘a okunacak.

3. İşrâkten sonra (kuşluk vakti) dört (4) rek‘at namâz kılınacak. Her rek‘atte Fâtihâ-yı şerîfeden sonra elli bir (51) adet İhlâs-ı şerîf okunur.

4. Mekrûh olmayan bir vakitte 2 rek‘at namâz kılınacak. Her rek‘atte Fâtihâ-yı şerîfeden sonra on bir (11) İhlâs-ı şerîf okunur.

5. Bol bol istiğfâr edilecek.

6. 70 (yetmiş) def‘a;“Hasbünâ’llâhu ve ni‘me’l-vekîl ni‘me’l-mevlâ ve ni‘me’n-nasîr, gufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr” denilecek.

17-09/29/70-yetmis-defa.png

“Lâ-ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü mine’z-zâlimîn” denilecek. Türkçe Anlamı: Senden başka ilah yok. Seni tenzîh ederim. Muhakkak ki ben (nefsime) zulmedenlerdenim. 8. Gusl abdesti alınacak. 9. On mü’mine selâm verilecek. 10. Hasta bir kimse ziyâret edilecek. 11. En az bir mü’mine iftâr ettirilecek ki bütün mü’minlere iftâr ettirilmiş olur. 12. O gün eve, getirilen rızık artırılacak. Efdal olan 10 (on) çeşit olmasıdır. 13. Muharremin 10’unu, 11’ine bağlayan gece, 1 (bir) def‘a Zümer sûresi okunacak.

17-09/29/313.png

İLK AŞÛRE YEMEĞİ

Nûh (a.s.) berâberindekilerle gemiden Âşûre günü indi. O gün oruç tuttu ve Allâh (c.c.)’e şükür olmak üzere maiyyetine oruç tutmalarını emretti. Azıkları artmıştı. Birisi bir avuç buğday, diğeri bir avuç nohut getirdi. Yedi çeşit hubûbât ile Nûh (a.s.) onlara yemek pişirdi. İnsanlar bunu Âşûre günleri için âdet edindiler ki yapanlar için büyük sevap vardır. Fakîrleri ve miskinleri de doyurmak lâzımdır. Zikrolunduğuna göre Allâhü Te‘âlâ, Aşûre gününde Zemzemi diğer sularla berâber akıtır. O gün gusleden kimse bir sene boyunca hastalık görmez. er-Ravzü’l Fâik’de bu şekilde yazılıdır. Aşûre gününde, âile ferdlerine, yeme içme ve elbise bakımından, eli açık tutmak mendûbdur. Çünkü Beyhâkî ve Taberânî’nin Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.)’den rivâyet ettikleri hadîs-i şerîfte Cenâb-ı Peygamber (s.a.v.) Efendimiz: “Aşûre gününde âilesi için bolluk sağlayan kimseye, Allâhü Te‘âlâ da, bütün senesinde bolluk sağlar” diye buyurmuşlardır. Sâdece Aşûre gününe mahsûs olmak üzere kına yakmanın, sürme çekmenin fazîletli olduğuna dâir rivâyetler sahîh değildir; (belki) mekrûhtur. Aşûre gününde Kerbelâ vak‘asını canlandırmak câiz değildir. Çünkü bu, râfızîlerin âdetidir. Bunu hatırlamak isteyen olursa, önce sahâbe-i kirâm (r.a.e.)’i hatırlar, sonra gâye olarak değil; Onlara ittibâ‘ ederek (uyarak) Hz. Hasan (r.a.) ve Hz. Hüseyin (r.a.)’i hâtırına getirir ki bu şekilde davranmakta beis yoktur. (Aksine fazîlet vardır ki bu da, Ashâb-ı Kirâm (r.a.e.)’e ittibâ‘ etmektir ve ehl-i sünnet şiârıdır.) “Ramazân orucundan sonra tutulan oruçların en fazîletlisi Allâh’a izâfet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur. Farz namâzlardan sonra kılınan en fazîletli namâz da gece namâzıdır.”

2017 ALEVİ-BEKTAŞİ TAKVİMİ

07 – 09 ŞUBAT 2017
HIZIR ORUCU

21 MART 2017 
HZ ALİ ‘NİN DOĞUMU NEVRUZ BAYRAMI

(21 Mart 598)
05/06 MAYIS 2017 
HIDIRELLEZ

06 – 07 HAZİRAN 2017 
ABDAL MUSA ŞENLİKLERİ

15 HAZİRAN 2017 
HZ ALİ ‘NİN ŞAHADETİ GÜNÜ

(21 Ramazan 40 Hicri)
02 TEMMUZ 2017 
MADIMAK – SİVAS ANMASI

16 – 18 AĞUSTOS 2017
HACI BEKTAŞ-I VELİ ANMA TÖRENI

01 EYLÜL 2017 
KURBAN BAYRAMI

09 EYLÜL 2017 
GADIR HUM BAYRAMI
HZ.MUHAMMED'IN HZ.ALİ'YI VASİ TAYİN ETTİĞİ GÜN

(18 Zilhicce 10 Hicri)

17 – 19 EYLÜL 2017 
MASUM-U PAKLAR ORUCU

20 EYLÜL 2017 
FATMA ANA ORUCU

21 EYLÜL 2017
MUHARREM ORUCUNUN BAŞLAMASI

30 EYLÜL 2017

İMAM HÜSEYİNİN ŞAHADETİ

(10 Muharrem 61 Hicri)

03 EKİM 2017 
AŞURE GÜNÜ

10 EKİM 2017 
İMAM HÜSEYİNİN ŞAHADETİ ANMA GÜNÜ

(10 Ekim 680 Miladi – 10 Muharrem 61 Hicri)

17-09/29/280920171036297312475_2.jpg

 

Müslümanlar Aşure Günü yapılacak ibadetler ve okunacak duaları merek ediyor. Siz de haberimizde yer alan bilgilerden yararlanarak Aşure Günü ibadetler, okunacak dualar ve nasıl niyet edilmeli gibi soruların cevabını bulabilirsiniz. Aşure günü, Hz. Musa (a.s.) ve İsrailoğullarının Firavunun zulmünden kurtulduğu gündür. Bu nedenle Hz. Musa'nın (a.s) oruç tuttuğu gündür. İşte tüm ayrıntılarıyla Aşure günü yapılacak ibadetler ve okunacak dualar hakkında merak ettikleriniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN