Avrupa Birliği’ne üyelik olmazsa olmazımız değil

Avrupa Birliği’ne üyelik olmazsa olmazımız değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel ziyareti öncesi AB’ye net mesajlar verdi. Birliğin, Ankara’nın müzakere masasını terk etmesini beklediğini belirten Erdoğan “54 yıldır neyi bekliyorsunuz? AB’den kopmak gibi bir derdimiz yok ama olmazsa olmazımız değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Brüksel’de düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere Belçika’ya gitti. Zirve dolayısıyla bazı yabancı mevkidaşlarıyla ikili görüşmelerde bulunacak Erdoğan, NATO toplantısı öncesinde de Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya gelecek. Görüşmede son dönemde gerilen Ankara-Brüksel ilişkileri gündemde olacak. Kritik ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, önemli mesajlar da verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle oldu;

İSTİHBARAT PAYLAŞIMI ŞART 

“Brüksel toplantısı küresel belirsizliklerin arttığı bir döneme rastlıyor. Tüm bu asimetrik tehditler, gerek ulusal gerek uluslararası düzlemde tabii bizim de güvenliğimizi ciddi şekilde tehdit ediyor. Terör bu tehditler arasında şu anda en öncelikli olanı. Bütün bu sorunların üstesinden gelebilmek için kararlı, ilkeli ve tutarlı bir duruş sergilenmesi de şart. Bilhassa NATO müttefiklerinin tam bir dayanışma ve iş birliği içerisinde olması zorunludur. Terörizm, tek bir ülkenin değil tüm dünyanın sorunudur. Küresel meseleler ancak küresel boyutta iş birliğiyle çözüme kavuşturulmalıdır. Hala ‘Benim teröristim, senin teröristin’ ayrıcalığının, ayrılığının yapılması, görüyoruz ki bazı yerlerde devam ediyor. Bunlardan sıyrılmamız şart. Terörün panzehiri kesinlikle dayanışmadır. Anlık paylaşım istihbaratta şarttır. NATO’nun faal olması müttefiklere daha fazla destek vermesi gerekiyor.”

MYK SEYAHAT SONRASI

(AK Parti MYK’sının belirlenmesi) “Bizim A takımımız B takımımız yok. Bu seçilenlerin hepsi A takımıdır. Bu seyahatimden sonra değerlendirmelerimizi yapıp Merkez Yürütme Kurulumuzu belirlemiş olacağız. Bakan arkadaşlarımızdan 6 aylık yıl sonuna kadar devam edecek bir yol haritası isteyeceğim. Tüm bakanlıklar yıl sonuna kadar neler yapacaklar, yol haritasını önümüze koymalı. Bu yol haritası 2019 yılına kadar devam edecek bir yol haritası olacak. Bu konuyu 2 yönlü olarak takibi planlıyorum. Cumhurbaşkanlığındaki oluşturacağım bir ekip ve partimizdeki bir ekiple bütün yol haritamızı yakın takibe alacağız. 2019 süreci ülkemiz için çok önemli bir süreç. (Kabine değişikliği) Genel Başkan Vekili olarak Binali Bey ile bunların değerlendirmesini yapacağız. Olması gereken bir şey varsa onları kararlaştırır ve adımlarını atarız.”

AB ÇEKİLMEMİZİ BEKLİYOR

(AB süreci) “Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ne gerekiyorsa müktesebat içerisinde bunları yerine getirmeye çalışıyoruz. Bunların karşılığını da bekliyoruz. Bizim AB’den kopmak gibi bir derdimiz yok. Ama AB üzerine düşeni yerine getirmesi gerekir. AB Türkiye’yi kendi kapısında adeta bir dilenci mesafesinde göremez. Bizim onlara anlatacağımız bu. Siz Türkiye’den ne bekliyorsunuz? 54 yıl oldu ve hala neyi bekliyorsunuz. AB Türkiye kendisi çekilsin bekliyor havasında. Bizde böyle bir şey varsa kararı siz verin diyoruz. Kararı siz verirseniz biz işinizi zorlaştırmayız. Bizim olmazsa olmazımız da değil.”

GRUP’TA KONUŞURUM

“Parlamentodaki haftalık toplantılarımızı yaptığımız Salı günkü toplantılar dışında tabi ki parlamentoya gideriz, ama Meclis salonuna girmek gibi bir durumumuz olmaz. Şu an öyle bir konumum yok. Ama diğer boyutlarıyla grup toplantıları olsun, grup salonu olsun buralardaki çalışmalara katılıp, hatta oralarda haftalık konuşmalarımızı da yaparız. Ona mani bir hal yok.”

ALMANYA’YA ‘GÜLE GÜLE’ DERİZ

Alman askerlerinin İncirlik Üssü’nden çekilmesi tartışmalarına yönelik soruyu da cevaplayan Erdoğan “Bu konuyla alakalı bize gelmiş bir şey yok. ‘Biz Ürdün’e gidiyoruz, gitmiyoruz’, buna benzer bize ulaşmış herhangi bir şey yok. Hatta geçenlerde gündemlerinde böyle bir şey olmadığına dair Alman yetkililerin açıklaması var. Böyle bir şey de eğer yapacak olurlarsa bizim için çok da böyle önemli bir sorun değil bu. Giderlerse biz ‘güle güle’ deriz, başka bir şey değil” dedi. FETÖ’cü subayların Almanya’dan sığınma talebini de değerlendiren Cumhurbaşkanı “FETÖ’cu subaylar konusu Almanya’nın sorunu. Almanya bu tür şeyleri yapmaya devam ederse zaten teröristleri kabule alışmışlar. 10 tane terörist daha kabul etmiş olur biz de kovalamaya devam ederiz” diye konuştu.

BLOKE EDEN BLOKE OLUR

“Avusturya’nın NATO’nun ortak eğitim programına katılmaması yönünde bir iddia yer alıyor. Bu iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Erdoğan, kısa ve net bir mesaj verdi. Türkiye’nin AB üyeliğine her fırsatta karşı çıkan Avusturya’ya “Bloke eden bloke olur. Olay bu kadar basit” mesajını verdi.

AK PARTİ’YE FATURA KESMEK KİMSENİN HADDİNE DEĞİL

Muhalefetin FETÖ’nün siyasi ayağına dokunulmadığı yönündeki eleştirilerine dair bir soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı “Siyasette bu temizliğin yapılmadığını iddia eden bunu somut olarak ortaya koyması lazım. Kalkıp İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının damadını söylüyorsan bu konu yargıyla alakalı. Yargı şu anda denetimli serbestlik kararı vermiş. Bunun beraatına karar vermemiş. Yargılama süreci devam ediyor. Denetimli bir serbestlikle bırakılmış vaziyette. Bu yargı ile alakalı bir sorun. Bunu kalkıp da şu anda siyasi partinin içerisinde herhangi bir konumu, görevi olmadığı halde bu şekilde AK Partiye fatura kesmeye kalkmak kimsenin haddi değil. Önce bunlar kendi içindeki işleri ile uğraşsınlar, onları temizlesinler” değerlendirmesi yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN