Ayder'e barış değil proje

Ayder'e barış değil proje

Karadeniz’deki dünya mirası turizm merkezlerinde oluşan çarpık yapılaşmanın ‘imar barışı’ kapsamına alınması riskine KARAR dikkat çekti. Tehlike kapıdayken kurtarma projesi için düğmeye basıldı. Beş bakanlık, iki katlı, seyir teraslı ‘yeni Ayder’i hayata geçiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ayder’i kirlettik, rezil ettik” çıkışıyla gündeme gelen Rize’nin ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası için harekete geçildi. Ayder Yaylası’nda, TOKİ öncülüğünde 5 bakanlığın ortaklaşa uygulayacağı ve yaz sezonu sonunda başlayacak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ayrıntıları ortaya çıktı. Projeyle altyapı ve ulaşım sorunları çözüme kavuşturulacak. Dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapıların inşa edileceği yaylayla ilgili ‘imar kirliliği’ tartışmaları sona erecek. 

18-08/26/ekran-resmi-2018-08-26-010055.png

Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ‘turizm merkezi’ ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliğiyle öne çıkan yaylada, bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 1994’te ‘milli park’, 1998’de ise ‘doğal sit alanı’ ilan edilerek, korumaya alınan Ayder, 2006’da ise Bakanlar Kurulu kararıyla ‘kültür ve turizm koruma gelişim bölgesi’ ilan edildi. 1998’de doğal sit alanı olan yayla için 2 yıl içinde ‘koruma amaçlı imar planı’ oluşturulması gerekiyordu; ancak aradan 20 sene geçmesine rağmen halen imar planları hazırlanmadı.

18-08/26/ekran-resmi-2018-08-26-005942.png

158 BİNA İÇİN YIKIM KARARI: Koruma planlarının uygulanması halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dahilinde yapılabileceği yaylada, her geçen gün yapılaşma arttı. Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği bölge ile çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşmayla ‘sit alanları ve milli park yasalarına muhalefet’ten yargılandı. Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi’nce Ayder Yaylası’ndaki 290 yapıdan 158’i ile ilgili kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alındı. Ancak açılan yıkım ihalesine kimse katılmadı.

18-08/26/manset-copy-1535235535.jpg

YENİSİ İÇİN PROJE HAZIR: Doğa harşkası için TOKİ öncülüğünde, 5 bakanlık ortaklaşa uygulayacağı kentsel dönüşüm projesini hazırladı. Projeyle otopark, otel ve pansiyon alanları, seyir terasları, günübirlik eğlence alanları, çadır ve kamp bölgeleri ile giriş- çıkış noktaları belirlendi. Yaylaya ulaşanlar, 750 kapasiteli katlı otoparka araçlarını bıraktıktan sonra seyir terasına ulaşacak. Ziyaretçiler, buradaki trambüslerle yayla merkezine ulaşacak. Ulaşım sorununa çözüm olarak yaylanın alt kodunda çift yönlü yeni yol yapılacak. Ayder ve civardaki Ausor, Hüser ve Kavron yaylalarına gitmek isteyenler, bu yolu kullanacak. Araç girişi sınırlandırılacak. Dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapılar inşa edilecek. Uygulanacak yeni modelle altyapı ve ulaşım sorunlarının çözüleceği yaylayla ilgili ‘imar kirliliği’ tartışmaları da son bulacak. Projeye beölge halkı da destek veriyor. Öte yandan bölgede Uzungöl dahil benzer durumda olan yaylalarda binlerce yapı sahibi, kaçak yapıları için ‘imar barışı’ndan faydalanmak için başvuruda bulunmuş durumada.

18-08/26/26krt01a_tum-copy.jpg

Yayla amaçlı kasaba olacak

Projeyle ilgili konuşan Rize Valisi Erdoğan Bektaş, yıl sonunda ilk kazmanın vurulacağını kaydederek, “Ayder, ülkemizde çok da örneği olmayan bir yayla amaçlı kasaba görünümüne kavuşacak. Ama yalnız başına bu bir çözüm değil. Mevcut yoğunluğu bölgedeki diğer alanlara yaymak gerekiyor” dedi. Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Erdal Sarı ise ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası için hazırlanan kentsel dönüşüm çalışmalarına destek verdiklerini söyledi.

ANKARA / DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN