Başbakan Yıldırım: Gerekirse ABD ile savaşırız

Başbakan Yıldırım: Gerekirse ABD ile savaşırız

Başbakan Binali Yıldırım, Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'ye verdiği röportajda "Bizim YPG ile bir sorunumuz var. Ancak ABD YPG'nin yanında bize karşı savaşa girerse, onlarla da savaşırız" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'ye açıklamalarda bulundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yarın Berlin'de görüşeceğine işaret eden Yıldırım, görüşmede tüm konuların ele alınacağını söyledi.

Başbakan Yıldırım, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da  genişletilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Şimdi yeni bir sayfa açmanın zamanı  geldi. Böyle düşünüyorum.  Şansölye Merkel ile sansürsüz her konuda  konuşacağımızı tasarlıyorum. Biz şunu söylüyoruz; Almanya Avrupa’nın omurgası.  Türkiye bölgenin omurgası. Bundan dolayı Avrupa ve Almanya ile Türkiye arasındaki  ilişkiler sadece AB-Türkiye ile değil, 4 milyon Türk kökenli için de önemli. Yeni bir sayfa açalım. Geçmişi unutalım, geleceğe bakalım ve ilişkileri daha da genişletelim" değerlendirmesinde bulundu.

ZEYTİN DALI HAREKATI

Zeytin Dalı Harekatı'na değinen Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin  Suriye'nin Afrin bölgesine başlattığı operasyonun tamamıyla teröristlere yönelik  olduğunun altını çizdi.

Yıldırım, ''Bundan dolayı teröristlere Osmanlı tokadı atmak çok uygun.  Bunu daha sert de yapabiliriz. Çünkü diğerleri, sivilleri, yaşlıları ve çocukları  ayırmadan öldürüyor. Masum insanları öldüren, küçük çocuklarını insanların  ellerinden alarak silah verenlere, eşlerine ve kızlarına tecavüz eden ve  mülklerini zorla alan insanlara karşı ne yapmak lazım?" ifadelerini kullandı.

Afrin'e yönelik operasyon konusuna değinilen söyleşide Yıldırım, "NATO üyesi Türkiye, ittifak üyesi ABD'yle bölgede YPG'yi desteklediği için tartışma yaşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun sonuçları olabileceği uyarısında bulunarak, 'Osmanlı tokadı' ifadesini kullandı. Bu ne anlama geliyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"ONLARLA DA SAVAŞIRIZ"

"Bizim ABD'ye yönelik bir tehdidimiz yok. Biz şunu söylüyoruz: Türkiye, ABD, Almanya NATO üyesi. ABD Suriye'de terör örgütüyle birlikte DEAŞ'a karşı mücadele etme kararı aldı. Biz de diyoruz ki: NATO üyesi bir ülke olan ve NATO'nun sınırlarını koruyan Türkiye'ye karşı terör faaliyetleri içinde olan terör örgütleriyle birlikte çalışma. Bu ortaklığa sığmaz. Bu büyük devlet olmaya da yakışmaz. Bizim YPG ile bir sorunumuz var. Ancak ABD YPG'nin yanında bize karşı savaşa girerse, onlarla da savaşırız."

Yıldırım, "Zeytin Dalı Harekatı'na karşı olanların gözaltına  alındıklarının" iddia edilmesi ve bu yönde soru yöneltilmesi üzerine şunları  kaydetti:

''Bu operasyona karşı çıkan hiç kimsenin tutuklanmadığını biliyorum.  Ancak savaş suçları işleyen, yani terörle mücadeleye karşı olanlara, onları  'savaş' olarak nitelendirenlere karşı yasal adımlar atıldı. Bu tabii bir şey.  Çünkü bu bir savaş değil. Bu, Türkiye'nin bağımsızlığının ve birliğinin, sınır  güvenliğinin, insan hayatının ve mülkiyetinin korunması için yapılan bir  operasyondur. Bunu farklı nitelerseniz.... Savaş iki ülke arasında olur.  Suriye'de bir devlet yok ki savaş olabilsin. Suriye'de 62 farklı devletin ordusu  bulunuyor. Bundan dolayı bunları karıştırmamak lazım.''

"TÜRKİYE'Yİ ELEŞTİRENLER AYNAYA BAKSIN"

Almanya'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans aracılığıyla bu ülkedeki Türk vatandaşlarına hitap etmesine izin vermediğini  anımsatan Yıldırım, ''Türkiye’de çeşitli konularda eleştiri yapanlar var. Ancak  aynaya bakmıyorlar. Demokratik haklara saygı duyup duymadıklarını  sorgulamıyorlar. Bir Avrupa ülkesi bir Türk bakana girişini reddetti. Almanya  Cemil Bayık'a, bir terörist elebaşına, binlerce teröristin katıldığı mitinge  video konferansla katılma iznini verdi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanının bir mitinge benzer bir şekilde bağlanmasına izin vermedi. Bunu  Almanya nasıl açıklayacak?'' diye konuştu.

"DENİZ YÜCEL KONUSUNDA YARGI KARARI VERECEK"

Başbakan Yıldırım, Türkiye'de tutuklu Die Welt gazetesi muhabiri Deniz  Yücel ile ilgili olarak da hükümetin değil, yargının karar verdiğini ifade  ederek, "Ümit ederim kısa sürede serbest kalmış olur. Kısa  sürede içinde bir  gelişme olacağı kanaatindeyim." ifadesini kullandı.

Yıldırım, Yücel'in en azından hakim karşısına çıkacağını ve her  duruşmanın serbest kalması için bir fırsat olacağına işaret ederek, ''Türkiye’de  hukuk kuralları geçerlidir. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde  davalara ilişkin mahkemeler karar verir. Biz hissettiklerimizi, düşüncelerimizi  söyleyebiliriz. Ancak kendimizi mahkemelerin yerine koyamayız." şeklinde  konuştu.?

Yücel'in yargılanma süreciyle ilgili bir tasarrufu olamayacağına  dikkati çeken Yıldırım, sözlerini ''Bunun kararını ben vermiyorum. Mahkemeler  kararı veriyor.  Almanya’da Bayan Merkel mahkemelere, 'Bu şüpheliyi mahkemeye  çıkarın, mahkeme serbest bıraksın.' diyebilir mi?'' diyerek tamamladı.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN