Başika krizi aşıldı, Bağdat’la yeni sayfa açıldı

Başika krizi aşıldı, Bağdat’la yeni sayfa açıldı

Türkiye, Başika’daki askeri kamp üzerinden kriz çıkaran Irak’la yeni bir sayfa açtı. Başbakan Yıldırım ve Irak Başbakanı İbadi, teröre karşı ortak mücadele ve Başika krizinin çözümü konusunda mutabakata vardı. İki ülke Kandil ve Sincar’ın terör örgütü PKK’dan temizlenmesi için işbirliği yapacak. İran da Ankara-Bağdat diyaloğunu desteklediğini açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın, Türk askerinin Başika Kampı’ndaki varlığını sorun ettiği için ilişkileri bitirme noktasına getiren Bağdat’a 2 yıl aradan sonra yaptığı ziyaret iki ülke ilişkilerini yeniden işbirliği seviyesine taşıdı. Bağdat ve Erbil’de iki gün süren temaslarda iki gündem maddesi öne çıktı; Başika Kampı ve Sincar’ın terör örgütü PKK’dan temizlenmesi. İki konuda da liderler ortak işbirliği ve uzlaşıya vurgu yaptı, sorunların diyalogla çözülmesi konusunda anlaştı. Ortak bildiride de iki ülke topraklarında herhangi bir terör örgütünü bulundurmayacaklarını ve iki ülkenin milli güvenliğini tehdit eden herhangi bir faaliyette bulunulmasına izin vermeyecekleri kararını açıkladı. Sincar’ın en büyük tehdidi Türkiye’ye oluşturduğunu vurgulayan Yıldırım, Irak merkezi güçleri ve Peşmerge’nin Sincar’ın terörden temizlenmesi için gerekli çalışmaları yapacağını belirtti. Yıldırım ayrıca Irak’ın egemenliğinin Türkiye açısından çok önemli olduğunu, egemenliğe zarar verecek hiçbir girişime, hiçbir harekete rıza gösterilmeyeceğini vurguladı.

Ziyarette bir diğer önemli başlık da ekonomi oldu. İki ülke arasında ekonomik işbirliği ve yeni yatırım imkanlarının artırılması konusunda mutabık kalındı. Eğitim alanında imzalanan işbirliği anlaşması da görüşmenin yine dikkat çekici sonuçlarından biri oldu. FETÖ’nün okullarıyla etkili olduğu Irak’taki varlığına karşı bir önlem ve mesaj olarak okundu.

Taraflar, Başika’nın bir Irak kampı olduğunu vurguladı. Irak Türk tarafının kuvvetlerini çekmeye yönelik süreci başlatması ve bu meselenin sona erdirilmesi gerekliliğini vurguladı. Toplantıdan öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle:

Irak ve Türkiye, aralarındaki ticari ve ekonomik işbirliği düzeyinin artırılmasının, terörden zarar gören bölgelerin yeniden inşasının ve iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların hayata geçirilmesinin önemine değindi.

Taraflar, Dicle ile Fırat Nehirlerine ait suların yönetimi ve ortak su projeleriin artırılması üzerinde anlaştı.

Türkiye Hükümeti, Ninova’nın kurtarılması ve DEAŞ’ın varlığını yok etme operasyonları kapsamında; Irak Güvenlik Kuvvetlerinin elde ettiği kayda değer ilerlemeyi takdirle karşıladığını ifade etti.

Başbakan Yıldırım, Zerdık Dağı'ndaki cepheyi ziyaret etti

Taraflar, iki ülke arasındaki kültürel ve sosyal bağların kuvvetlendirilmesi, iki ülke vatandaşlarının kaynaşmalarına imkan sağlanması için kültür ve turizm alanında kapsamlı bir atılım yapılması gerekliliğinin altını çizdi.

Türkiye ve Irak, ortak stratejik vizyon temelinde çıkarları ve sınamaları belirleyerek, bölgede güvenliğin ve istikrarın sağlanması için birlikte çalışmak, ayrıca mezhebi ve etnik kutuplaşma dahil bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden tüm faktörleri bertaraf etmek üzerinde mutabık kaldı.

Ankara ve Bağdat’ın ilişkilerde yeni sayfa açmasına Tahran’da destek geldi. İbadi hükümetini destekleyen İran’ın dini lideri  Ayetullah Ali Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Başbakan Yıldırım’ın Irak’a yaptığı ziyaret ve Ankara-Bağdat hattında yaşanan yakınlaşmayla ilgili şöyle konuştu: “Türkiye- Irak arasında gerilimin düşmesi ve dostluk ilişkilerinin yeniden kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bölge milletlerinin saadeti, gerginlikten kaçınıp bölgesel işbirliğinden geçer.”

ORTAK HEDEFİMİZ BU SAPIK ÖRGÜTÜ DEFETMEK

Başbakan Binali Yıldırım kritik Irak ziyaretinin ikinci gününde Erbil’deydi. Sabah saatlerinde Bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani ve hükümet üyeleri ile bir toplantı yapan Yıldırım öğlen de IKYB Başkanı Mesud Barzani ile görüştü ve ortak basın toplantısı yaptı. Yıldırım ve Barzani’nin gündemi de terörle ortak mücadeleydi. “Hem Bağdat’ta hem Erbil’de faydalı görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmelerin çerçevesi iki başlıkta toplanabilir. Biri terörle ortak mücadele, ikincisi de ekonomik konularda, yatırım konularında, bölgenin huzura kovuşması konusunda daha fazla çalışmak” diyen Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle terör konusunda şunları söylemekte fayda var. Hem DAEŞ, hem PKK hem de FETÖ sadece Türkiye’nin değil Irak ve Suriye’nin de meselesidir. Biz Suriye’de kuzey sınırımızda DAEŞ’a karşı bir operasyon sürdürüyoruz. Ortak amacımız bu sapık örgütü kontrol altına almak. Bu konuda uluslararası camia daha çok destek vermelidir.”

Şengal bölgesine yerleşen PKK’nın buradaki varlığının asla kabul edilemeyeceğini söyleyen Yıldırım şunları söyledi:  “PKK’nın Irak topraklarından ülkemize gerçekleştirdiği saldırılar asla kabul edilemez. Bu konuda gereken neyse hepsi sonuna kadar yapılacak. Bu terör örgütünün batıya doğru yayılması, Şengal bölgesinde yuvalanması da asla ve asla kabul edeceğimiz bir şey değildir. PKK’nın Şengal’deki varlığı bir güvenlik meselesidir. Sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda sizin de güvenlik meselenizdir. Irak’ın da, Merkezi Hükümetin de aynı şekilde bir güvenlik meselesidir. O bakımdan burada müşterek bir çalışmaya ihtiyaç var. Bunu Avrupalı ve Amerikalı dostlarımıza da anlatıyoruz. “PYD’nin Suriye bölgesinde ‘oldu bittiler’ yapmasına da asla rıza gösteremeyiz. Orada yaşaan peşmergeleri, Arapları yerinden yurdundan ettiler, adeta bir işgal içerisine girdiler. Tabii adını ne kadar değiştirirse değiştirsin bunların ne yaptıklarını biliyoruz. Bunlar PKK’dan türemiş. İsim değiştirerek işin esasını değiştiremezsiniz. PKK eşittir PYD eşittir YPG. Artık o kadar çok örgüt adları çıkarıyorlar ki, her olaydan sonra bir örgüt adı duyuyoruz. Ama bunları yediğimizi zannetmesinler.” IKYB Başkanı Barzani de Türkiye’nin terörle mücadelesini desteklediklerini belirterek “Teröristlere karşı koymak hepimizin görevi ve mücadelede desteğe ihtiyacımız var. Tüm alanlarda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

BAKANLARIMIZ BAŞİKA KAMPI’NDAKİ ASKERLERİMİZLE BİR ARAYA GELDİ

Irak’ta temaslarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yaptı. Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde: “Görüşlerimizi karşılıklı olarak paylaştık. Toplantı çok faydalı oldu. Terör örgütlerine karşı ortak mücadele edilmesi konusunda anlaştık. Başika’da bulunma sebebimizin terörle mücadeleden başka bir amacı olmadığını paylaştık. Sincar bölgesinde PKK’nın konuşlanması, Türkiye’nin milli güvenlik meselesidir. Bu meseleyi de enine boyuna konuştuk. Ya Irak ve Peşmerge güçleri buradan PKK’lıları çıkaracak ya da Türkiye olmazsa gereğini yapacak. Bu konudaki düşüncemiz, duruşumuz nettir, bunu da bu ziyaret esnasında ifade ettik Irak’ın toprak bütünlüğü kadar onların hassasiyeti kadar bizim de hassasiyetimizdir. İlişkilerimizde yeni bir dönem başlamış oldu. Erbil’de Neçirvan Barzani ve Mesud Barzani ile kapsamlı görüşmeler yaptık. Peşmergelerin Musul’u DAEŞ’ten kurtarmak için bulunduğu üsse gittik. Bakanlarımız ise Başika Kampı’ndaki askerlerimizle bir araya geldi.” Başbakan Yıldırım bir soru üzerine Anayasa görüşmeleri ile ilgili ise “Biz AK parti MHP birlikte yola çıktık. Mecliste’de teklifimizi en iyi şekilde savunacağız. Sayın Bahçeli verdiği oyun ‘evet’ olacağını söyleyerek bu konudaki bütün spekülasyonları geride bırakmıştır” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN