Basın kartının avantajları nelerdir? Sarı Basın Kartı'nı kimler alabilir? 5953 Sayılı Kanun nedir?

Basın kartının avantajları nelerdir? Sarı Basın Kartı'nı kimler alabilir? 5953 Sayılı Kanun nedir?

Basın kartının avantajları nelerdir? Sarı basın kartı sahibi olan basın çalışanları hangi kolaylıklardan faydalanabilir? Basın kartının emeklilik konusunda, toplu taşımada, yurtdışına çıkarken hangi kolaylıkları var? Uzun yıllar basın yayın sektöründe, gazetelerde çalışmış olanların kullandığı basın kartı sahibi olmak için hangi şartları yerine getirmek gerekiyor? Sarı basın kartı ile ilgili tüm soruların cevapları ve ayrıntılar haberimizde. 

Basın kartının sağladığı avantajlar neler? Sarı basın kartı sahibi olanlar hangi kolaylıklardan faydalanabilir? “Basın Kartı” yada resmi adıyla “Sarı Basın Kartı”, basın yayın sektöründe çalışan ve belirli özellikleri taşıyan kişilere verilen özel bir meslek kartıdır. Bu kartı alabilmek için basın yayın sektöründe çalışmanın yanı sıra bazı özel şartları da yerine getirmiş olmanız gerekir. Peki, kimler basın kartı alabilir? Basın kartı sahibi olmak için hangi şartları yerine getirmek gerekiyor? 5953 Sayılı basın İş Kanunu basın çalışanları ile ilgili hangi konuları değerlendiriyor? Basın kartı kullanmanın avantajları ve ayrıntıları haberimizde.

17-01/20/basbakanlik-basin-karti.jpg

BASIN KARTI NEDİR, KİMLER ALABİLİR?

Yerli basın yayın kuruluşlarının sahibi ve mensuplarına, yabancı basın kuruluşlarının Türk uyruklu mensuplarına, yerli ve yabancı basın kuruluşlarının birkaçında Türkiye’yi de kapsayacak şekilde görev yapan yabancı uyruklu kişilere verilen resmi nitelik taşıyan özel bir meslek kartıdır. Bu kart devlet tarafından kişinin basın mensubu olduğunun tanınması anlamına gelir.

BASIN KARTI NASIL ALINIR?

Basın kartı alabilmek için gerekli şartların taşınması durumunda basın mensubu basın kartı için Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne online başvuru yapar. Online başvurunun kabulü sonrası il merkezlerindeki BYEGM Müdürlükleri basın mensubundan gerekli evrakları talep eder. Evrakların tamamlanıp teslim edilmesi durumunda, kişinin basın yayın kuruluşundaki görevi, eğitim durumu ve sektörde çalıştığı yıla göre bekleme sürecine geçilir. Bekleme süreci sonrasında BYEGM yetkililerinde verilecek karar doğrultusunda kişi basın kartı almaya hak kazanır.

17-01/20/gazeteciler-cemiyeti-raporu-733-gazeteciye-issizlik-716sina-adli-islem.jpg

BASIN KARTININ AVANTAJLARI NELERDİR?

Basın Kartı sahibi olmak bir hayli zor olsa da, bu hakkın kazanılması ardından bazı avantajlara sahip olabilmektedir. Bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz.

- Devlet tarafından tanınmış resmi bir gazeteci olmak.

- Devlet protokolü ile ilgili haberleri takip edebilme.

- Uluslararası haberleri takip edebilme özgürlüğü.

- Sürekli basın kartı alabilme hakkı. (Basın kartı sahipleri 6 ay bir basın yayın kuruluşunda çalışmadıkları takdirde kartlarını iade ederler. Sürekli basın kartlarında ise çalışma süresi şartı yoktur. Ancak belirli bir süre boyunca basın kartı sahibi olmanız gerekir.)

- Belediye, köy,özel idare vb kuruluşların ulaşım hizmetlerinden bedelsiz faydalanabilme.

- Kamuya ait müze, stadyum, galeri ve sergilere bedelsiz girebilme.

- Kanunca veya idarece gizliliği şartı konulmayan toplantılara dahil olabilme hakkı.

- Resmi törenlerde mesleki kolaylılık sağlayan avantajlara sahip olmak.

- Kartın ibrazı durumunda PTT Genel Müdürlüğü işlemlerinde kolaylık.

- Kartın ibrazı durumunda TCDD hizmetlerinden indirimli faydalanabilmek.

- Emniyet Genel Müdürlüğü’nce düzenlenecek basın trafik kartına sahip olabilme. Bu trafik kartı vasıtasıyla bazı geçiş üstünlüklerine ve park etme ve duraklama ayrıcalıklarına sahip olmak.

- Silah ruhsatı alımında sağlanacak kolaylıklardan faydalanmak.

- 5510 sayılı kanun gereğince hizmet süresi zammından faydalanmak.

- Hizmet damgalı pasaport uygulamasından faydalanmak.

- BYEGM’nin son çalışmaları ardından ise bazı özel kuruluşlarda da basın kartı indirimleri hakkı elde edilmiştir.

BASIN ÇALIŞANLARI KANUNU | 5953 SAYILI BASIN İŞ KANUNU

5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun (Basın İş Kanunu)
5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun kısa adı ile Basın İş Kanunu olarak da bilinir.

17-01/20/62409.jpg

5953 SAYILI BASIN İŞ KANUNU TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN

Basın işkolunda işçi sıfatından ayrı bir şekilde, gazeteci olarak çalışan kişiler ve işverenleri arasındaki ilişkiler ve çalışma koşulları Basın İş Kanunu ile düzenlenmiştir.

5953 Sayılı Basın İş Kanunu, Türkiye’de yayımlanan gazete ve süreli yayınlar ile haber ve fotoğraf ajanslarında fikir ve sanat işlerinde çalışan, 4857 Sayılı Kanun’daki işçi tarifinin dışında kalan kişiler ve bu kişilerin işverenlerine uygulanır.

Basın kartının avantajları nelerdir? Sarı basın kartı sahibi olan basın çalışanları hangi kolaylıklardan faydalanabilir? Basın kartının emeklilik konusunda, toplu taşımada, yurtdışına çıkarken hangi kolaylıkları var? Uzun yıllar basın yayın sektöründe, gazetelerde çalışmış olanların kullandığı basın kartı sahibi olmak için hangi şartları yerine getirmek gerekiyor? Sarı basın kartı ile ilgili tüm soruların cevapları ve ayrıntılar haberimizde. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN