Başka Helinler ölmesin diye kanunu değiştirin!

Başka Helinler ölmesin diye kanunu değiştirin!

Pendik’te 16 yaşındaki Helin Palandöken’in pompalı tüfekle katledilmesi, bireysel silahlanmayı yeniden gündeme taşıdı. Helin’in katili silahı internetten sipariş ettiğini itiraf ederken, son 9 ayda bin 575 kişi silahlı saldırılarda hayatını kaybetti. Prof. Dr. Timur Demirbaş, av ya da pompalı tüfeklerin alım-satımlarında sadece para cezası uygulandığını söyledi ve ekledi: “2521 Sayılı Kanun’un 13. maddesi yeniden düzenlensin.”

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

İstanbul Pendik’te 14 Ekim’de lise öğrencisi 16 yaşındaki Helin Palandöken, Mustafa Yetgin tarafından acımasızca katledildi. Türkiye’yi yasa boğan ölümün ardından cinayet zanlısı, suç aleti olan av tüfeğiyle birlikte kıskıvrak yakalandı. Gözaltına alınan Yetgin tutuklanırken, katil ifadesinde av tüfeğini internetten aldığını söyledi. KARAR, olaydan hemen sonra söz konusu silahların internet üzerinden sadece 400 lira karşılığında kolayca satışa sunulduğunu gündeme getirdi. Konuyla ilgili önemli bir çıkış da Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş geldi. Demirbaş, ruhsatsız av tüfeği alım-satımıyla ilgili sadece maddi yaptırım uygulandığı hatırlattı ve hapis cezasının da gelmesini önerdi. Türkiye’de bireysel silahlanmanının korkunç boyutlara ulaştığını ifade eden Demirbaş “Sokaklarda, düğünlerde ve asker uğurlamalarında ruhsatsız silahlarla işlenen cinayetlere tanık oluyoruz. Pek çok masum insan bu nedenle ne yazık ki yaşama veda ediyor” dedi. Pompalı tüfeklerin internet üzerinden 300-400 liradan başlayan fiyatlarla rahatlıkla satılabildiğini aktaran Demirbaş şunları kaydetti: “Ruhsatsız tabanca taşıyan kişi hakkında 6136 Sayılı Kanun’un 13. maddesi kapsamında 3 yıla kadar hapis cezası istenebiliyor. Hatta silah ve mermilerin niteliğine göre bu cezalar, 8 yıla kadar çıkabiliyor. Bu gibi cezalar caydırıcı olurken ruhsatsız av ya da pompalı tüfek alanlar ile bu silahları satanlara sadece 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun kapsamında idari para cezası uygulanıyor. Bu durum tabii ki caydırıcılık oluşturmuyor. Vahşi cinayetlerin önüne geçilmesi için mevcut 2521 Sayılı Kanun’un 13. maddesi yeniden düzenlenmeli. Kanun çerçevesinde hem para hem de hapis cezası uygulanmalı.” Hapis cezasının caydırıcı olacağını savunan Demirbaş “İnternetten ya da sosyal medyadan satışın yasaklanması da kesinlikle değerlendirilmelidir” diye konuştu. Maganda dehşetine de dikkat çeken Demirbaş “Türk Ceza Kanunu’nun 170. maddesinde genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçundan, silahla ateş edenlerin 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları mevcut. Ancak bu cezalar ya paraya çeviriliyor ya da erteleniyor. Yeni düzenlemeyle bu gibi durumlarda direkt hapis cezası uygulanmalı” ifadelerini kullandı. Bu arada 19 Ekim’de bireysel silahlarla işlenen suçlardaki artışın araştırılması için CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm’ün verdiği önerge, AK Partili vekillerinin oylarıyla reddedilmişti.

KÜÇÜK ZEHRA DA MAGANDA KURBANI

Şanlıufa’da 12 yaşındaki Zehra Gül, evinin çatısında düğün izlediği sırada başına isabet eden kurşun sonucu yaşamını yitirdi. Hacı Bayram Mahallesi’ndeki düğün eğlencesinde havaya kimliği belirsiz kişi tarafından ateş açıldı. Bu sırada kurşun, gelin ve damadı evlerinin çatısından izleyen 12 yaşındaki Zehra Gül’ün başına isabet etti. Kanlar içinde yere yığılan 7’nci sınıf öğrencisi Zehra, sağlık görevlileri tarafından hastaneye kaldırıldı. Küçük kız yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılmadı. Gül’ün cenazesi otopsinin ardından ailesine teslim edildi. Evladının ölümüyle gözyaşlarına boğulan baba Mehmet Gül, işaret diliyle üzüntüsünü anlattı. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

2 BİN 720 BİREYSEL SALDIRI DÜZENLENDİ

Prof. Dr. Timur Demirbaş, Umut Vakfı’nın Silahlı Şiddet (Cinayet) Haritası verilerine göre, 2016’da 2 bin 720 bireysel-silahlı saldırı olduğunu, bu saldırılarda 2 bin 56 kişinin öldüğünü, bin 961 kişi de yaralandığını açıkladı. Demirbaş “Bu saldırıların yüzde 78’i ateşli silahlarla, yüzde 43’ü de tüfekle işlendi. Son 9 ayda gerçekleşen silahlı saldırılarda ise bin 575 kişinin hayatını kaybetti. 2017’deki olayların yüzde 41’inde de tüfek, beylik tabancası ve tabanca kullanıldı” açıklamasında bulundu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN