Başsavcı ayağının tozuyla cuntanın işgalini engelledi

Başsavcı ayağının tozuyla cuntanın işgalini engelledi

15 Temmuz gecesi Diyarbakır Adliyesi’nin işgal girişimiyle ilgili soruşturma tamamlandı. İşgale gelen cuntacı Semih Terzi’nin ağır silahlı 60 kişilik ekibi aynı gün güreve başlayan Başsavcı Güre’nin engeline takıldı. İddianamede darbecilerin savcıya geri adım attıramayınca kışlaya döndükleri belirtildi.

Diyarbakır Başsavcılığı’nın 15 Temmuz darbe grişimi sırasında Yurtta Sulh Konseyi tarafından Sıkıyönetim Komutanı olarak atanan 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ve Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı olarak atanan 16’ncı Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey hakkında yürüttüğü soruşturma tamamlandı. İddianamede, Yılmaz ve Beyribey hakkında 4 ayrı suçtan 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istedi. Tutuklu Yılmaz’ın, darbeciler tarafından Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı olarak görevlendirildiğini belirten savcı,  üst aramasında da şüpheli üzerinde 2 adet B ve L serisi 1 dolar ele geçirildiğini kaydetti.

Soruşturmada Semih Terzi’nin CASA tipi uçakla Ankara’ya gidişi sırasında 15 Temmuz’da askeri hareketliliğin yaşanmadığı Diyarbakır’da adliyenin özel kuvvetler, jandarma ve Kolordu Komutanı’nın ağır silahlı korumaları tarafından kuşatılması ise ilk kez ortaya çıktı. Dosyadaki bilgilere göre; 15 Temmuz günü sabah saatlerinde Diyarbakır’da göreve başlayan Başsavcı Kamil Erkut Güre darbe teşebbüsünün başladığı saatlerde makamına giderek, yardımcılarıyla toplantı yapıp herkesi göreve  çağırdı. Başsavcı, aynı saatlerde soruşturma başlatıp, askerlerle ilgili gözaltı kararı verdi.

Savcılıkta çalışmaların devam ettiği ve darbe teşebbüsünün henüz bastırılmadığı saat 03.30’da, darbeci Yılmaz, yanında çok sayıda zırhlı araç, özel kuvvetler ve jandarma birliği ile adliye binasına geldi. Yılmaz ile birl ikte gelen Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı 20 asker, 30 tam teçhizatlı jandarma görevlisi ve korumalar zırhlı araçlardan inerek adlliye binasını kuşattı. Cuntacı Yılmaz, daha sonra ağır silahlı 8 koruma ile adliye binasına girip, başsavcılık makam çıktı. Başsavcı ve heyeti ile bir süre görüştü. Başsavcı Güre’nin kararlılığı üzerine Yılmaz, yanında gelen askerlerle birlikte adliyeden ayrılarak 7’nci Kolordu’ya gitti.

TERZİ’NİN EKİBİNİ GİZLEDİ

16 Temmuz sabahı darbe girişimi ile ilgili olarak 8’inci Ana Jet Üssü’nde gözaltı işlemlerinin başlatıldığını belirten savcı, Korgeneral İbrahim Yılmaz’ın darbeci general Semih Terzi’nin Ankara’ya giderken Diyarbakır’da bıraktığı 60 kişilik özel kuvvetler birliğini Başsavcı ve ekibinden gizlemeye çalıştığını kaydetti. Yılmaz’ın tam teçhizatlı 60 özel kuvvet birliğini Başsavcı’nın bilgisi olmadan 8’inci Ana Jet Üssü’nden otobüslerle tahliye ettiğini vurgulayan savcı, bu askerlerin daha sonra tespit edildiğini kaydeti. Darbeci Yılmaz tarafından adliyenin kuşatılması 15 Temmuz gecesi askeri hareketlilik yaşanmayan Diyarbakır’da sokağa yansıyan tek girişim olarak kayıtlara geçti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN