Bayram Namazı Nasıl Kılınır? 2 salla 1 bağla, 3 salla 1 eğil ne demek? | VİDEO İZLE

Bayram Namazı Nasıl Kılınır? 2 salla 1 bağla, 3 salla 1 eğil ne demek? | VİDEO İZLE

Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Yılda iki kez kılınan Bayram namazı akılda kalmaz. Birçok vatandaş Bayram namazını vakit namazlarıyla karıştırır. Peki Bayramı namazı nasıl kılınır? 2 salla bir bağla, 3 salla 1 eğil ne demek? Ayrıntıları haberimizde bulabilir, bayram namazının nasıl kılınacağını video ile öğrenebilirsiniz.

Şükür! Ramazan bayramına kavuştuk? Ayların en hayırlısı Ramazan'ı arkamızda bırakmanın hüznü, Ramazan bayramına kavuşmanın sevincini bir arada yaşıyoruz. Bugün mübarek günlerden bir gün ve her anı değerlendirmesini bilen için ibadet sayılacak... Ramazan bayramı bayram namazı ile başlar. Peki bayram namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Yılda iki kez kılındığı için çoğu kez vakit namazları ile karıştırılan bayram namazının tarifi ve videolu anlatımını haberimizde bulabilir, "2 salla bir bağla, 3 salla 1 eğil" formülünün ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıntılar haberimizde.

15-09/21/aaa-1442843503.jpg

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Öncelikle şu noktanın altını çizmek gerekiyor. Cuma namazı farz olan Müslümanlara, bayram namazlarını kılmak vaciptir. Yılda iki kere, Kurban ve Ramazan Bayramlarında kılınan Bayram namazı 2 rekattır. Kurban Bayramı Namazı cemaatle kılınır. Bayram namazlarında ezan okumak, kamet getirmek yoktur. Bayram hutbesi sünnet olduğu için namazdan sonra okunur. Cuma hutbesi ise farzdır ve namazdan önce okunur.

2 SALLA 1 BAĞLA, 3 SALLA 1 EĞİL NE DEMEK

Bayram Namazı'nın nasıl kılınacağını akılda tutmanın en iyi formülü "2 salla bir bağla, 3 salla 1 eğil" sözünü unutmamak. Bu tekerleme, Bayram namazının nasıl kılınacağını özetliyor. Namazın nasıl kılınacağından önce niyet önemli. 

15-09/21/aaaa-1442843659.jpg

Niyet- Kurban Bayramı namazına durmadan önce şöyle niyet ediler: Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı Namazını kılmaya, uydum imama...

Diğer namazlardan farklı olarak bayram namazlarının 1. rek'atında 3, 2. rek'atında da 3 kere olmak üzere fazladan 6 tekbir alınır. Bunlara "Zevaid" tekbirleri denir.

BAYRAM NAMAZININ KILINIŞI: 1. REKAT

1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan ya da Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.

2) İmam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca cemaat de "Allahu Ekber" diyerek ellerini yukarıya kaldırıp daha sonra göbeğinin altında, sağ el sol elin üzerine gelecek şekilde bağlar.

3) Hem imam, hem de cemaat gizlice "Sübhaneke"yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:

Birinci Tekbir: İmam yüksek sesle, cemaat de onun peşinden gizlice "Allahu Ekber" diyerek (iftitah tekbirinde olduğu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

İkinci Tekbir: İkinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide olduğu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

4) Bundan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur. (Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler.)

5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Bayram Namazının Kılınışı 2. Rekat:

6) İmam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat de içinden (birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rüku'ya varılır. Sonra da secdeler yapılarak oturulur.

7) Oturuşta ise imam ve cemaat, Ettehiyyatü, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena Atina dualarını diğer namazlarda olduğu gibi okuyarak önce sağa, sonra sola selam verir. Namaz selamla biter. Namazdan sonra hutbe okunur. 

Bayram namazı ve hutbenin ardından imam ve cemaat teşrik tekbiri getirir. 

RAMAZAN BAYRAMI NASIL KILINIR VİDEOLU ANLATIM İZLE:

HADİSLERLE BAYRAMLARIN ÖNEMİ

Peygamberimiz'in (sav) bayramların önemiyle ilgili hadislerinden bazıları ise şöyle:

Ramazan ve Kurban bayramının gecelerini ihya eden kimsenin kalbi, kalblerin öldüğü gün ölmez. [İbni Mace, Taberani]

Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe reddolmaz. Ramazan bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Berat gecesi ve Arefe gecesi. [İsfehani]

Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi. [İbni Asakir]

Bayramda erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, yüzük takmak, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslamiyet’e doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek sünnettir.

Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir. Hz. Ebu Bekir, kızı Âişe validemizin evine gidince, iki cariyenin tef çalıp oynadığını gördü. Ensar-ı kiramın kahramanlıklarını övüyor, destan söylüyorlardı. Hz. Ebu Bekir, Resulullahın evinde böyle şey yapılmasının uygun olmayacağını bildirerek, onların susmalarını söyledi. Peygamber efendimiz, Hz. Ebu Bekir’e, (Onlara mani olma! Her kavmin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir) buyurdu. (Buhari)

Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. ALLAHü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven kimse, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan yani mümin, herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır.

Kimseye darılmamalı, dargınlık olduysa, 3 günden fazla sürmemeli, bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalıdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

Din kardeşiyle 3 günden çok küs durmak caiz değildir. Üç gün sonra, onunla karşılaşırsa, ona selam verip hatırını sormalıdır. O kimse selamını alırsa, birlikte sevaba ortak olurlar. Selamını almazsa günaha girer. Selam veren de küs durma mesuliyetinden kurtulmuş olur. [Ebu Davud]

Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Yılda iki kez kılınan Bayram namazı akılda kalmaz. Birçok vatandaş Bayram namazını vakit namazlarıyla karıştırır. Peki Bayramı namazı nasıl kılınır? 2 salla bir bağla, 3 salla 1 eğil ne demek? Ayrıntıları haberimizde bulabilir, bayram namazının nasıl kılınacağını video ile öğrenebilirsiniz. 

Bayram Namazı Nasıl Kılınır? VİDEO İZLE

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN