Bedelli askerlikte flaş gelişme! Bedelli askerlik 24 Haziran seçimlerinden sonra mı çıkacak?

Bedelli askerlikte flaş gelişme! Bedelli askerlik 24 Haziran seçimlerinden sonra mı çıkacak?

Bedelli askerlik ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli Bedelli askerlik ile ilgili, hazırlıkların tamamlandığı ve 4-5 alternatifin olduğu açıklamasında bulundu. Bu gelişmenin ardından bedelli bekleyen vatandaşlar da, 24 Haziran seçimlerinden sonra mı çıkacağını ve bedellide yaş/ücret konusunu araştırmaya başladı. İşte Bakan Canlikli'nin yaptığı güncel açıklamalar ve detaylı bilgiler.

Bedelli askerlik bekleyenler için müjdeli haberler gelmeye devam ediyor. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, katıldığı canlı yayında bedelli askerlik ile ilgili sorulara cevap verdi. Bakan Canikli'nin bedelli askerlikle ilgili hazırlıkların tamamlandığı ve kimleri kapsayacağını alternatifleriyle beraber hazır olduğunu açıkladı. Bedelli bekleyenler ise 24 Haziran seçimlerinden önce mi yoksa sonra mı çıkacağını merak ediyor. Bedelli askerlik yaşının ve ücretinin ne kadar olacağı da en çok araştırılan konular arasında. Bedelli askerlik ile ilgili yapılan resmi açıklamaları ve son dakika gelişmelerini karar.com'dan görebilirsini.

BEDELLİ ASKERLİK HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, bedelli askerlikle ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız seçimden sonra bu çerçevede talimatını verecek, ona göre de gereği yapılacak" dedi. Canikli, Yeni Şafak'ın sosyal medyadan yaptığı canlı yayında bedelli askerlikle ilgili soruyu da yanıtladı.

Seçimden sonra bedelli askerlikle ilgili ne yapılacağı ve bunun kimleri kapsayacağına ilişkin soru üzerine Canikli, Türk Silahlı Kuvvetlerinin büyük oranda profesyonel orduya geçtiğini söyledi. Yükümlü olarak askere gidenlerin, çatışma alanına, ön hatta gitmediğini, geri hizmetlerde görev yaptığını vurgulayan Canikli, "Bunun bir tane bile istisnası yok." dedi.

Canikli, bedelli askerlikle ilgili yoğun talep olduğunu, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekli açıklamaları yaptığını anımsatarak, şunları
kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra biz bakanlık olarak gerekli bütün çalışmaları yaptık. Şu anda biz hazırız, bütün alternatiflerimizle hazırız. Aşağı yukarı 4 veya 5 seçenek var. Yaş var, ücret var, ücretin kullanma yerleri var, başka birtakım teknik ayrıntılar var, onları farklı formatlarda hazırladık. Hepsinde ortak, hiçbir askerlik hizmetinde bulunmayacaklar, gitmeyecekler. Sayın Cumhurbaşkanımız seçimden sonra bu çerçevede talimatını verecek, ona göre de gereği yapılacak. Aralık 2014'te çıkan bedelli yasasında yaş 26, ücret 18 bin liraydı. Başvuranların sayısı ise 203 bindi. Bir önceki 2011'in Aralık ayında çıkmıştı. Orada ücret 30 bin lira, yaş 27 idi, faydalanan 70 bindi."

Bedelli askerliğe yönelik kalıcı çözümün sorulması üzerine Canikli, "Yükümlülüğü kaldırmayacağız, yükümlü sistem devam edecek, bunu kaldırmayacağız kesinlikle." ifadesini kullandı.

HÜKÜMETTEN YENİ BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI GELDİ

Ak Parti Grup Başkanvekili Elitaş, 24 Haziran seçimlerinden sonra hükümetin ilk gündemlerinden birinin bedelli askerlik bekleyenler olacağını söyledi. 

Habertürk'te bedelli askerlikle ilgili soruya yanıt veren Elitaş, şunları söyledi: 

"750-800 bin her yıl askerlik çağı gelen kardeşimiz var. TSK'nın yılda 300 bin asker alma kapasitesi var. Ya TSK'nın 4 ayda bir yapılan devrelerini 3 ayda bire düşürerek askerlik süresini kısaltmak ya da Başbakanımızın dediği gibi bedeli mukabilinde askerliğini ifa etmiş saymak. Sanırım yeni hükümetin ilk gündemlerinden biri bu kanun olarak gelecek. Bu işlerin hükümetle uyumlu olarak yapılması gerekir."

'ŞARTLAR OLUŞTU'

Başbakan Binali Yıldırım, "Yeni hükümetin gündemindeki konulardan birisi bu olacak. Bu bir reform. Bence şartlar oluştu. Bir birikim var, bunu bedelli ile sadece çözmek mümkün değil. Bütün boyutları ile ele almak lazım" demişti.

BEDELLİ ASKERLİK ÇIKACAK MI?

En fazla merak edilen yaş ve bedel konusu. 2011 yılında 30 bin lira, 2014'te 18 bin lira olarak açıklanmıştı. Şimdi bu iki rakamın ortasında olması bekleniyor 20 - 25 bin lira olması bekleniyor Yaş konusunda da 28 yaş sınırı olacak şeklinde değerlendirmeler var, daha önce de 28 yaş sınırı olmuştu. 25 yaş talebi var. Yerel seçimlerden hemen sonra bedelli askerlik çıkarılacak. Ücret konusunda 20 bin lira civarında olacak diye konuşuluyor.

18-06/23/il-il-24-haziran-secim-sonuclari.jpg

İL İL 24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN