Bir tıkla evlere teslim ucuz cinayet silahları

Bir tıkla evlere teslim ucuz cinayet silahları

17 yaşındaki Helin Palandöken’in öldürülmesinden sonra kontrolsüz silahlanma gündeme geldi. Türkiye’deki 25 milyon silahın yüzde 85’inin ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. İnternet üzerinden bir tıkla eve teslim edilen silahlar, düşük cezalar ve iyi hal gibi ceza indirimleri tetiğe basanları adeta cesaretlendiriyor.

Liseli Helin Palandöken, geçen hafta internetten alınan ruhsatsız bir tüfekle katledildi. Dün de Arzu Gültekin başına ateş edilerek öldürüldü. Bir türlü önüne geçilemeyen cinayetler, Türkiye’de bireysel silahlanmayı patlatan ihmaller zincirini gündeme taşıdı. Hukuki boşluk yüzünden internetten birkaç basit işlemle 300-400 liraya silah alınabiliyor. Denetim ise neredeyse hiç sağlanamıyor. Bunu kullanan caniler en çok kadınları hedef haline getiriyor. Bu çarpıcı tabloyu CHP Balıksir Milletvekili Mehmet Tüm bir araştırma önergesiyle meclise taşıdı. Tüm, bireysel suçlarda ateşli silah kullanımının 2017 yılında yüzde 80 oranına ulaştığını belirterek TBMM Başkanlığı’dan konunu incelenmesini istedi. Önergede Türkiye genelinde bireysel silahlarla işlenen cinayetlerin, sayısında bir önceki yıla göre yüzde 27 artış yaşandığı kaydedildi. Umut Vakfı verilerine göre Eylül 2017 itibariyle ateşli silahlarla işlenen 2 bin 525 olayda 1575 kişinin öldü ve 2 bin 670 kişi yaralandı. 17 yaşındaki Palandöken’i öldüren zanlıya ait cinayet tüfeğinin, internet üzerinden siparişle önce 750 TL’ye getirtildiği ardından ise zanlıya 1800 TL’ye satıldığının altını çizen Tüm, silah satışı yapan internet sitelerinin ve bazı şirketlerin denetlenmediğini ifade etti. Umut Vakfı’nın araştırmalarına göre Türkiye’de en az yüzde 85’i ruhsatsız 25 milyon bireysel silah bulunuyor. Bireysel silahlanmanın cezaların caydırıcı ve ağır olmaması, mahkemelerin ertelenmesi, cezaların paraya dönüştürülmesi, iyi hal indirimi, silahta sayı ve yaş sınırı ile denetimin olmaması gibi etmenlerden dolayı arttığı belrtiliyor.

GASP ETTİLER, ÖLDÜRDÜLER, YAKTILAR

Aydın’ın Didim ilçesinde, öldürüldükten sonra cesedi yakılarak, makilik alana atılan 37 yaşındaki Eylem Gülçin Kanık’a ait olduğu ortaya çıktı. Çevredekiler 7 Ekim’de, Çamlı Mahallesi Manastır Koyu mevkisinde yerde yatan yanmış bir kadın cesedi gördü. İhpar üzerine gelen polis çevrede güvenlik önlemi alarak kimliğin belirlenmesi için cesedi İzmir Adli Tıp Kurumu’na gönderdi. Soruşturmayı genişleten cinayet masası ekipleri, cesedin 37 yaşındaki Eylem Gülçin Kanık’a ait olduğunu belirledi. Kadının cep telefonu kayıtlarından, ve olayın yaşandığı tarihten 2 hafta öncesi ve 1 hafta sonrasına ait ilçedeki tüm güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis talihsiz kendisini Yunan adalarına götürmeyi kabul eden 5 kişilik grup tarafından önce parasının gasp edildiğini, ardından öldürüldüğünü ve delilleri yok etmek için de cesedinin yakıldığını belirledi. Yakalanan 4 zanlıdan E.D. ve S.C. tutuklanırken ikisinin sorguları devam ediyor. Kanık’ın, bir televizyon kanalında yayınlanan ve moda üzerine olan yarışma programına katıldığı ortaya çıktı.

ARZU'YU DA KORUYAMDIK

Gaziantep’te de 31 yaşındaki Arzu Gültekin ayrılmak istediği sevgilisi 38 yaşındaki Cuma Pancar tarafından 14 kurşunla vurularak öldürüldü. Gültekin’i arabada öldürüp cesediyle sokaklarda 5 saat gezen Pancar’ı arabanın camındaki deliği görüp ihbar eden vatandaşların dikatti ele verdi. Anne Yıldız Gültekin kızının uzun süreden beri Cuma Pancar’dan şiddet gördüğünü anlatarak şunları söyledi: “Kızıma evinde işkence yapmış, ‘Babanı ve anneni öldüreceğim’ demiş. Ayrılmak istediğini söyleyince de önceden çektiği uygunsuz fotoğraflarını internete koyacağını söylemiş, satmaya çalışmış. Kızım bunların hepsini savcılıkta da anlattı. Bu adam 14 ay yattı, 8 ay önce denetimli serbestlikle çıktı. Kızımın peşini bırakmadı, iş yerini kurşunlattı, 3 ay uzaklaştırma aldı. 3 ay geçtikten sonra da bunlar oldu. Devletten yardım istiyorum.” Sabıka dosyası kabarık olan Pancar’ın 29 Mayıs 2014’te 150 bin lira isteyip olumsuz yanıt aldığı bir tekstil fabrikası sahibinin evine 20 kurşun sıktığu ortaya çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN