Bir zamanlar 4. büyüktü şimdi sadece tabelası var

Bir zamanlar 4. büyüktü şimdi sadece tabelası var

Türkiye'nin en eski kulüplerinden Vefa, artık amatör ligde mücadele ediyor. Stadı, antrenman sahası hatta kulüp binası bile yok. Vefa Başkanı Süleyman Karadayı, "Altyapımız yok çünkü semtte futbolcu olacak çocuk kalmadı" diyerek tarihi kulübün durumunu özetliyor.

KARAR RÖPORTAJ/ CELAL DEMİRBİLEK

1908'de kurulan Vefa bugünlerde hayatta kalma savaşı veriyor. Yıllarca  üç büyüklere  sürprizler yaşatan Vefa bugün vefasızlığı yaşıyor. Bir başkanları var, Süleyman Karadayı... Yokluklar içinde var olmaya çalışan Vefa Spor Kulübü'nü tek başına yaşatmaya çalışıyor.

Ne teşvik var,  ne de tebrik…  Kulüp binası yok, sahası yok, hasılatı yok, stadı olmadığı için reklam geliri de yok.. Sıfır gelirli  bir kulüp... Oysa Vefa, sadece bir futbol takımı değil, aynı zamanda  bir tarihtir…  Vefa  için,  Osmanlı’nın mirası da denir. Kulübün  Kuruluş yılı 1908’dir..

Türkiye 1.Ligi başta olmak üzere profesyonel  liglerde 37 yıl rakiplerine kök söktüren Vefa, 21 yıldır amatörde. Şu anda Bölgesel Amatör Ligi'nde (BAL) yeniden profesyonel lige dönme hayaliyle mücadele ediyor.

Peki Vefa Spor kulübü neden bu duruma düştü? İşte bu soruyu yokluklar içinde Vefa'yı yaşatmaya çalışan kulüp başkanı Süleyman Karadayı'ya sorduk.

Türk futbolunun temel taşlarından Vefa'ya neler oldu?

“Profesyonel ligde Üç Büyüklerden sonra 4. büyük takımdık. Bu durumlara düşüşün en büyük nedenleri Vefa semtinin İstanbul dışından çok yoğun göç alması, kulübün asıl sahiplerinin semti terk ederek bir nevi kulübü  sahipsizliğe terk etmeleridir. Sur içinde  sıkıştığımız için herhangi bir tesis ve spor sahasına sahip olamamışızdır. En büyük sıkıntımız da futbolun en büyük endüstri haline gelmesi ve biz Vefalıların bu endüstriye ayak uyduramamasıdır."

ESKİ GÜNLERİNE DÖNMESİ PEK MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR“

Türk futboluna sayısız yıldız futbolcular yetiştiren Vefa eski günlerine dönebilecek mi?

"Eski günlere dönmesi çok zor. Nedeni de semtimizde futbolcu olacak çocuk kalmadı. Alt yapıya oyuncu gelmiyor. Ayrıca  ekonomik olarak kulübümüzü daha üst liglere çıkarmak için sponsorler bulmakta çok zorlanıyoruz."

17-03/22/sg.jpgVefa Başkanı Süleyman Karadayı kulübün son durumunu Vefa semtinde doğan muhabirimiz Celal Demirbilek'e anlattı.

Hedefinizde nasıl bir Vefa  var? Atacağınız adımları planladınız mı?

"Semte yakın, uzak fark etmeden önce bir tesis kazandırmalıyız. Altyapımızı kurup başarılı gençler yetiştirmeliyiz. Vefa kulübüne maddi gelir getirecek olanaklar sağlamalıyız. Bir  lokalimiz bile yok. Soyunma odamız da yok."

VEFA STADI ARTIK BİZİM DEĞİL

Hangi ligde, ne şartlarda mücadele ediyorsunuz?

"BAL'da mücadele ediyoruz. Ligin yıllık maliyeti 600 bin TL ile 1 milyon 200 bin TL arasında. Profesyonel liglerde 15 yıl mücadele eden, bizim kulübün çocuğu Nejat Barut vefalı çıktı, hocalığımızı yapıyor. Sözleşme tarihimiz dolduğu için Vefa Stadı'ndan çıkmak zorunda kaldık. Maçlarımızı federasyonun gösterdiği staTlarda oynuyoruz. Kulübün hiçbir şeyi yok, sadece evrak adresimiz var. Eski Vefa'dan bugüne hiçbir şey kalmadı.  Artık sadece anılarımız var. Bizim tek destekçimiz lisedeki cemiyet kuruluşlarımızdır.  Bizim lokomotifimiz de Vefa Lisesi'dir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN