Biraz gayretle yetimlere yuva

Biraz gayretle yetimlere yuva

Koruyucu aile uygulaması devletin teşvikleri, sosyal kampanyalar ve toplumsal duyarlılık sayesinde son iki yılda büyük ilgi gördü. 2015’te 3 bin olan koruyucu aile sayısı 2017’de 4 bin 543’e çıktı. 5 bin 512 çocuk aileye kavuşurken, artışta Diyanet’in tutumu etkili oldu.

EROL METİN / İSTANBUL

Kimsesiz ve korumaya muhtaç çocuklar için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde yürütülen koruyucu aile projesine ilgi, gün geçtikçe artıyor. Bakanlığın son verilerine göre, 2017’nin ilk 11 ayında Türkiye genelinde koruyucu aile sayısı 4 bin 543’e ulaştı. Koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı 5 bin 512 oldu. İl bazında yapılan incelemelere göre de en fazla koruyucu aile 425 ile İstanbul’da bulunuyor. İstanbul’u 337 aile ile İzmir, 276 aile ile Ankara, 182 aile ile Kayseri takip etti. Koruyucu aile uygulamasına en az başvuru yapan iller ise Hakkari, Ardahan ve Tunceli. Hakkari’de 3 koruyucu aile bulunurken, Ardahan ve Tunceli’de hiç koruyucu aile yok. Ardahan’da iki çiftin, Tunceli’de de bir çiftin koruyucu aile olmak için başvuru yaptığı, bu taleplerinin de değerlendirildiği bildirildi. Son iki yılda koruyucu aile sayısı yüzde 30’dan fazla arttı. Özellikle Bakanlık’ın koruyucu aileliği özendirmek amacıyla hayata geçirdiği ‘Gönül Elçileri Projesi’ büyük ses getirdi. Teşvik kampanyalarına Diyanet’in destek vermesi de toplumun uygulamaya bakış açısını olumlu etkiledi. Türkiye Diyanet Vakfı ve KAGEM tarafından 2015’te Koruyucu Aile Çalıştayı ve paneller düzenlenmişti. Bu etkinliklerde, yetim olarak dünyaya gelen Hazreti Muhammed’in koruyucu aile olarak tabir edilen durumu bizzat yaşadığı, bir zaman sonra kendisinin de koruyucu ailelik yaptığı vurgulandı. Koruyucu ailelere 0-3 yaş arası çocuklar için 527 TL, 4-5 yaş arası çocuklar için 791 TL, ilkokul çağındaki çocuklar için 905 TL, ortaokula giden çocuklar için 936 TL, liseye gidenler için bin 19 TL, üniversite çağındakiler için bin 154 TL aylık ödeme yapılıyor.  Yine koruyucu ailelerden, eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin bir asgari ücret tutar üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırması ve ödeme belgesinin ibrazı halinde primleri aylık ödemelere ilave edilerek Bakanlıkça gönderilen ödenekten karşılanıyor.

K NEDİR? TOPLUMSAL SORUMLULUĞU PAYLAŞIYORLAR

Koruyucu aile, çeşitli nedenlerle öz ailesinin yanında bakımları sağlanamayan çocukların, kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilere deniyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN