Bitlis seçim sonuçları 2018 | Cumhurbaşkanlığı seçimi Bitlis oy oranları

Bitlis seçim sonuçları 2018 | Cumhurbaşkanlığı seçimi Bitlis oy oranları

Bitlis seçim sonuçları 24 Haziran 2018 akşamı ilk oylar gelmeye başladığı anda sayfamızda olacak. AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi oy oranlarını, milletvekili dağılımlarını ve son dakika haberleri sitemizden takip edebilirsiniz. 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde HDP %49,4, AK Parti %43,8 oy almıştı. Peki Bitlis'te HDP kaç oy aldı? Seçim günü tüm gelişmeleri ve oy oranlarını sayfamızdan görebilirsiniz.

Bitlis seçim sonuçları diğer illerdeki gibi merakla bekleniyor. 24 Haziran seçimlerinde Bitlis'ten hangi sonuçların çıkacağını seçim akşamında ilk oylar gelmeye başladığında sitemizden öğrenebilirsiniz. 24 Haziran'da ilk kez uygulanacak ittifak sisteminde AK Parti ile MHP Cumhur ittifakı adıyla seçimlere katılacak. CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi ise Millet ittifakı olarak katılacak. Bitlis seçim sonuçlarını, ilçelerin oy oranlarını, milletvekili isimlerini ve son dakika gelişmelerini karar.com'dan takip edebilirsiniz. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde Bitlis'te HDP %49,4, AK Parti %43,8 oy almıştı.

OY KULLANMA İŞLEMİ SONA ERDİ

Bitlis’te Cumhurbaşkanlığı Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem milletvekili genel seçimi için için oy kullanma işlemi akşam saat 17:00’da sona erdi.

Saat 08:00 itibari ile oy kullanma işlemi başlarken, kurulan 778 sandıkta 198 bin 510 kişinin oy kullanacağı Bitlis’te oy verme işlemi akşam saat 17:00’da sona erdi.

BİTLİS SANDIK BAŞINA GİTTİ

Dönem Milletvekili Genel seçimi için tüm Türkiye’de olduğu gibi Bitlis’te de saat 08:00’da başladı. 

Saat 08:00 itibari ile oy kullanma işlemi başlarken, kurulan 778 sandıkta 198 bin 510 kişinin oy kullanacağı Bitlis’te oy verme işlemi akşam saat 17.00’da sona erecek. Öte yandan Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada ise il genelinde seçim süresince çok sayıda asker ve polis tarafından seçim güvenliğinin sağlanacağı bildirildi.

18-06/24/bitlis.jpg

BİTLİS SEÇİM SONUÇLARI

Türkiye 24 Haziran seçim sonuçlarına kilitendi. Bitlis'de oy kullanacak yaklaşık 150 bin seçmen sonuçları Karar.com'dan anlık olarak görebilirler. Seçim 2018'de Bitlis'den ilk sonuçlar gelmeye başladığı anda sitemizde olacak.

18-06/19/bitlis-1529416755.jpg

BİTLİS SEÇİM SONUÇLARI NE OLUR?

1 Kasım 2015 genel seçimleri öncesinde yapılan 7 Haziran 2015 seçimlerinde bölgede Ak Parti %30,93 , Cumhuriyet Halk Partisi %1,34 , Milliyetçi Hareket Partisi %3,91 ve Halkların Demokratik Partisi %60,36 oy oranları ile Bitlis ilinde en çok oy oranına sahip partiler olmuştu. Bu sonuçlara baklıldığında Bitlis'te benzer oyların çıkması muhtemel. Ancak diğer iller gibi Bitlis'te de sürpriz olabilir.

BİTLİS'TE MİLLETVEKİLİ SEÇİLENLER

1 Kasım 2015 tarihinde Bitlis'te HDP 2, AK Parti 1 milletvekili çıkarmıştı.

HDP: Mizgin Irgat, Mahmut Celadet Gaydalı.

AK Parti: Vedat Demiröz.

18-06/12/eskisehir-1528795608.jpg

İLÇE İLÇE BİTLİS SEÇİM SONUÇLARI 2018

Bitlis'in merkez dahil 7 ilçesinin seçim sonuçlarını detaylarda verdiğimiz bağlantılar üzerinden öğrenebilirsiniz.

Adilcevaz seçim sonuçları
Ahlat seçim sonuçları
Bitlis seçim sonuçları
Güroymak seçim sonuçları
Hizan seçim sonuçları
Mutki seçim sonuçları
Tatvan seçim sonuçları

BİTLİS COĞRAFİ KONUMU VE ÖZELLİKLERİ

Bitlis İli 410 33’ – 430 11’ Doğu Boylamları 370 54’- 380 58’ Kuzey Enlemleri arasında yer almaktadır. İlin en doğu hudut noktasından en batı hudut noktasına kadar 144, en kuzey noktasından en güney noktasına 120 km’dir.  Bitlis,Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat ve Yukarı Murat bölümlerinin sınırı üzerinde bulunan bir ilimizdir.

Bitki Örtüsü

Karasal iklimin sürdüğü ilde hakim bitki örtüsü step ve bozkırdır.Bunlar yağışların bol olduğu dönemde yeşeren yazın kuraklık ve sıcaklıkla birlikte kuruyan otlardan oluşur.Bitki örtüsü bakımından çayır otlak ve meraların geniş yer tuttuğu yayla görünümündedir.Yüksek kesimlerde yağışların artması ile genellikle meşe ağaçlarından oluşan orman koruluklarına rastlanır.Bu ormanların yörenin insanları tarafından bilinçsizce tahrip edilmesi ve yakacak odun olarak kullanılması nedeniyle gün geçtikçe azalmaktadır.Sulak yerlerde kavak söğüt ağaçlarıyla,elma,armut,ceviz,dut ağaçları çok sayıda vardır.İlimizde son yıllarda yapılan ağaçlandırma çalışmalarında önemli mesafeler alınmıştır.

Bitlis İlinin İklimi

Deniz seviyesinden 1545 metre yükseklikte bulunan İlimize kış erken gelir, geç gider.Kışın çok kar yağar kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları ise kısa sürer sıcak ve kurak geçer.Karasal iklim özelliğini gösterir.Yıllık sıcaklık ortalaması 9.7 C dir.En sıcak ay Temmuz en soğuk ay ise Ocak’tır. Meterolojik verilere göre İldeki yıllık sıcaklık farkı 15.5 C0 civarındadır.Van Gölü çevresinde bulunan Adilcevaz,Ahlat,veTatvan ilçelerinde kış daha yumuşak geçer.Bitlis ili yurdumuzun en çok kar yağışı alan bölgesidir.

Bitlis İli deniz seviyesinden 1545 metre yüksekliktedir. Arazi,Anadolu yaylasına nazaran daha yüksek ve daha girintili çıkıntılıdır, arazisinin % 71’i dağlık % 3’ü yayla , %10,4’ü ova , %15,6’sı dalgalı olup, değişik bir topografisi vardır. Bundan da anlaşılacağı üzere Bitlis İli Doğu Anadolu Bölgesinin en dağlık bir yerini teşkil etmektedir. Hatta Hizan ve Mutki İlçelerinde hiç ova bulunmamakta ve dağlık arazinin oranı % 90’ı geçmektedir. Ancak Adilcevaz ve Ahlat İlçeleri nispeten az dağlıktır. Buna mukabil ova olan sahalar bilhassa Adilcevaz’da daha fazladır.
Bitlis’te arazide üçüncü zaman MİOSEN devrine kadar orojenik hareketler vuku bulmuştur. Bu devirdoe başlayan volkanik hadiseler,birçok fay ve çöküntülerin,büyük göllerin teşekkülüne sebep olmuştur. 3050 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı 4434 metre yüksekliğindeki Süphan Dağı, üçüncü zaman indifai olaylarının tabi abideleridir. Süphan ve Nemrut Dağlarının çevrelediği kısımlarda Fomeroller ve sıcak su kaynakları mevcuttur.

Bu toprakların,son orojenik ve volkanik olaylarla sarsılmış olması,arazinin parçalnmasını sağlamıştır. Bu durumda depremlerin varlık şartlarını hazırlamış olduğundan,Bitlis’te deprem oldukça fazladır.Çöküntü sahalarında sular birikerek geniş göller meydana getirmiştir. Arin Gölü ve Türkiye’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Gölü bu tarz göllerdir. Gerek göllerin gerek ovaların yüzeyi deniz suyu seviyesinden çok yüksektir. İlin bazı önemli dağları Van Gölünü Güneyden çevirir.

Bitlis İli dağlık bir sahayı kapladığı için ova yok denecek kadar azdır.Ahlat Ovasıyla, bir düzlük gibi Bitlis’in Kuzeydoğusundan Van Gölüne doğru uzayan , Rahva Ovasından başka büyük düzlüklere rastlanmaz.

Adilcevaz ve Ahlat Ovası,bölgenin en bereketli ovasıdır. Van Gölü sahili boyunca uzanmıştır. Ova meyveliktir ve suları boldur.

Bitlis Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat ve Yukarı Murat bölümlerinin sınırı üzerinde bir ildir. Doğuda Van Gölü ve Van ili, güneyde Siirt, batıda Muş, kuzeyde de Ağrı illeriyle çevrilmiştir. Merkez ilçesinden başka Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Mutki ve Tatvan adında 5 ilçesi bulunmaktadır. Yüzölçümü 6707 kilometrekaredir.

Bitlis ili Doğu Anadolu’nun en dağlık kısımlarından birini teşkil eder. Dağlar Van Gölü’nü güneyden çevirir. Yükseklik göl kıyılarından sonra birdenbire artar. Gölün batısındaki kesimde genç ve yüksek, volkanlar göze çarpar. Burada 2300-2400 metre yüksekliği olan yaylalar vardır. Bu yaylalar üzerinde Doğu Anadolu’nun büyük ve taze volkan konileri yükselir. Bunlardan Süphan ve Nemrut dağları Bitlis sınırları içindedir. Nemrut yanardağı son olarak 1441’de püskürmüştür. Krater üzerinde ay biçiminde derin bir göl vardır. Süphan, Ağrı’dan sonra yurdumuzun en yüksek dağıdır. Yüksekliği 4.434 metreyi bulur.

Bitlis’te kışlar soğuk geçer, erken gelir, uzun sürer. Çok kar yağar. Buna karşılık yazlar kısa ve sıcaktır. Bitlis’in yıllık yağış tutarı ortalama 1 metreden fazladır. Önemli akarsuyu yoktur. Yalnız çevredeki dağlardan çıkıp Van Gölü’ne dökülen birçok ufak dereler vardır. Ormanlık alanlar oldukça fazla yer tutar. Bitlis, bu bakımdan Doğu Anadolu’nun birçok illerinden ileri bir durumdadır. Bütün yüzölçümünün % 11’i ormanlıktır. En çok meşe, karaağaç ve ardıç görülür. Ayrıca nadir ağaçlardan olan huş ağacına Nemrut Dağı’nda rastlanır.

Tarıma elverişli topraklar bütün il yüzölçümünün % 7’si kadardır. En çok buğday ekilir. Geleneğe bağlı olarak darı ekimi de gelişmiştir, Van Gölü kıyısındaki ince şeritte çeşitli meyvalar yetiştirilir. Endüstri bitkilerinden tütün ekimi önemlidir. En çok karaman tipi koyun beslenir. Sığır cinsi çeşitlidir. Hayvan ürünlerinden en çok peynir ve yağ yapılır. Arıcılık da oldukça ileri seviyededir. Bitlis balı meşhurdur.

İL İL 24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN