Bonzaide 30 euro hilesi

Bonzaide 30 euro hilesi

Yurtdışı kaynaklı internet sitelerinden satın alınan bonzainin ham maddesiyle çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Buna göre zehir tacirleri, e-ticaret üzerinden satın aldıkları ham maddeleri sadece şüphe ihtimali ile denetlenen 30 euro ve altı gümrüksüz geçişlerle yurda sokuyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ise iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.

KENAN BUTAKIN

Türkiye’nin gündemine oturan madde bağımlıları sorunu, zehir tacirlerine karşı mücadelede eksikliklerin olup olmadığını tartışmasına da yol açtı. Son yıllarda kullanımı artan bonzainin ana maddesi; kanabinoidlerin ‘Araştırma kimyasalları’ adı altında uluslararası internet sitelerinden satın alınabildiğinin ortaya çıkması birçok soruyu da akıllara getirdi. Hem dünyada hem Türkiye’de büyük bir sorun haline gelen zehir ticaretiyle ilgili ise çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

KARAR’a konuşan bir gümrük yetkilisi, sentetik kanabinoid ile benzer uyuşturucu ham maddelerinin e-ticarette bulunan bir açık nedeniyle ülkeye girebildiğini ileri sürdü. İddiaya göre hileli girişte zehir tacirleri, uluslararası e-ticarette 30 euroluk gümrüksüz alışveriş limitini kullanmaya başladı.

Maddenin göndericisi, zehir tacirlerinin yüksek miktarlar ödediği kanabinoid madde için 30 euro ve altı fatura kesiyor. Durum böyle olunca da bu gönderilerden bazıları kontrol edilmeden yurda sokulabiliyor.

Ortaya atılan bu çarpıcı iddiayı ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yalanlayarak e-ticaretteki gümrük vergisi alınmayan 30 euro ve altı gönderilerin tamamının kontrol edildiğini belirtti. Bakanlık, bu kapsamda dünyanın sayılı gümrük idarelerince kullanılan ileri teknoloji uyuşturucu madde tanı-teşhis cihazlarının kullanıldığını kaydetti. Her gün en az 2 muhafaza memuru ve 2 narkotik dedektör köpekle denetimlerin yapıldığını vurgulayan Bakanlık yetkileri, riskli ülkelerden gelen gönderilerin de 30 euro sınırına bakılmadan incelendiği söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN