Bonzaiden sonra ölümler 6 kat arttı

Bonzaiden sonra ölümler 6 kat arttı

Uyuşturucu İle Mücadele Yüksek Kurulu’nun raporuna göre, sentetik uyuşturucu ‘bonzai’nin Türkiye’ye girmesinin ardından ölümler 4 yılda 6 kat arttı. Vahim tablo, özellikle bonzainin ucuz olması ve kolay temin edilebilmesiyle ortaya çıktı.

EROL METİN

Başbakanlık koordinasyonunda 8 bakanlığın katılımıyla oluşturulan Uyuşturucu İle Mücadele Yüksek Kurulu’nun 2014-2017 Uyuşturucuyla Mücadele Faaliyet Raporu kamuoyuyla paylaşıldı. 182 sayfalık raporda, uyuşturucu bağımlığının sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu olduğuna dikkat çekildi. 15-16 yaş arası genç nüfusta en az bir defa uyuşturucu kullanım yaygınlığının Avrupa’da yüzde 18, Türkiye’de yüzde 1,5 olduğunun belirtildiği raporda, uyuşturucunun Türkiye’deki kullanım oranlarının, özellikle Avrupa ülkelerine kıyasla çok düşük seviyelerde gözlemlendiği ancak problemin rakamlarla ifade edilemeyecek kadar büyük bir sorun olduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye’de 2007’den 2016’ya kadar uyuşturucu kullanımı sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısının 2 bin 148 olduğu kaydedildi. Son verilere göre, sentetik uyuşturucu olarak tanımlanan ‘bonzai’nin yüksek miktarlarda Türkiye’ye sokulduğu ve yaygınlaştığı 2013, 2014 ve 2015 yıllarında doğrudan madde bağlantılı ölümlerde büyük artış yaşandığına dikkat çekildi. 2011’de uyuşturucu kullanımından sadece 105 kişi yaşamını yitirdi, bu rakam 2012’de 162, 2013’te 232’ye, 2014’te 497’ye, 2015’te 590’a yükseldi. 4 yılda ölenlerin sayısı yaklaşık 6 kat arttı. Rapordaki bilgilere göre, 2015 Temmuz ayında 7 gün 24 saat çalışma esasıyla hizmete açılan Alo 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı, bugüne kadar 106 bin 112 kişi tarafından arandı. Arayanların büyük çoğunluğunun uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için tedavi olma isteğiyle Alo 191’i tuşladığı ortaya çıktı. 18 yaşından küçük çocuğunun uyuşturucu kullandığından şüphelenen 2 bin 723 aile ise madde bağımlılığının belirtilerine ilişkin bilgi edinmek amacıyla Alo 191’i aradı. Raporda narkoterör operasyonlarının arttırılmasıyla uyuşturucuya ulaşılabilirliliğin zorlaştırıldığı da kaydedildi. Narkotimler tarafından 2017’nin ilk 6 ayında 279 olayda 306 şüpheli için işlem yapıldığı belirtildi.

İLK 2010'DA ÇIKTI, 400'DEN FAZLA ÇEŞİDİ VAR!

Bonzai kabusu, bir süre önce sokaklarda ‘zombi’ diye tabir edilen gençlerin yürek burkan görüntüleriyle gündemi meşgul etmeye başladı. 2014’te Emniyet Genel Müdürlüğü’nün uyuşturucu raporunda; bonzainin 4 yıl öncesine kadar bilinmediği ancak şu anda 400 çeşide ulaştığı ve artık uyuşturucu piyasasının yarısını kapladığı vurgulandı. Raporda, iki yıl sonra madde kullanımından kaynaklanan ölümlerde artış yaşanabileceği de dile getirildi. İstanbul uyuşturucu piyasasında en çok tüketilen maddelerin esrar ve bonzai olduğunun ifade edildiği raporda, bonzai ve türevlerinin insana verdiği zarar şöyle anlatıldı: “Bu maddeler uyuşturucu tacirleri tarafından bitkisel bir ürünmüş gibi göstermek suretiyle daha masum bir görünüm kazandırmak amacıyla çeşitli bitkilere püskürtme batırma vb. yöntemlerle emdirilmektedir.” Rapora göre, bonzaiye Türkiye ’de ilk kez 2010 yılında Antalya’da rastlandı. Antalya polisi, bitki karışımından oluşan bonzaiyi, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi ’ne yeni bir uyuşturucu türü olarak bildirmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN