Bot krizi AB’ye sıçradı

Bot krizi AB’ye sıçradı

Kardak açıklarında Türk ve Yunan botlarının çarpışması Ege’de yeni bir krize neden oldu. Çarpışmanın neden kaynaklandığı açıklanmazken gerginliğin sürmesi üzerine Türkiye bölgeye 11, Yunanistan da 8 gemi gönderdi. Açıklama yapan AB ise Atina’yı es geçerek Ankara’yı suçladı.

Ankara ile Atin arasında sürekli gerginliğe neden olan Kardak Kayalıkları’nın olduğu bölgede Türk ve Yunan sahil güvenlik botlarının çarpışması yeni bir krizi çıkardı. İddiaya göre bir Türk sahil güvenlik gemisi, Yunan sahil güvenlik botuna çarptı. Türk gemisinin baş tarafından vurduğu, Yunan botunun kıç tarafında hasar meydana geldi. Ancak 2 teknenin hangi şartlar altında çarpıştıkları açıklanmadı. Yaşanan gerginlik dün gündüz de devam etti. Bölgeye, saat 14.30’da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 2 hücumbot ile 2 sahil güvenlik botu daha gönderildi. Böylece bölgedeki Türk deniz araçlarının sayısı 11’e, Yunan sahil güvenlik botlarının sayısı da 8’e yükseldi. Yunanistan’ın Leros Adası’ndan saat 14.45’te 2 zodyak botla gelen silahlı Yunan askerler ise dikkat çekti. Kardak’tan 1 mil uzaktan hızla geçen Yunan komandoların bulunduğu bot İstanköy Adası’na gitti. Türk botları da Kardak’a doğru yöneldi. Türk ve Yunan botlarının zaman zaman birbirine 80- 100 metre uzaklıkta seyrettiği görülürken diğer botların kayalıklara 1-2 mil uzaklıkta sabit durduğu gözlendi. Yaşananlarla ilgili Atina’dan gerginliği artıracak bir açıklama geldi. Hükümet sözcüsü, son zamanlarda Türkiye çevresine “istikrarsızlığın hakim olduğunu” savunarak “Komşumuz davranışlarıyla sarsıntıların aşılmasına yardımcı olmuyor” dedi.

BRÜKSEL ‘GEMİ BİZİM’: Gerginlikle ilgili AB ise tavrını Atina’dan yana koydu. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in sözcüsü, Türkiye’yi “iki komşuluk ilişkilerini zedeleyebilecek eylemlere karşı mesafeli olmaya” çağırdı. Sözcü, Türkiye’nin AB üyesi ülkelerin karasuları ve hava sahası üzerindeki egemenlik haklarına saygılı olması gerektiğini belirtti. AB Komisyonu, “Kazada Türk botunun çarptığı Yunan teknesinin Avrupa Birliği Sınır Koruma ve Sahil Güvenlik Teşkilatı tarafından ortak finanse edildiği” yönünde açıklama yaptı. Komisyon Sözcüsü, bu kazanın Avrupa’daki vergi mükelleflerini de ilgilendirdiğini belirtti. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Türkiye’ye ‘herhangi bir AB üyesine yönelik tehdit veya eylemlerden kaçınma, bunun yerine iyi komşuluk ilişkilerine, anlaşmazlıkların barışçıl çözümüne bağlı kalması ve toprak egemenliğine saygı göstermesi’ çağrısında bulundu.

ANKARA’DAN ATİNA’YA UYARI TELEFONU

Ege’deki gerginlik üzerine iki ülkenin başbakanları devreye girdi. Başbakan Yıldırım Yunanistan Başbakanı Çipras ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yaşanan gerginlikten rahatsızlık duyulduğunu mevkidaşına ileten Yıldırım Çipras’a, “Tansiyonun düşmesi için Yunanistan gerekli adımları atmalı” dedi. Yıldırım ve Çipras, iki ülkenin üst düzey askeri temsilcilerinin görüşmesi konusunda da fikir birliğine vardı.

Gece yaşanan çarpışmanın etkisiyle hasar gören Yunan botu tamir için limana yanaşırken, gerginlik dün gün boyu sürdü. Türk ve Yunan hücum botları zaman zaman 100 metreye kadar yaklaştı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN